måndag 7 juni 2010

Upphovsrätten och kopplingen till barnporr.

Kollade på Kunskapskanalen idag på en rad föreläsningar inom ramen för UR Samtidens program om Offentlighet och upphovsrätt där jag framförallt fastnade för föredraget av Katarina Renman Claesson, forskare i rättsinformatik och immateriell rätt vid Stockholms Universitet. Äntligen någon som talar högt om den snedbalans som råder mellan olika intressen där framförallt medborgarnas eller användarnas intresse fått stryka på foten för producentintresset, som inte ska ses som liktydigt med upphovsrättsinnehavarens intresse. Det är väl använd tid att lyssna på hennes föredrag. Inte minst då hon även förklarar viktiga förändringar på grund av Lissabonfördragets inverkan på EU.


Anna Troberg skriver om de som jobbar i Bryssel och Opassande hade tidigare en guide till datalagringen, där hon reder ut begreppen. Lakes Lakonismer bjuder på en hel del läsvärda länktips. Hos Hax briserar nyheten att en jävsskandal är under uppsegling i Holland, vilket kan vara en ögonöppnare och bana väg för Piratpartiet där. Scaber Nestor gör sitt för att få de etablerade partierna att förstå hur det som sker banar väg för PP. Svensk Myndighetskontroll uppmärksammar också saken och tror att rättsväsendet i Holland har en mera rättskaffens syn på saken än vad vi varit tvungna att vänja oss vid här hemma.


Alf Svensson (KD) och andra som skriver under Förklaringen Smile29 (där de kräver att datalagringsdirektivet ska utvidgas och omfatta även alla de sidor som vi söker oss till på nätet), gör detta i tro att de kan stoppa pedofilers intresse för barnpornografi. Något som många reagerade kraftigt mot i fredags. Eftersom upphovsrättsindustrin haft som stragegi att stödja kampanjen mot barnporr, då detta förväntas öppna dörrarna för blockering och filtrering av upphovsrättsskyddat material, är det mycket betydelsefullt att vi gör vad vi kan för att sprida info både om snedbalansen kring upphovsrätt/copyright och vad Smile29 är och hur det hänger samman med de aktiviteter, som producentintressenas lobby ägnar sig åt för att bevara medborgarnas/användarnas underläge, när det gäller tillgången till digitaliserat material. Karl Sigfrid (M) håller stilen och uppmanar de som skrivit under att dra tillbaka sina namnunderskrifter.


Upphovsträtan skriver intressant om den diskussion som pågår i USA. Ser hos Erik Hultin att Scaber gett honom en välbehövligt knuff så att han kommit igång med bloggandet igen. Det är välkommet då alla goda krafter till försvar för integritet och rättssäkerhet måste uppbringas. Lars-Erick reagerar på att KD:s angreppssätt – falsk marknadsföring? Anders S Lindbäck bidrar med sin syn på saken.

Intressant.

2 kommentarer:

Björn sa...

Mycket intressanta föreläsningar hos UR du länkade till, Hemmungs Wirtén och Illshammar var verkligen jätteintressanta de oxå! Bra länktips! :)

Tor sa...

Tack för länken. Ska spana in det det föredraget när jag har mer tid.

Helt off-topic, men här är ett litet lästips om internettillgång i Rwanda. Det kan vara skönt med litet positiva historier emellanåt, inte sant.