torsdag 22 oktober 2009

Krav på demokratisk ordning skapar kaos.

Läser Christian Engströms redogörelse från delegationsmötet om Telekompaketet, vilken skiljer sig från Lena Eks. Vad det beror på kan vi bara spekulera om, men efter att ha läst vad Christian skriver, torde han ha varit i sin fulla rätt att reagera på ordförandens sätt att handha uppgiften. Lena Ek reaktion kan vara alltifrån konflikträdsla till att hon, som kan röra sig mera hemtamt i environgerna, haft möjlighet att spela under täcket med x antal personer. Av vilken anledning hon tycker att ordningsfrågor är oviktiga lär vi aldrig få veta, men alla, som kan något om hur man skapar en demokratisk ordning, vet betydelsen av att kunna ställa ordningsfrågor för att minimera spelutrymmet för de ”fingerfärdiga”. Hax har också en kommentar.


Hur som helst pågick igår ett febrilt arbete runt om i landet för att översätta och analysera innehållet i den text, som Christian och De gröna lyckades få på pränt. Fick pröva på att uppdatera min blogg vid flera tillfällen. I kommentarstråden på Christians blogg kan vi följa en del av detta arbete. DN kom med en artikel vid lunchtid. Samtidigt pågick årsmötet inom Piratpartiet på nätet. Lyckades inte ta mig in igår och ska efter mitt hjärtgympapass på eftermiddagen göra ett nytt försök. Intressant se hur detta går till. Kul lära något nytt.


Avslutningsvis hoppas jag att spekulationerna kring dröjsmålet med datalagringsdirektivet kan anta rimligare proportioner sedan Karl Sigfrid i dagens artikel i SvD Brännpunkt visat på att vi internetanvändare har all anledning att stödja en linje där både den statliga och den överstatliga makten fullt ut ska finansiera de pålagor, som man beslutar om. I likhet med Mary XJ tycker jag att det är synd om Pirat-Janne och andra sjyssta pirater tycker sig se andra avsikter, även om jag kan förstå det med tanke på alla turer som har varit med all integritets- och internetkränkande lagstiftning.

Intressant.

6 kommentarer:

Dennis Nilsson sa...

Här kommer lite inspiration i form av supergruppen Spirit's låt från 1970 med den lämpliga titeln "1984".

http://www.youtube.com/watch?v=RK0Jn1DbPAY

Lyssna på den inspirerande texten, för det behöver inte bli så här ifall vi inte vill det. Det är dags att aktivera hjärnkontoret!

Anonym sa...

Signaturen "steelneck" ställde alldelens nyss en fråga till Christian Engström som är rätt tung. Jag ställer samma fråga till dig.

Om ett EU-direktiv säger att medlemsstater inte får förbjuda någon att skicka och ta emot brev utan föregående domstolsprövning, har man då inte sagt att det är helt i sin ordning att döma folk till det straffet bara det föregås av domstolsprövning?

--

Anonym sa...

Glömde länk.

Anonym sa...

Nej, så kan man inte resonera. Jag tycker inte att man ska kunna bli avstängd från internet överhuvudtaget men OM sådana straff ändå av någon anledning måste utdelas så ska det åtminstone vara en domstolsprövning först. /Anders

Anonym sa...

Du skrev det just själv "OM sådana straff ändå av någon anledning måste utdelas". Man kan inte både säga att sådana straff inte får delas ut (med mindre än fängelse) och samtidigt säga att domstolar får göra det bara det är en domstol som tar beslutet.

X får inte göra Y, men X får bara göra Y om X bestämmer så.

Märker du inte själv vilken logisk irrgång det är?

Tänk nu efter vilka följdkrav det innebär när en domstol dömt på det viset. Om en ISP tagit ett sådant beslut (efter påtryckningar) så kommer staten inte att ingripa alls när kunden går till en annan ISP, men när en domstol dömt, då gäller det överallt och det backas upp av statens våldsmonopol. En sådan förändring kommer inte ens att hinna träda i kraft förrän myndigheter pressar fram de logiska följdlagarna som med nödvändighet måste förbjuda anonym acess till internet och därmed slutet för öppna trådlösa nätverk och legitimationskontroll för access.

--

Dennis Nilsson sa...

@Anonym 00.08
"måste förbjuda anonym acess till internet och därmed slutet för öppna trådlösa nätverk och legitimationskontroll för access."

Ifall det går så långt så betyder det att vi inte längre lever i en demokrati, utan ett totalitärt samhälle.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Totalitarism

Det enda positiva med sådana samhällen är att de förr eller senare ruttnar inifrån och förgör sig själva.

Ett samhälle som bygger på högmod och misstro, misstror sig själv, och har därmed sått fröet till sin egen undergång.