torsdag 15 oktober 2009

Övervakarmentaliteten segrade.

Dagen började i ottan med resan in till bloggfrukosten hos Handelskammaren. Som alltid trevligt och informativt. Fört en redovisning av läget i länet och huvudstaden när det gäller tillväxt och sysselsättning, där vi kunde se positiva tecken på att en återhämtning är på väg. Därefter bidrog Annika Billström och Ulf Adelsohn med sina reflektioner utifrån deras utgångspunkter, vilket Attila skrivit läsvärt om. Andreas Krohn, tidigare informationschef hos Hk, tog fasta på informationen om skillanden mellan Stockholm och andra regioner, där tjänsteproduktionen i näringslivet sticker ut som markant högre. Detta samtidigt som anställda i offentlig sektor är märkbart färre. Tidigare bild att huvudstaden och länet haft fördel av ansamlingen av offentliga verksamheter är därmed förändrad. Vad jag glömde fråga var hur man räknar när en del av tjänstproduktionen finansieras med skattemedel även om den sker i näringslivet. Däremot passade jag på – om man säger så – att lyfta fram hur inställningen mot internet bland samhällets elit, lett till att synen på nätet blivit väldigt negativ, vilket hindrar utvecklingen inom en rad områden. Det ledde till ett i mitt tycke konstruktivt meningsutbyte. Därtill bidrog inte minst Mary XJ och Oscar Swartz samt chefredaktören för Handelskammartidningen (pdf), Marianne Andrée. Det var för övrigt första gången jag träffade Mary och Oscar a f k. Trots att vi bara haft kontakt över nätet kändes det som att vi känt varandra i åratal. Eftersom jag bestämt mig för att stanna kvar i stan för att vara med om debatten och omröstningen om FRA-lagen tog Mary och jag en sväng till Kulturhuset för en pratstund och senare en god lunch i Gallerian.


Anlände till Riksdagen strax efter 14.00 då en del pirater redan var på plats och delade ut flygblad. På plats fanns även Tidningsutgivarna och Journalistförbundet – tappra försvarare av meddelarskyddet in i det sista! Det kändes bra, även om det hade varit tacknämligt ifall den artikel, som SvD bjöd svenska folket på redan på morgonen hade kommit några dagar innan. Den, som kan läsa mellan raderna, får sig en lektion i hur få som egentligen deltar i besluten om varje ny lag och/eller lagändring. Efter en stunds prat utomhus gick vi sedan igenom proceduren att ta oss in till åhörarläktaren, så nu vet jag vad flygpassagerare måste gå igenom. Inte ens min vattenflaska fick jag ta med mig in, vilket gjorde att jag fick förse mig med några extra sugtabletter mot muntorrheten.


Väl inne på läktaren kunde vi sedan lyssna på ett antal talare, bland andra Camilla Lindberg, som meddelade att hon avsåg att trycka på knappen Avstår vid den omröstning som skulle avsluta det hela. SvD och DN samt SVT24 rapporterade från debatten. Hur det gick – ja det har rapporterats i SvD 1, SvD 2, SvD 3, DN, SVT, m fl Oscar Swartz, Mary Intensifier; Mårtensson; Opassande och många andra, inte minst jag själv, har skrivit åtskilligt innan denna dag då vi fick se privatlivet trampas på av landets lagstiftare. Det är inte utan starka känslor som många nu kommenterar – Sidvind; Frendo; Mårten Schultz; Anders Widén; Karl Sigfrid; Hax 1; Hax 2; Alliansfritt Sverige; Alliansfritt Sverige 2; Oscar F 1; Oscar F 2; Erik Hultin; drottningsylt; Rick Falkvinge; Skärvor från skäret; Anders Mildner; Infallsvinkel; Erik Laakso; Kulturbloggen; Lars-Erick; Lakes Lakonismer; Scaber Nestor; Bodströmsamhället; OlofB; Mitt i steget; Isobel; Mark 1; Mark 2; Mark 3; Mark 4; Mark 5; Mark 6; Mark 7; MinaModerataKarameller; Ögonblick i norr; Deepedition; och Badlands Hyena.


Avslutar med ett inlägg av Techrisk – äger du din föreläsning, då den klargör ett och annat som gått snett i upphovsrättsdebatten. Ting och tankar har också synpunkter på den saken. Nu ska jag sova och sedan ska jag ta mig en rejäl funderare på hur jag går vidare efter FRA-beslutet. Börja skriva om vad jag äter till frukost eller bli medlem och aktiv i Piratpartiet?

Intressant.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Direkt efter debatten och röstningen körde jag ungarna till olika aktiviteter. I bilen kom jag på mig själv med att fundera på vad jag kunde göra för att undvika FRA.
Sedan kom jag på vad jag höll på med.
Självcensur!
Det tog cirka 1,5 timmar.
Skrämmande!

minata sa...

Socialdemokratiska partiet är en vinnare:

1) Socialdemokraterna vill ha signalspaning. Den borgerliga alliansen har levererat detta.

2) Socialdemokraterna har bundit upp de kommande regeringspartierna, V och MP, i en signalspaningsvänlig reservation. Läs texten i reservationen. I reservationen går S+MP+V längre när det gäller FRA-shopen.
3) De personer i MP och V som inte inte vill ha signalspaning i tråd blir inte statsråd år 2010, till exempel Lage Rahm(MP) och Kalle Larsson(V).

Friheten är röd.

Teufel sa...

Dax att börja köra Tor på riktigt.

@minata: Friheten är död.

Bo Bengtsson sa...

En jaröstare förklarar sig:
"Jag tycker att lagen är utomordentligt bra: Alla
former av massavlyssning är nu förbjuden. "

Så nu vet vi, förbjuden.
Precis lika förbjudet som att poliser tar död på gripen man i Göteborg. Brottet: Han sparkade på en bil. Åklagaren la ner fallet.
Förbjudet sa Bill, Förbjudet sa Bull

Anonym sa...

Det värsta med FRA beslutet är den rödglödgade ilska jag känner mot dessa
politiker som kränker vår integritet och
demokrati.Jag mår fysiskt illa att se alla de riksdagmän som finns i vår riksdag slåss om att bestämma vilka
repressiva övervakningslagar vi skall ha.
Vår grundlag har reducerats till ett
skämt som politikerna kan göra vad dom behagar med.Förbjud FRA. Det räcker inte med att göra om riva upp
Hårda ord från "Ziggez".

Gun Svensson sa...

@Anonym: Lova dig själv och mig att se upp med självcensuren - vi måste hålla samhället friskt även om vi har sjukdomsalstrande politiker vid rodret.

@Minata: Det kan du fortsätta drömma om!

@Teufel: Jag förstår, men tycker att det är galet att innovationskraften ska ägnas åt att undvika kontrollstaten istället för att vara i ett friskt demokratiskt samhälles tjänst.

@Bo B: Friheten är död - leve friheten!

@Anonym: Låt oss använda vår ilska på ett mera konstruktivt sätt annars spelar vi kontrollanterna i händerna. Jag har nu bestämt mig - jag tänker bli medlem och aktiv i Piratpartiet.

Erica sa...

Sorgligt är det att det är på det här viset på tjugohundratalet i Sverige!