lördag 21 februari 2009

Våra liv på nätet är hotade.

I dagens Expressen skriver Isobel Hadley-Kamp en ledare som det ångar om. Jag önskar att jag vore fyrtio år yngre och kunde delta i den folkresning, som krävs för att politikerna ska förstå vad det är, som de håller på att ställa till med, när de gör upphovsrätten till en helig princip höjd över alla diskussioner om krav på anpassning med hänsyn tagen till att vi blir allt fler som ser nätet som en naturlig del i vår verklighet. Upphovsrätt? Självklart, men det måste finnas någon rimlighet i vad som kan anses vara ett olagligt intrång med tanke på annan rättighetslagstiftning. Jag förstår varför Anders Widén och de andra sex skrivit sin motion till socialdemokraternas partikongress, men det räcker inte!!! Mårtensson bidrar också med en motion till Centerns riksstämma, men då rlm Annie Johansson talat om en ändring först 2030, finns även där en rejäl uppförsbacke. Med bilder ur livet gör MinaModerataKarameller vad hon kan för att synliggöra det horribla i att kriminalisera all användning, som sker utan upphovsrättshavarens tillåtelse. Det behövs flera sådana exempel.


I måndags skrev SvD en artikel i anslutning till rapporteringen från rättegången mot The Pirate Bay, som handlade om Medina-rapporten. Detta mot bakgrund av att rapporten innehöll formuleringar, som direkt pekade ut The Pirate Bay, som en olaglig verksamhet och det innan rättegången ens påbörjats. Senare samma dag uttalade sig Christofer Fjellner (M), ledamot i EU-parlamentet, kritiskt i Aktuellt mot de planer, som utskottet för juridiska frågor haft för att driva igenom Medina-rapporten och att detta skulle ske före Telekom-paketet, där ett par tillägg, som EU-parlamentet beslutat om vid en första läsning, varit på väg att myglas bort inför den andra avgörande omröstningen. Erik Josefsson (V) har skrivit om hur Datatillsynsmannen uppmanat beslutsfattarna att på nytt införa Eva-Britt Svenssons och Guy Bonos ändringsförslag 166 och 138 i telekompaketet.


Igår skrev Erik Josefsson ”Sekretariatet för JURI, utskottet för rättsliga frågor, bekräftar att omröstningen om Medina-rapporten är flyttad till nästa mandatperiod. Datum är ej bestämt. Både PSE och EPP har låtit förstå att man vill skjuta på rapporten”. PSE står för ”Parliamentary Group of Socialist, Social Democratic and Labour Parties” och EPP-ED ”Group of the European People's Party (Christian Democrats) and European Democrats”. Den senare gruppen är den största partigruppen. Hax noterar också vad som hänt samt tackar alla som på olika sätt bidragit till denna utveckling av saken.


Med tanke på mina egna aktiviteter i saken gläds jag naturligtvis, men tänker samtidigt med häpnad: – Jösses, det betyder att Sverige får Medina-rapporten i knäet under Sveriges ordförandeperiod d v s efter valet till EU-parlamentet den 7 juni. Och då vädjar regeringen om politisk borgfred här hemma i Sverige enligt en artikel häromdagen i SvD. Innebär det att oppositionen inte kan stå upp för en mera pragmatisk syn på vad som ska ses som olagligt intrång i upphovsrätten och ta en fight när det gäller just Medina-rapporten?


Påminner om den pågående ”3 week global media-boycot” genom en länk till Scaber Nestor och avslutar med några reflektioner med bäring på rättegången; Christian Engström, som ser en kultur-krock; Svensson, som håller öppet för att detta är en politisk rättegång; Staffan Malmgren, som ser sig själv mera som katt än hund och försöker reda ut skillnaden mellan juridik och politik; Deepedition med länkar till sina artiklar i Newsmill och Resumé – läs dem; Opassande, som påtalar att fildelningsteknologin inte är olaglig; Bloggtidningen, som har ett radikalt förslag till branschen; Jens O, som tar diskussionen kring industrins beteende; Sagor från livbåten, som ser striden mellan det nya och gamla; samt Calandrella som bjuder på en del intressanta länkar. Intressant?


12 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, man önskar onekligen att man vore fyrtio år yngre.

Anonym sa...

Farmorgun, jag är helt säker på att du är en av de som gett politikerna kalla fötter vad gäller Medina-rapporten. Du har ju både skrivit om den i flera veckor här på bloggen och skrivit till europaparlamentarikerna! Tack!!

Vi får se om Medina får nån efterträdare (han ställer så vitt jag vet inte upp för omval) som kommer att satsa politiskt kapital på att pusha för rapporten. Den måste nämligen prioriteras av talmanskonferensen för att läggas till plenum för omröstning. Det kan hända att andra rapporter och direktiv kommer att vara viktigare än Medina väldigt väldigt länge :-)

Det man borde hålla koll på nu är vilka MEPar som la vilka ändringsförslag som gjorde Medina-rapporten än värre, och huruvida dom ställer upp i valet. Ur minnet är jag rätt säker på att Toubon skrev en hel del, och McCarthy.

Jay sa...

Ähm... nej, jag önskar inte att jag var 40 år yngre. Då skulle jag inte kunna göra någonting alls! :) 3 år gammal har man inget att säga till om... :D

Jag bugar mig i övrig för en återigen lysande postning från kära farmor!

Anonym sa...

det blir väl lite konstigt när grundarna själva bar bort bevis. vet inte vad jag ska tycka riktigt, hittade lite om det här


http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/139612-grundarna-undanholl-bevis

Anonym sa...

Jasså.

så samhället flyttar in i den digitala eran.

allt förflyttas till nätet.

Sedan stänger man ute oliktänkandeså fort dom exponerar dom statliga brotten.

Mvh: Från en som inte kom ut på nätet nu utan döljt Ip.

Anonym sa...

Jasså.

så samhället flyttar in i den digitala eran.

allt förflyttas till nätet.

Sedan stänger man ute oliktänkandeså fort dom exponerar dom statliga brotten.

Mvh: Från en som inte kom ut på nätet nu utan döljt Ip.

Anonym sa...

"Jag önskar att jag vore fyrtio år yngre och kunde delta i den folkresning" - Det gör du ju redan, genom ditt skrivande. Jag önskar jag var modigare, så jag vågade stå där och frysa och bli ihågkommen som "en av de där som protesterade mot tvångslagarna", men jag vågar inte satsa karriär, kommande familj och hemfrid på det. Inte än. Men fortsätt skriv, så kanske jag plötsligt står där i ditt ställe.

Anonym sa...

Det gäller att ligga i, för att sedan gasa lite till. Anars händer det inget, men nu ser det ut att få ett visst moment och tryck, även då i pressen.

Var och en gör som han- hon bäst kan.
Mer än så går inte att begära.

Gun Svensson sa...

Lars-Erick: Önska kan man, som sagt ;-)

Erik J: Många bäckar små... Undrade just om vi kan lita på att rapporten läggs åt sidan eller om den kommer att kuppas igenom. Bara detta att jag tänker i de banorna visar att det hänt något med min tillit till politikerna Idag verkar de vara mera intresserade av att rida på de mandat man anser sig ha fått att göra efter eget huvud än att väga in även enskilda medborgare och deras argument i saken. Betr min fråga till EU-ambassadören Danielsson har jag ännu inte fått något svar, men det är ju knappt en vecka sedan, så jag får ge mig till tåls.

Globetrotter: Unga människors glada tillrop sätter jag stort värde på - tack!

Peder: Jag försöker själv få ett grepp om hur bevisen för "medhjälp till tillgängliggörandet" ser ut och störs av att rättegången verkar få politisk slagsida. Inte minst på grund av att de åtalade slingrar sig när det får frågor där målsägarna försöker få dem att sjunga fildelningens lov. Fildelning är vad jag vet varken ond eller god utan det är sättet som man använder tekniken på som kan vara det. Det borde komma fram i högre utsträckning. Sedan vet jag av egen erfarenhet, som övervakare för unga kriminella, att ett tidigare "syndaregister" ligger en åtalad i fatet. Men i detta mål, som inte är ett brottmål (om jag tolkat saken rätt) borde tidigare skatteskulder inte tillåtas spela någon avgörande roll, under förutsättning att skattemyndigheten haft rätt i sina krav och att de åtalade visat en vilja att göra rätt för sig. De är knappast ensamma om att ha skatteskulder.

Mike: Du är knappast ensam om att ordna så att du kan använda nätet på ett sådant sätt. Det blir säkert fler som gör som du.

Anonym: Tar fasta på dina ord "Men fortsätt skriv, så kanske jag plötsligt står där i ditt ställe" och hoppas att du och flera tar vid - det är med förlov sagt hög tid. Men det räcker gott för stunden att veta att jag har en och annan som hejar på - tack för det!

Jens O: Instämmer - även om jag ibland önskar att jag kunde göra mera.

Anonym sa...

@Farmorgun:
Du kan om du vill. Gå med på listan, du behövs där och det är inte ansträngande.

Anonym sa...

"Jag önskar att jag vore fyrtio år yngre och kunde delta i den folkresning..."

Men det gör du ju!
Hur man än vrider och vänder på det så hittar man alltid länkar till "Farmorgun" fylld med relevanta och intressanta reflektioner.

Du är värd all respekt, min har du.

Maken till att hänga med och kämpa, det är ju så att man skäms för sin egen insats.

All respekt: Jimi

Gun Svensson sa...

Jimi: Det var rart skrivet, men för att vinna de många räcker det inte att sitta vid tangentbordet, man måste också vara afk och möta andra i samtal om saken.