lördag 17 oktober 2009

Upphovsrätt vs den publika domänen

Idag skriver Pelle Snickars, forskningschef på Kungliga Biblioteket, en understreckare i SvD om bakgrunden till den strid som pågår föranledd av Googles ambitioner att upprätta ett världsomspännande digitalt bibliotek. Problem har uppstått på grund av bokförläggares ångest att deras uppköpta upphovsrätt skall trädas för när, samtidigt som debatten fått författare att bli varse att det kanske inte främst är fildelare, som hotar deras inkomstmöjligheter.

På Facebook kommer en rekommendation av Oscar Swartz att läsa Nicklas Lundblads blogginlägg Varför skriver DN så oerhört okunnigt om Google Books. ”Jo, Lundblad är ju f.d. Googleanställd, men det hindrar ju inte att han är vass som ett rakblad. Tvärtom kanske” skriver Oscar. Det är en ledare i DN som gett upphov till Nicklas reaktion och Oscars rekommendation. Som varm anhängare av att det ska finnas en publik digital domän åtkomlig för oss alla, beundrar jag det jobb som Pelle Snickars och Nicklas Lundblad gör.

Oförtrutet kämpar de för att Internet och den teknik, som gör nätet möjligt, ska vara tillgängligt och inte kringskäras av intressen med vanföreställningar om vad Internet är och hur vi, som befinner oss här, tänker. Men, i händerna på alla dem som under det senaste decenniet försörjt sig på att sprida vanföreställningar om vad fildelning är och hur detta hotar upphovsrätten, är väl inget annat att vänta.

Som nybliven medlem i Piratpartiet fick jag nyss ett mejl om att det är dags att nominera kandidater till riksdagslistan. Måste kolla om Pelle Snickars och Nicklas Lundblad har lust att stå till vårt förfogande.

Intressant.

9 kommentarer:

Per Sandström sa...

Har du blivit medlem? Det visste jag inte. Kan du inte tänka dig att ställa upp som riksdagskandidat själv?

Du skulle definitivt finnas med bland mina föreslagna namn, och säkert på väldigt många andras.

Anders sa...

Jag skulle garanterat rösta på dig om du fanns på PP's valsedlar!

Anonym sa...

Ja, du skulle vara en mycket intressant kandidat. /Anders

Unknown sa...

Även från ett jämställdhetsperspektiv vore det positivt för PP att ha med dig på sin valsedel.

Rikard sa...

Hej! Har du sett den här sidan? http://piratpartister.se/

Gun Svensson sa...

@Per: Ja, jag var i riksdagen och lyssnade, sedan jag på måndagen utan resultat försökt ställa en fråga till Sten Tolgfors i DN:s chat. Efter att ha sovit på saken tog jag steget och gick med som medlem i PP. Jag har hittills värjt mig när jag fått frågan om att ställa upp som kandidat, men sedan nära goda vänner bearbetat mig har jag lovat att överväga saken noga - jag inser att PP kan ha nytta av en farmor 72+, som brinner för PP:s frågor, men Bodström har visat att chansen finns att man kan kryssas in även om man står långt ner på en lista, varför jag måste vara beredd att axla ett sådant ansvar. Ska till att börja med ta ett samtal med min doktor.

@Anders: Tack för support, lägger det i vågskålen för ett Ja.

@Anonym/Anders: Tack, lägger även det i vågskålen för ett Ja.

@Stefan: Tack! Gillar att du ser det hela även ur ett jämställdhetsperspektiv och lägger även detta i vågskålen för ett Ja.

@Rickard: Har inte sett den tidigare, men jag ska reparera det med att göra ett inlägg.

Mab sa...

Hej Gun

Du har i din kommentar ovan mycket riktigt identifierat en viktig sak. Piratpartiet skulle vinna väldigt mycket trovärdighet på att ha en farmor på 72+ på vår lista. Vi har visserligen väldigt många duktiga tjejer/kvinnor i partiet som kommer göra ett utmärkt jobb, men i kategorin kvinnor i gruppen 50+ är det väldigt tomt i dagsläget.

Men det som vi verkligen skulle ha nytta av är en farmor på 72+ som är insatt i de frågorna som vi driver och som under lång tid själv deltagit i den debatten. Det skulle vara en riktig tillgång på vår riksdagslista och i vår riksdagsgrupp. Så det gör mig verkligen glad att läsa att du överväger att kandidera.

Kan ju tilläggas som passus att skälet att jag över huvud taget gick in på din blogg ikväll var att en vän till mig inom partiet uppmanade mig igår att jag borde försöka övertyga dig om att kandidera för oss. Detta eftersom hon tror att du skulle bli en utmärkt kandidat och har en något väl hög tilltro till min förmåga att övertyga folk.

Men jag kanske vinner innan jag ens börjat :-)

Isak Gerson sa...

Jag hade väldigt gärna sett dig på våra sedlar. Piratpartiet har en något skev medlemsfördelning gällande kön och ålder. Du balanserar båda samtidigt som du genom flitigt bloggande har piratpartiets åsikter i huvudet och handlandet.

Gun Svensson sa...

@Mattias: Som sagt - känner mig verkligen hedrad, men vill ta ett samtal med min läkare innan jag lovar något. Lägger annars din fråga i vågskålen för ett Ja. Återkommer.

@Isak: Det värmer med all denna tillit till mig och min förmåga, samtidigt som jag känner trycket. Jag har som du kan se här ovan lovat Mattias att återkomma i saken och jag lägger din kommentar i vågskålen för ett Ja.