tisdag 13 oktober 2009

En dag kvar - Hög tid för en rejäl genomlysning.

Sent omsider har Staffan Danielsson lämnat information, som Frendo kommenterar. Jag tar fasta på följande:


Staffan Danielsson, som är en av Riksdagens mest pålästa i ämnet, menar att lagstiftningen begränsar denna registrering:

"Min bedömning, som jag inte haft anledning att korrigera, är att källdatabasen förvisso kan vara betydande, men att den i allt väsentligt handlar om internationell teletrafik och om trafikdata kopplade till inriktnings- och utvecklingsspaning i enlighet med lagens inriktning."

Missa dock inte kommentarerna på inlägget där bland andra Piratpartiets
Mikael Nilsson och FRA-debattören Mark Klamberg ger svar på tal. De pekar på att lagen saknar just de begränsningar som Staffan tycker sig se. Så vem har rätt?

Med två dagar kvar till omröstning borde vi ha rätt att få veta. Men frågan är om ens våra folkvalda har svaret?


Mark Klamberg har ytterligare ett inlägg där han citerar en kommentar av Anna Pettersson, Civilingenjör och Teknologie licentiat i matematik. Mark avslutar detta inlägg:


För att inskärpa allvaret väljer jag att avsluta med ett citat från en intervju om FRA med Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys. (SVT 14 september 2008) - Man skulle kunna åstadkomma en helvetisk övervakning, långt värre än vad Stasi kunde göra.”


Det är hög tid att den här delen av FRA:s verksamhet får en ordentlig genomlysning.


Lake undrar vad du gjort för att stoppa FRA-lagen idag; Juristen noterar att Tornberg ogillar FRA-kritik; Peter Karlberg om FAQ om FRA; repris av DN Debatt 2008-09-03; repris av DN 2009-08-24 ; SvD ledare 2009-10-06 (i brist på aktuella artiklar – återanvänder vi de som fortfarande står sig); mejlväxlingen mellan mig och Per Lodenius i ett tidigare inlägg; samt


Bloggväggen – som jag lånat av Scaber Nestor:


OlofB, Kommunisterna, Anna jobbar och bloggar, ArvidFalk, Dagens Konflikt, Jinge, Annarkia, Sossar mot Storebror, Lando, Anders Widén, TantraBlog, Minimaliteter, Folkpartiet Norrköping, Sundin, Lindberg, MMK, JensO, Anohito, Liberal & Långsint, Bandhunden skäller, ProjO, Blågrön Röra, Frykman, Kent Persson, Oscar, DN, SvD, Dagens Arena, PP, Mer vänster i Uppsala, Hallén, Varjager, Blå Borgen, S_N, PP2, UD/RK, Loppsi, NU, Dexion, Klamberg, Sultan, Opassande, Falkvinge2, Widén, Mullvaden, Svensson, Satmaran, Tomas, Polisstaten, Leo Erlandsson, Free&Thinking, Svart Måndag, Nemokrati, ConnyT, MiniMaliteter, HAX, OscarF (c), PPDrift, knivsöder, Falkvinge, NSM-Sverige, Maria Ferm, Motpol, Herr Klokbok, Lars-Erick, Törnebom, Intensifier, Bloggvärldsbloggen, XOR, Christian Engström, SR, GP, Lake, Dahlberg, Aron Modig (kdu), dnmr, Lando, Opassande, FarmorGun, JRL, Dexe, Maloki.

Intressant.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Läses med ironiknappen påslagen:

Jag undrar över varför vi över huvud taget har röstnignar i riksdagen. Det tycks ju vara helt meningslöst. Kanske kunde man skrota detta helt och låta regeringen bestmma rakt av istället, så kan riksdagsledamöterna ägna sig åt att sitta i möten som är meningsläsa på riktigt och så kan de ju skriva fler propositioner istället.

Å andra sidan, kanske det inte behövs heller eftersom bara de propositioner som kommer från regeringen har någon chans. Med andra ord, blir det kanske bättre om regeringen tar hand om propositionerna också, helt på egen hand, eftersom riksdagens röstande ändå bara blir som statsministern tycker.

Med andra ord, låt oss skrota hela riksdagen. På detta vis får vi en betydlgit mera regeringsduglighet, något vi alla längtat efter sedan stenåldern.

Anonym sa...

Ode till FRA-lagen

- Varför bråkar man så när en
stat vill lyssna på folket i tråd?
- Vi som värnar privata sfären!
sa Fredde, Jöjja, Janne och Maud.

-Vi tar bara en miljon i sänder,
i fibern som signalerna bär.
-Vi tvår nu våra händer,
och hoppas man är nöjd "over there".

”Domstol Viksten” och FUN är garanter.
Inget kommer att gå snett.
- Vi vill inte lyssna på gamla tanter,
sa Ingvar och log brett.

-Nej det är mest Titan vi vill fylla,
med vem?, var? och när?
Det skapar FRA:s mylla.
Sånt vet nu en hel bloggosfär.

-Sen byter vi data kors och tvärs
med andra runt hela klotet.
Ja, det är en viktig kommers.
Större än själva yttre hotet!

-Eh? Vadå? Jag fattar inte ett jota.
Det har vi aldrig hört, sa ledamoten.
-Men det är nog bäst att inte rota,
annars lär man väl få foten.

-Nja, något borde vi göra, sa Fredrick, och torka' en tår.
-Hur ska vi annars rädda oss själva?
-Jag har det! skrek Annie, från sin korridor:
-Vi kränker på prov till tvåtusenelva!

Annika Beijbom sa...

Ville bara tipsa om den här postningen om du inte sett den redan:
http://www.henrikoscarsson.com/2009/10/infor-fra-omrostningen-las-detta-forst.html

-av statsvetaren Henrik Oscarsson inför omröstningen imorgon.

Många hälsningar
Annika Beijbom

Gun Svensson sa...

@Anomym: Vi behöver mycket rejäla doser av ironi, satir och humor för att uthärda. Ur detta kommer något gott att växa - även om vi inte lyckades övertyga dem som vi röstade på 2006. Vi har nu möjlighet att i konstruktiv anda satsa på andra hästar - det kommer jag att göra!

@Anonym: Tack för detta ode, som jag fick häromdagen, men inte hunnit ta med på ett annat sätt. Jag vill gärna följa min intuitiva känsla och då väntar jag in saker - ping! så ramlar något ner i ett osökt sammanhang. Nu hjälpte du till med det ;-)

@Annika: Tack - den länken kom lägligt, när jag slickade mina "sår" - Tolgfors struntade i mina frågor på DN:s chatt :-(