måndag 19 oktober 2009

ACTA-avtalet och Telekompaketet.

DN:s artikel visar hur långt upphovsrättslobbyn och patenträttsivrarna har avancerat när det gäller kraven på långtgående åtgärder för att tillgodose deras intressen. Det är här som budbärarimmuniteten eller mere conduit ska avtalas bort. Det innebär att teleoperatörerna ska ta ansvar för innehållet i den trafik som sker på nätet, vilket innebär avtal med kunderna, vars trafik måste övervakas. Sedan ska det enligt Ministerrådets uppfattning räcka med några obevisade påståenden om att man gjort sig skyldig till ett olagligt intrång i upphovsrätten för att teleoperatören ska kunna stänga av en användare. Det är om denna åtgärd som striden står i Telekompaketet, där parlamentet anser att det ska krävas ett beslut i en domstol innan detta kan ske.


Piratpartiets Christer Engström ger oss en utförlig rapport hur det går i de förlikningsförhandlingar som just nu pågår i Bryssel. Som det ser ut spelar man ut medborgarintresset, som ligger i tillägget ”138:an” mot de konsumentintressen, vars ”vinster” faller om Telekompaketet i sin helhet inte blir av. Teleoperatörernas mere conduit och Internetanvändarnas rättssäkerhet väger lätt som en fjäder när upphovsrättslobbyns intressen gör sig gällande. Det är tydligen dags för en ny omgång mejl till MEP:erna i Bryssel och infrastrukturminister Åsa Torstensson.


I det sammanhanget kan det vara bra att repetera en del av det som jag skrev om igår med ett viktigt tillägg av Anders Widén, som varit en mera vaken iakttagare än jag.

Intressant.


4 kommentarer:

Jerker Montelius sa...

< IRONI >
Jag har alltid funderat på om det inte i logikens namn också vore dags att ta bort budbärarimmuniteten från skivbolagen? Om Telebolagen skall vara ansvariga för vilka bittar som skickas så borde i väl musik industrin vara ansvarig för den musik de distribuerar och dess effekt. Varför skall det vara lagligt att distribuera musik som uppmanar till våld och förstörelse. Om musik eller film får människor att må så dåligt att de tar livet av sig så är inte det medhjälp till mord? varför skall just medieindustrin särbehandlas?
< / IRONI >

Gun Svensson sa...

@Jerker M: Det är i dessa lägen som jag önskar att jag vore "stå uppare" och kunde driva med företeelsen på många olika sätt - Vägverket som ansvarig för innehållet i alla bilar längs våra vägar - SJ med Ulf Adelsohn i spetsen för innehållet i alla järnvägsvagnar o s v. Det är helt otroligt att Åsa Torstensson inte inser det helt orimliga i att Upphovsrättsinköparna ska ha en exklusive rätt att tvinga teleoperatörerna kontrollera kundernas trafik.

Lars Holmgren sa...

Vad ska man tycka om det här då?

Säkerhetsföretaget Kaspersky Labs vd, Eugene Kaspersky, uppger i en intervju med Zdnet att internet borde regleras. Enligt Kaspersky borde alla länder införa ett pass som gör det möjligt att identifiera samtliga användare på internet.
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.261402/infor-pass-for-internetanvandare

Gun Svensson sa...

Lars Holmgren: Att ett säkerhetsföretag passar på att exploatera den rädsla som politikerna dragit fördel av är väl inte något att undra över. Däremot är politikerna ansvariga för om det är rädsla eller tillit som ska prägla det civila samhället. Har pekat på det i en ny bloggpost. Tack för länken.