tisdag 24 februari 2009

Alla dessa lagar för branschers skull

En dag återstår och allt hopp är ute när det gäller ett vettigt ställningstagande i Sveriges riksdag i fråga om implementeringen av IPRED i svensk lag. För att ligga bra till i EU-kretsar går politikerna längre än nödvändigt. I Sverige förbjuder man i princip den teknik, som The Pirate Bay erbjuder sina användare, då den kan användas för att (som det heter i lagtexten) tillgängliggöra upphovsrättsskyddat material. Hur är det möjligt?


Ja, uppenbarligen finns det en bred politisk samsyn om att på alla sätt motarbeta Piratpartiet och den idé om internets frihet, som främst frodas bland alla oss som gillar internet, för dess möjligheter till fritt meningsutbyte och inhämtning av information samt socialt och skapande utbyte med andra människor. Istället för att fokusera på nätets möjligheter ägnar politikerna allt mer tid åt att se alla dess faror. Tidigare fanns de ledade företrädarna i Piratpartiet, som medlemmar och sympatisörer i de etablerade partierna. Men, i takt med att tekniken kringgärdats med allt mer svåröverskådlig tvångslagstiftning har dessa engagerade människor tagit steget från etablissemanget och startat eget . Ett eget parti, som – namnet till trots – får allt fler medlemmar och sympatisörer.


Det senaste exemplet på politiska åtgärder, som är på gång, är avlyssningen av Skype, vilket Hax skriver om. Synen på internet, som laglöst land, odlas främst inom Försvars- och säkerhetsbranschen, som lever och utvecklas i snabb takt, då de blivit allt skickligare på att exploatera människornas och då framförallt politikernas rädsla för hot av skilda slag. FRA med dess lagstiftning var ju tänkt att vara det ultimata verktyget för den ihopknådade Myndigheten för säkerhet och beredskap (MSB). Men i den lagstiftningen har man trasslat in sig rejält. Eller kört i diket, som Mitt i steget vill likna det vid.


Att Piratpartiet växer kan vem som helst inse, när man läser den genomgång som partiets vice ordförande Christian Engström gjort av alla turer, som förevarit bara det senaste året. Det är en utveckling som talar för sig själv. Behöver jag säga att Christian tidigare varit med i Folkpartiet. Det är inte utan att jag förstår hans ställningstagande. Ibland räcker det inte med all världens argument för att ruska om Folkpartiet eller andra partier tillhörande det politiska etablissemanget – man måste helt enkelt skrämma skiten ur dom. Hur? Ja, det som skrämmer allra mest är naturligtvis att väljarna ska satsa på ett annat parti. Detta i kombination med att människor, som inte vill byta parti, kryssar de kandidater, som har en vettigare syn på internet. Även om det senare innebär en risk att de inte står pall när de blir utsatta för partipiskan. Första bästa chans kommer vid EU-valet den 7 juni.


Vid närmare eftertanke så finns inget ont, som inte har något gott med sig. Istället för att vara frustrerad gäller det således att ta nya, kraftfullare tag. Men jag har full förståelse för Emma, som idag ber industrin ifråga dra åt helvete. Dock gäller det att snabbt ta fasta på glädjeämnen och just nu gläds jag åt att ledarskribenten i Unt kräver öppenhet kring ACTA-avtalet. Erik Hultin, aktiv i CenterUppropet, har också noterat det och håller ett tal till riksdagen på mina och andras vägnar. Bravo!


Sedan tycker jag att det är rätt skoj att läsa ProjO´s blog. Hon har tidigare berättat att åklagarens målsägarbitäde Monique Wadstedt letar författare för några slagkraftiga referenser i sin slutpläddering i rättegången mot The Pirate Bay. Nu berättar ProjO fortsättningen på denna story. Intressant. Enligt min humla finns andra beteenden som Monique Wadstedt ägnat sig åt, vilket lockar mig att le. Calandrella summerar: Hon tror inte på mirakel, laddar för att utöva sin makt i kommande val och tänker pröva liveblogga från rättegången, som fortsätter i eftermiddag.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Partipiskan inom FP-Liberalerna har skrivit vad som gäller betr IPRED.
Läs hans blogg:
http://johanpehrson.blogspot.com/

Citat:"Några vill ta det som är andras egendom. Det är fel."

Anonym sa...

Så käckt. Läser följande på Pehrsons blogg:

"...vi värna våra intellektuella rättigheter"

Är detta möjligen en första signal om att intellektuella patent ska införas i Sverige, eller är det bara en felskrivning?

I övrigt så är Pehrson så illa ute resonemangsmässigt. Det enda han "säkrar digitalt" är en i grunden felaktig upphovslagstiftning.

Gun Svensson sa...

Bo B: Johan Pehrsons förmåga att hålla isär begreppen är begränsad. Att IPRED-lagen öppnar upp för privata husrannsakningar är helt åt h-vete.

Erik: Ja, en del överskattar nog värdet av sina intellektuella rättigheter ;-) Vi får nog vara på vår vakt, eftersom politiker, som intagit positionerna närmast makten, gärna ser sig som ett frälse i behov av rättigheter, som vanligt folk inte kan räkna med.

Anonym sa...

blivit allt skickligare på att exploatera människornas och då framförallt politikernas rädsla för hot av skilda slag

Unna dig en "TV-kväll framför datorn" och se BBC-dokumentären The Power of Nightmres - The rise of the politics of fear. Det är en lång ock prisbelönt dokumentär i tre entimmes avsnitt som sändes 2004 i england. Du kan se avsnitten på Google video: 1 Baby it's Cold Outside och 2 The phantom victory och 3 The shadows in the cave.

Ett citat ur dokumentären som sammafattar rätt bra:

In the past our politicians offered us dreams of a better world. Now they promise to protect us from nightmares. The most frightening of these is the threat of an international terror network. But just as the dreams were not true, neither are these nightmares.

Dokumentären visar också var man hittar roten till den politiska filosofi vi upplevt konsekvenserna av allt sedan 9/11. Ja, ideerna fanns före den shockerande dagen, bland ett stort antal mycket tunga namn i den då hyggligt nytillträdda administrationen som alla var skolade av en viss professor i politisk ideologi. Mycket av det som genomförts med 9/11 som ursäkt är bara saker de lovade redan hösten år 2000, alltså under Clintons sista år. De (Cheney, Rumsfeldt, Wolfowitz, Perle, Jeb Bush (en bror) osv..) lämnade tom. in en rapport som hette "Rebuilding americas defences, strategy forces and resources for a new centrury" Du kan hitta dokumentet hos den tankesmedja de alla tillhörde Project for a New American Century eller bara sök på nätet, den är idag rätt välspridd. En tung lunta lika underhållande som en tegelsten, men den innehåller saker som är minst sagt chockerade tom. så här i efterhand. Orkar du plöja igenom den luntan så lovar jag att din världsbild kommer att bli förändrad. Afganistan, Irak, Saddam, övervakning osv.. allt fanns redan där som en vision före 9/11 och det förklarar hur Patriot Act som är ruskigt omfattande kunde spikas igenom på bara en månad. Vad vi fått smaka på de senaste 8 åren är ren o skär straussism (mindre känd ism trots att vi alla fått känna av det).

Nu menar jag inte att svenska politiker skulle vara straussister i någon större omfattning, men när några av världens absolut mäktigaste människor tom. öppet erkänner sig som sådana, då har det en tendens att smitta, framförallt då till alla de där lydiga karriärklättrarna som gör vad som helst för att visa sin förtrolighet.

- William T.

Gun Svensson sa...

William T: Man lär sig något nytt varje dag. Straussism var ett helt nytt begrepp för mig, men sedan jag googlat och läst en del, har jag fått en hint och blivit sugen på att veta mer.

Anonym sa...

Ja gör det, läs på. Jag skall inte peka dig i någon särskild rikting. Men det du kommer att hitta är inte bekvämt och när du kommit så långt att du inser begreppen "noble lies" och "deadly truths" så börjar du kunna se igenom en hel del retorik, och tyvärr känna igen en hel av det här hemma i den svenska ankdammen, tyvärr.

- William T.