måndag 12 januari 2009

Övervakarnas övervakare m m

Idag presenterar IDG.se de personer, som hittills har utsetts att ingå i de olika instanser, vilka ska övervaka FRA och deras hantering av våra trafikdata mellan våra datorer, mobiler, telefoner och faxar. Men, detta sker medan lagtexten om en del av dessa instanser är ute på remiss. Aldrig tidigare har en så principiellt viktig fråga hanterats så klantigt som denna. När jag ser denna blandning av lagkloka och politiker och tidigare lagkloka, som blivit politiker, känner jag olust. Det lappas och lagas efter läge. Efter vilka kriterier har dessa personer valts ut? När jag såg och hörde kvinnan i Signalspaningsnämnden i Mittnytt i förra veckan häpnade jag – vilket prov på gott omdöme hon visade upp!!! Om detta skrev jag här.

Eftersom hon trodde att jag och andra kritiker av FRA-lagen var tysta och förmodades hålla på med fildelning, ger det mig ett osökt tillfälle att här mana till en omläsning av ledaren i IDG.se om IPRED och vikten av att i den debatten inte blanda bort den principiellt viktiga huvudfrågan:

- Är det rätt att filmbolag, skivbolag och andra upphovsrättsinnehavare gör polisens arbete i jakten på fildelare?

Nej, säger man där och många av deras läsare instämmer säkert liksom en stor del av svenska folket om de gavs en möjlighet att ta del av en saklig beskrivning av varför brott mot upphovsrätten måste handläggas på annat sätt än när någon beskylls för att ha begått andra typer av brott. Hur som helst har jag och andra under vägs insett att lagstiftningen kring upphovsrätt i vilket fall som helst måste ges en rejäl översyn, men se det är en helt annan historia. Frestas även påminna om att såväl FRA som IPRED kostar oss pengar – också. Inte bara vitala delar av våra mänskliga rättigheter.


Efter att ha skrivit ett debattinlägg till Norrtelje Tidnings papperstidning om mina synpunkter på det jag såg i SVT:s Mittnytt och de erfarenheter jag delar med Anders Widén och de andra i nätverket Riksdagssvar.se, tänkte jag simma lungt någon dag. Men så upptäckte jag IDG:s artikel, men också Calandrellas senaste blogginlägg och kunde inte hålla mig. Hon håller också på att skaffa sig erfarenheter av att växla mejl med riksdagsledamöter. Den, som hon nu stött på, är lätt att få om bakfoten och själv inser han nog inte att han kan upplevas som en riktig messerschmitt. Jag har också försökt om det kan vara till någon tröst för Calandrella. Andra som bloggar om IPRED är bl a Erik Hultin, Anders Widén, Satmaran, Scaber Nestor, Schlager, kyrka och politik ... och kreativitet MinaModerataKarameller.

Avslutar med en riktig pärla: Per Agermans analys – Luckorna i FRA-kompromissen. Intressant!


5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig. Och tack för länken till min blogg. Emellertid benämns jag helst bara "Calandrella", "vederbörande", "hen" eller "h*n", då jag inte berättat om ifall jag är en han eller en hon.

Gun Svensson sa...

Jag förstår om du möts av viss misstro, många äldre kan inte tro att en 13-åring och dessutom tjej kan vara så intresserad att själv ta reda på hur saker och ting fungerar IRL. Ord är en sak, men det är handlingar som räknas. Jag tror nog att du lagt märke till att vi just nu har en situation där de stora partierna ser oss väljare som åskådare på läktaren, som ska heja på antingen alliansen eller oppositionen. De har redan sina lagledare och ogillar att publiken lägger sig i hur dom spelar. När vi ändå gör det försöker de lära oss att de talar till oss genom sina bloggar, podradio och nyhetsbrev och blir sura när vi inte vill följa deras upplägg. Jag gillar bloggosfären där alla hjälps åt att bena ut saker. Såg du förresten postningen om Luckorna i FRA-kompromissen
http://www.frendo.se/analys090111.html

Anonym sa...

Tack för länken farmorgun. Det var en rejäl sågning av FRA-lagen 2.0 ... Och det ska bli riktigt intressant att höra vad remissvaren kommer att säga.

Vet du - det skulle faktiskt vara intressant att kontakta remiss-organ med information om riksdagssvar.se. Tänk om de skulle få se frågorna betänka dem i samband med 2.0?

Gun Svensson sa...

Olof: En god idé. Såg också att det nu finns en ny webbplats med ambition att etablera medborgarjournalistik - den heter Nyhetsverket.se Kolla in den. Jag har gett Anders-San en vink.

Anonym sa...

Farmorgun: Mmm, nu är det dock så att jag helst inte vill bli omnämnd som "tjej", "pojke" utan något könsneutralt. Hursomhelst håller jag med dig om politikernas syn på makten. Tack för länken till frendo, men jag hade redan skummat igenom den.