Läste Svenska Dagbladet och såg till min förfäran att beslutet om förlängd Copyright för inspelad musik ska kuppas igenom i Europaparlamentet på onsdag den 22 april. Tänker du säga Ja till det förslaget? Isåfall vill jag att du ägnar några minuter av din tid att lyssna i drygt 7 minuter på professor Pekka Gronows tal vid the Sound Copyright conference i EU Parlamentet den 27 janurari 2009. Sedan hoppas jag att du betänker ditt ansvar inför kommande generationer och säger Nej. Om parlamentet vill engagera medborgarna i det kommande valet, duger det inte att försvåra anpassningen till internet i närtid. På tisdag ska ITRE-utskottet behandla Telekompaketet och i kommentarsfältet till mitt blogginlägg ”Rädda 138:an i Telekompaketet m m” har en besökare tipsat mig om Erik Josefssons föreläsning vid ett seminarium på Chalmers i Göteborg i lördags den 18 april. Här länkar till 10 minuter långa klipp:
I Del 1 förklaras Sarkozys Hadopi-lag och berörs 166:an och delvis 138:an;
I Del 2 går han närmare in på 138:an och vikten av att ITRE röstar för 138:an i sin ursprungliga form då det är viktigt med prövning i en domstol och ingen annan mera rättsosäker institution:
I Del 3 tar han upp skrivningar som påverkar innehållet i de civilrättsliga avtalen där upphovsrättslobbyn vill ha med skrivningar som ålägger leverantören ansvar för innehållet i transporten samt sanktion i händelse av intrång i upphovsrätten;
I Del 4 berör han idén med uppdelningen av internet i paketerbjudanden modell kabel-tv, vilket innebär en helt ny arkitektur för nätet – ett skifte där internet går över i telefonstrukturen utan föregående debatt hos allmänheten (IPRED 1 antogs i december 2005 och debatten kom igång här 2008/2009) samt IPRED 2 med de straffsrättsliga åtgärder;
I Del 5 ställer publiken frågor, som leder från IPRED2 till ACTA-avtalet och effekter ifall 138:an blir antaget av parlamentet samt försvagade skrivningar för ansvarig myndighets roll vid konflikter där konkurrenslagstiftningen förväntas lösa saken vilket är att stå på telebolagens sida i förhållande till användare; samt
I Del 6, som är 4 minuter lång, en del publikfrågor om beslutsprocedurerna i parlamentet.
Med vänliga hälsningar/Gun Svensson
Med vändande post fick jag följande svar från politiskt sakkunnige hos Inger Segelström:
"Hej Gun, håller väl inte riktigt med dig om att Crowley-rapporten kuppas igenom, då de lyfte av den av dagordningen för att förhandla fram en position med rådet för att det skulle kunna bli en förstaläsningsöverenskommelse,
Andreas Sjölander.
Blev helt matt och vände tillbaka med följande:
"Tack för svar! I alla sammanhang där upphovsrätt diskuteras borde möjligheten med Creative Commons license tas med som ett alternativ för de kreatörer, som behöver få information om den möjligheten att dela utan att förlora sin rätt att bestämma över sitt verk. Såg att regeringens broschyr "Asks lilla gula" som framställts till gymnasieeleverna inte innehåller en enda rad om denna möjlighet, vilket är nog så viktigt för balansens skull."
Sedan inser jag att jag nog måste tipsa andra, som sliter med att övertala de sina om en bättre anpassning av upphovsrätten till den digitaliserade värld vi lever i, så att de blir varse vad som pågår. Den utredning som regeringen tillsatt med ordföranden i Svenska föreningen för upphovsrätt vid rodret blir sedan bara en bekräftelse av vad som beslutas i Europaparlamentet i övermorgon.
Och medan de etablerade partierna slår vakt om upphovsrätten i dess nuvarande form och ser ut att vilja förstöra internet med hjälp av skrivningar i Telekompaketet, går Piratpartiet och deras ungdomsförbund Ung Pirat som tåget, enligt DN. Partiets sekreterare Christian Engström tillika kandidat till Europaparlamentet, sticker inte under stol med att partiet räknar med att attityderna mot The Pirat Bay från kulturelitens och det etablerade samhällets sida kommer att ge en extra draghjälp åt Piratpartiets kandidater till Europaparlamentet. På Newsmill talar han om att domen är startskottet för deras valrörelse. Det inte utan att jag tycker att man under tio års tid bäddat väl för det som nu sker både i Bryssel och här hemmavid.Har en känsla att jag inte är ensam om den uppfattningen. La Qadratur du Net sänder ut ett nödrop och jag börjar ställa mig frågan: - Har folket verkligen gjort sig förtjänt av de politiker, som idag håller på att förstöra internet?
Så en runda bland några av mina bloggfavoriter: MinaModerataKarameller; Anna Troberg; Folkpartiet i Eslöv; Anders Widén; Olof; Hanna Wagenius; Leo; Badlands Hyena; Sagor från livbåten; Mitt i steget; Det progressiva USA; Opassande; Scaber Nestor; Lars-Erick; och Svensk Myndighetkontroll med en röst ur folkdjupet. Intressant. Avslutar med Annie Johansson, som skriver om unga kandidater, vilka vill sänka medelåldern i Europaparlamentet - idag 55 år. Själv snart 72 har jag lärt mig att internet är en kunskapsfråga inte en fråga som handlar om ålder, varför jag tänker satsa på en kandidat som bryr sig om medborgarrätten i internetpolitiken. Det trodde jag tidigare att flera partier inom alliansen gjorde, men ack vad jag ångrar att jag inte tog bättre reda på den saken före valet. Sedan vet jag att en del medlemmar i t ex Centerpartiet, som varit med och beslutat om ett sådant skydd, känner sig riktigt rejält svikna - men det är ingen tröst.
13 kommentarer:
Att inte åldern har ngn roll visar inte minst din egen aktivitet, Gun.
Vad hjälper det att vara ung om man är så lättledd och lätt övertalad som t ex Annie Johansson (c)? Faktiskt ser jag det som en nackdel för Piratpartiet att så stor del av deras medlemmar är så unga. Det behövs inte bara entusiasm och övertygelse, det behövs också erfarenhet och vilja/förmåga att diskutera konstruktivt med meningsmotståndare. För att nå resultat.
Fastän de vet ju att vi är några i en mera mogen ålder som i mångt och mycket delar deras ståndpunkter.
Lars-Erick: Ja, inte är det ungdomarna som gjort mig till pirat i hjärtat - det är nog mera artiklar som denna
http://www.corren.se/archive/2009/4/19/20p9y27dzm36ddi.xml
Det verkar handla om storpolitik - tjänster och gentjänster - tycker det är märkligt att ingen reagerar över just möjligheten till verklig politisk förföljelse som det här förslaget rymmer. I Italien kontrollerar verkligen Berlusconi medierna - där finns en rädsla att uttrycka sig - och nu är Sverige (och Finland) PLÖTSLIGT också motståndare till 138:an, tillsammans med italien och uk från att för bara för en kvart sen ha varit för - man undrar om det handlar om tjänster och gentjänster - Italien har ju 'helt otippat' erbjudit stöd för Sverige som värdland åt Europas största forskningscenter någonsin - ESS.
Jag menar då att det kan vara så att det inte bara handlar om att passivisera och kommersialisera utbudet - dvs göra det till typ kabel-tv, utan att det kan handla om att verkligen förbjuda människor att kritisera makten.
Det står idag så här på EU:s officiella sida om Telekompaketet (och 'kompromisserna' som ändrat ursprunlig skrivning av 138 och 166):
“I betänkandet föreslås även att berörda nationella myndigheterna med hjälp av leverantörerna ska varna konsumenterna för intrång i upphovsrätten, annan olaglig användning och spridning av skadligt material.”
Min kommentar är då att man undrar ifall de definierat “skadligt material” tillräckligt noga - då de verkar skilja det dels från “intrång i upphovsrätten”, dels från “olaglig användning” (och olaglig användning är ju t ex då, förutom "intrång i upphovsrätten" också t ex hets mot folkgrupp och barnpornografi). Det verkar då betyda att “skadligt material” är något annat än både “intrång i upphovsrätten” och “olaglig användning” - man undrar vad då?
Nemokrati: Jag vill vara mer än kund när jag är ute på nätet. Då vill jag vara en medborgare som utövar mina demokratiska fri- och rättigheter! Därför måste detta vara inskrivet i direktiven, ska det vara så svårt att fatta?
Jag tror du missförstår mig totalt om du tror att jag är emot 138 och 166 - har inte gjort annat än mailat om detta i två dygn nu.
Uttrycker jag mig så dåligt?
Det handlar ju både om att inte stycka upp Internet men också om att förhindra åsiktsförtryck.
Det jag tror däremot är att det senare också är ett skäl till varför man inte vill ha med 138:an - det handlar inte bara om 'kommersiella intressen' misstänker jag, utan det kan även finnas mer politiska inslag, som att stoppa kritik mot den politiska makten.
Med totalt 785 ledamöter väger naturligtvis våra 19 rätt lätt, men de ingår ju i partigrupper med likasinnande från andra länder. Den största gruppen är EPP-ED där M och KD ingår har 288 av dem och ALDE där C och FP ingår har 100. S har 217 och ja, du kan se resten här
http://www.europarl.europa.eu/members/expert.do?language=SV
Självklart finns alla möjliga olika skäl bland dessa människor, men det är deras ministrar som ändå väger tungt och därför är det väl där som lobbyister och industri trängt sig på - inget att säga om det, men politikerna ska ju stå upp för att medborgarnas intressen tillgodoses och det är väl det som ser ut att vara svårt. Därför har jag engagerat mig. Jag vill påminna dem om att det blir ett val den 7 juni och att det är deras agerande i Telekompaketet som blir avgörande för min del.
Hmm, nu när jag läst på så verkar det som Italien stödjer Sverige att få ESS, ifall Sverige stödjer Italien i Telekompaketet.
I bästa fall så är Sveriges representanter mycket klokare än så och går inte på det här tricket.
Vad skall man med forskning till när man stryper tanke- coh infprmationsfriheten, grunden och förutsättningen för demokratin?
Bara forskning i sig utan möjlighet att dela med sig av den inhämtade kunskapen slutar med stagnation och annat elände.
Och nu censurerar SvD igen kommentarer utan vidare. :-(
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2761637.svd
SvD är tydligen emot att vi gräsrötter skall kunna nå fram till politikerna.
Skrev det här 18.41 som nu är raderat:
"Act now for Sound Copyright
Skriv gärna till EU-parlamentarikerna och meddela dem vad du anser om detta.
De behöver stöd från oss gräsrötter/medborgare för att stoppa dessa tokerier.
Här har du tips om hur du skall gå tillväga:
http://soundcopyright.eu/blog/act-now-sound-copyright"
-------------------------
Jag sparar alla mina kommenterar av det här skälet. Firefox-pluginen "UnMHT" rekommenderas.
Dennis: Jag arbetar redan med detta allt vad jag orkar och jag har inte haft några problem med varken SvD eller någon annan tidnings artiklar.
Bästa Farmor!
Kampen går förvisso vidare. Jag skall dock inte sticka understol med min egen värdering. Jag erkänner två stora nederlag. Först, anti FRA-kampen. Sedan Anti-IPRED-kampen. Dessa fronter kunde inte hållas, och de kan inte återtas. Jag har inget emot att man försöker, men ärligt talat tror jag det är att spilla kraft på en förlorad sak.
Nederlagen är inte katastrofala. Integritet? Haha, glöm det! DET har vi aldrig haft, och FRA gör betydligt mindre skillnad än folk tror.
IPRED? Det handlar om profit. Nåmen så låt dem ha det då, för husfridens skull. Det är ändå bara skit folk laddar ner; det är förlorarna som fildelar. Björn Ulfvaeus får väl glädjas åt sin pyrrhusseger. Såvitt jag förstår, har okända artister alltjämt möjlighet att bjuda sina varor gratis, det är vad jag gör själv som konstnär och poet på mina egna bloggar. PirateBay var ett profitprojekt bland andra, och de greps av farligt övermod. Nu lättas nätet på en hel del förstoppning och resurser frigörs. Och, jomen visst: artisterna SKA ha betalt, inte tu tal om det, frågan är bara på vilket sätt.
Väsentligt är nu att slå vakt om det fria nätet som sådant, google, och bloggsfären. Till denna inre front bör enligt min åsikt krafterna koncenytreras. Och så förstås:
SVERIGE UT UR EU!
Lade in kommenteren igen på SvD, med fråga till SvD:s censurredaktion. Och nu är kommentaren raderad igen.
Uppenbarligen så måste SvD tycka om "hydran med giriga tentakler".
Det får mig att börja undra hur många andra kommentarer de raderar?
Antalet kommentarer på en artikel kan ju vara mångfalt fler.
Skall de nu radera kommentarer så vore det bättre ifall de gjorde som IDG.se gör. De skriver ut att de har tagit bort kommentaren.
Bäste Peter: Tänk om du använde din energi till att skriva till MEP:erna i Bryssel - det vore inte illa. Jag har i vart fall ägnat några timmar åt det samt alla i ITRE-utskottet som har e-postadress på parlamentets webbplats.
Dennis: Vad skriver du för något eftersom du tror att du blir censurerad? Följer du netiketten? Det har inte hänt mig i vart fall.
Skicka en kommentar