söndag 19 april 2009

Rädda 138:an i Telekompaketet m m

Inleder med Intensifier som berättar att det finns en webbplats Telekompaketet.se där det betonas att alla nu måste göra en insats för att påverka MEP:erna i EU för att rädda orginalversionen av Amendment 138. Själv har jag inte gjort annat de senaste veckorna än att gräva i Telekompaketet för att förstå vad som är på G och vad vi måste göra. Många tycker att detta låter helt befängt. Men när de tänkt efter att vi fick FRA-lagstiftningen, som man inte kunde tänka sig att Sveriges regering och riksdag skulle säga Ja till, då inser de att allt kan hända om inte folket bryr sig. Utan folkets stöd åt våra politiker är det andra krafter som verkar!!! Kom ihåg att du som väljare aldrig kan vara så stark som nu före valet till EU-parlamentet, där flera av MEP:erna vill bli omvalda. Olof, Isobel, Jens O och Knapsu är också mycket oroliga för det som pågår inom EU.


Idag – ett och ett halvt dygn före ITRE-utskottets sammanträde den 21 april är ledamoten Lena Ek (c ) samt suppleanterna Göran Färm (s) och Gunnar Hökmark (m) närmast berörda. Hökmark är dessutom vice ordförande i parlamentets största partigrupp EPP-ED och har således också något av en nyckelroll när det gäller samarbetet mellan länderna i denna partigrupp. Fram till dess att parlamentet den 5 maj 2009 ska behandla vad IMCO- och ITRE-utskottet kommit fram till, pågår s k trianguleringsförhandlingar och dessutom jobbar enskilda och grupper febrilt för att samla tillräckligt många namn för att på nytt lägga förslag, som försvinner under trianguleringen mellan parlamentet – ministerrådet – kommissionen.


Så det gäller att jobba på. För att elda under glöden bjuder jag på Lakes Lakonismer och Erik Josefsson i repris.


Igår berörde jag bl a att det finns ett material, som staten producerat för information till landets gymnasieelever om upphovsrätten. Idag har jag kollat in materialet, som finns bland publikationerna hos Regeringskansliet, men även lärt mig att det i näringslivskretsar kallas Asks lilla gula. Precis som jag trodde står där inte en rad om Creative Commons license, vilket skulle varit på sin plats för att visa att staten insett behovet för näringen att med hjälp av sådan märkning kunna dela ut material i PR-syfte, så som en del artister idag redan gör, dock utan att alltid ange under vilka förutsättningar vad gäller möjligheten att dela med sig till andra. Men det hade väl närmast varit att betrakta som kommunistiskt och mera hemmahörande i oppositionens lilla röda ;-).


Hos Stockholms Handelskammare har jag dock funnit ett intressant inlägg av Fredrik Sand, ansvarig för it-frågor, som visar att man där ser nyktrare på situationen och vill resonera om upphovsrätten bortom ”röken och dammet kring The Pirate Bay-rättegången”. Fredrik Sand noterar att regeringen initierat en Översyn av vissa frågor om upphovsrätt (dir. 2008:37) men är inte nådig i sin kritik när det gäller direktiven: ”Regeringen framstår som kraftlös, viljelös och hopplöst efter i den starka utveckling som pågår”. Slutklämmen ”Ingen är betjänt av piratpopulism eller att det för stunden mest högljudda särintresset bestämmer dagordningen” kan nog många instämma i. Vid några tillfällen har jag berört att regeringen, som krona på verket, har utsett ordföranden i Svenska föreningen för upphovsrätt, Jan Rosén, att vara utredare – snacka om att ge slagsida åt särintresset!!!


Jens O har delat med sig av en länk till Veckans Affärer där webbchefen Mikael Zackrisson har många kloka synpunkter, som han redovisar under ett antal rubriker bl a Bristen på politiska visioner och där refererar även han till Fredriks Sands inlägg. Tack för det. Det finns många uttryck för vad vi bloggare tänker inför det som pågår och här ett urval: MinaModerataKarameller; Karl Sigfrid; Mårtensson; och Christian Engström, som medverkar i Agenda ikväll kl 21.15. Intressant.


Tillvaron är så stollig att Badlands Hyena har svårt att skruva till en satir utan att nyblivna pirater, som följt blogginläggets länk och gjort ett tillfälligt besök tror sig ha landat hos någon som driver med dem på fullaste allvar.

8 kommentarer:

Beelzebjörn sa...

Det är väl tilläg 46 det heter nu?

Vad hände med tillägg 166 förresten? Någon som vet om det gått igenom, bakats in någonstans, eller vad?

Gun Svensson sa...

På min fråga har Olle Schmidt svarat: "Vad som händer i ITRE har vi inte jättekoll på men Harbours rapport kan vi bättre. Det som nu händer är att Harbour sitter och förhandlar (s.k. trialoger) tillsammans med andra representanter från parlamentets politiska grupper, kommissionen och rådet för att man ska lyckas komma överens. Detta kommer med stor sannolikhet innebära en kompromiss där ändringsförslag 166 försvagas igen, likt förra gången. Likt förra gången talar mycket för att orginalversionen av 166 läggs igen inför plenum vilket gör att hela parlamentet kommer att få möjlighet att ta ställning till förslagen igen och förhoppnings stödja det, som förra gången."
Förslagen omförhandlas eller försvinner under trianguleringen mellan parlamentet - ministerrådet - kommissionen varför det gäller för enskilda och grupper av MEP:er att samla namnunderskrifter för att få upp förslagen på bordet igen den 5 maj då det röstas i parlamentet för 2:a gången och därefter kan det handla om förlikning innan vi vet hur det går. Vi måste välja mycket väl insatta, kraftfulla och förhandlingsskickliga MEP:er vid valet den 7 juni som klarar att stå emot alla dessa lobbyister.

Gun Svensson sa...

Glömde - ja, tilläggen omnumreras vid varje tillfälle de behandlas och för att inte bli förvirrad håller jag mig till orginalversionen eftersom resultatet av trianguleringen är sämre - förklaringen finner du hos Åsa Torstensson (ministerrådet) och hennes sakkunnige Henrik Hansson och förhandlaren Jörgen Samuelsson i Bryssel.

Beelzebjörn sa...

Tack Gun ;)

Suttit och skickat e-post till våra tre musketörer inför den 21 april, och funderar på en 1:a majmanifestation i lila, av det lite originellare slaget ;) Vi får se om det är genomförbart.

Anonym sa...

Man skulle kunna göra några alternativa skrifter till Justitiedepartementets/Asks lilla gula bok "Att kunna leva på sitt skapande" flera varianter är tänkbara, t.ex.:

* "Att inte döda andras skapande" - om creative commons

* "Att leva på andras skapande" - om upphovsrättslobbyn och dess historia. Gärna tankar från t.ex. Lessigs www.free-culture.org
* "Att dela med sig" - kopimism, optimism och alternativa sätt att leva som kreatör.

* "Att leva är att skapa" - om andra drivkrafter i livet än intäktsgenerering

* "Att kopiera för att kunna fungera som skapare" - Lite ärlighet om att allt som skapas bygger på det förflutnaKan tänka mig att de skulle bli populära bland elever och att de själva gärna skulle dela ut dem om de drabbas av "asks lilla gula".

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Se gärna på Erik Josefssons utmärkta genomgång och pedagogiska av Telekompaketet och relaterade saker vid ett seminarium i Göteborg den 18 april.
Erik Josefsson om Telekompaketet - Del 1
Erik Josefsson om Telekompaketet - Del 2
Erik Josefsson om Telekompaketet - Del 3
Erik Josefsson om Telekompaketet - Del 4
Erik Josefsson om Telekompaketet - Del 5
Erik Josefsson om Telekompaketet - Del 6

Gun Svensson sa...

Beelzebjörn: Jag har också skickat mejl och lagt ut det som en ny bloggpost - där jag även lägger ut ett svar från en politisk sakkunnig hos S, som gärna tar emot synpunkter på det förslag som han redovisat där. Ta chansen, vet ja!

erik: Din kommentar är guld värd och jag har vidarebefordrat den till denne sakkunnige i Bryssel.

Telekom: i min senaste bloggpost har jag lagt ut länkarna till föreläsningen, då de ingick i mejlet till MEP:erna i Bryssel ;-)