tisdag 6 oktober 2009

FRA(S)-politiken synas.


-->
Idag skriver Anna och Mikael, som startade webbsidan StoppaFRAlagen.nu, i Aftonbladet om att oppositionens Mona Sahlin, velar om FRA-avlyssningen. Minimaliteter berättar att han velat ha en annan rubrik. Mark tycker att vi ska läsa det som Anna och Mikael skriver. Politikerbloggen berättar att FRA-kramaren nr ett (min utnämning) Staffan Danielsson, Centerpartiet, säger att de röd-gröna kräver ökad signalspaning i sin reservation. MinaModerataKarameller noterar att det hela blivit en tävling. Lake sätter hoppet till att tryck utifrån ska leda Centerpartiet rätt, annars vill han markera att han inte är nöjd med Annie Johanssons slutsats. Anders Widén söker och finner förklaringar till att vi hamnat här. Lars-Erick ser regleringsivrare både till vänster och höger. Nätverket Svart Måndag tycker också att vi bör minnas hur det gick till när det avgörande steget mot 1984 d v s övervakningssamhället togs i Sveriges riksdag. Sossar mot Storebror noterar att DN ställer frågor om varför det inte forskas kring effekterna och att Kristianstadsbladet ser brister. Annika Beijbom skriver engagerat om nästa rond om FRA i riksdagen, där hon till slut noterar att FRA-motståndets yngste aktivist Calandrella, medlem i Piratpartiet, puffar för demostration på lördag. Anna funderar om det kan vara möjligt att skapa lika stor opinion nu som tidigare. Annie Johansson (C ) skriver (inte utan självgodhet) kort på sin blogg och länkar till P3:s nyhetsinslag i går med rubriken Nya FRA-lagen lär få ja nästa vecka Mikael Elmlund i samma parti skriver ... och fräls oss ifrån ondo. Han funderar också hur detta kan påverka valet 2010. Mathias Sundin ställer samma fråga som många andra och har skrivit på Newsmill. Tankar frår Rooten funderar kring begreppet trafikstråk. Olof har illustrerat vad trafikstråk handlar om. Bandhunden skäller och kräver immunitet för budbäraren och ned med FRA. Jan Johansson kan berätta att moderaten, som kräver att kungen ska kunna utse statsminister, har jobbat hos FRA – Wow, vilken journalist hugger på det? Den som tvivlar kan läsa mer här. Själv tycker jag att Frendos och Opassandes översikt över övervakningslagarna tål att kollas in minst en gång om dagen, för att vi ska förstå vikten av att sätta en snigel på ögat på en del riksdagsledamöter.

I fråga om FRA och kunskapen om dess räckvidd kan det vara intressant att ta en titt på Minnesstenen Riksdagssvar, där Socialdemokraternas gruppsvar lett till att många av alliansens riksdagsledamöter nu verkligen utmärker sig – de vägrar att svara på våra frågor och det märks! Är det för mycket begärt att få svar på fem frågor kring den lagstiftning, där de påstår att vi inget begriper?! Tänk om – ja, nu spånar jag – tänk om vi kunde låta medborgare svara på dessa frågor för att testa om de är så svåra att förstå sig på att det skulle ta mer än tre minuter att svara?

Medan vi koncentrerar oss på lagklustret kring FRA, ser det ut att pågå en annan tävling mellan regering och socialdemokraterna om vem som är hemligast när det gäller Tsunamibanden. Sanna Rayman skriver och Mark Klamberg skräder inte orden. Hax hjälper till att sprida deras väl valda ord. Det vill även jag göra samtidigt som jag bifogar upplysningen att Ankersjö snappat det som STIM inte inser. Sebastian ser att Staten vill ha integritet, men förstår inte att individer vill ha det.

På det lokala planet skriver Skärvor från skäret om att vår kommunledning ska yttra sig över Regional Utvecklingsplan för Stockholmsregionen 2010 (RUFS) och ställer frågan om i vilket knä kommunalrådet Kjell Jansson sitter. Eftersom RUFS numera gäller mer än infrastruktur med vägar och järnvägar, utan även sådant som att värna miljön, stärka sammanhållningen och frigöra livschanser för en hållbar utveckling, gör Lennart Rohdin mig intresserad. I det sammanhanget kan det vara bra att notera det som Mårten Schultz gör oss uppmärksam på. Sedan måste jag kolla om det finns något om RUFS:en på kommunens hemsida. Men, Icke sa Nicke – här ser jag en utvecklingspotential!!! Det måste jag komma ihåg att ta upp vid mötet med politikerna på fredag.

Avslutar med Second Opinion som skriver om att Populismen tilltar och mognar. Klarar medierna av den utmaningen med sina krympande resurser? Det är en mycket bra fråga. Ett bra exempel på populism här på hemmaplan är Staffan Danielsson agerande i fråga om burka eller nikab. Något som Subjektiv har synpunkter på. Själv har jag kommenterat på nätet att populisten Danielsson slår in öppna dörrar. Arbetsgivaren kan bestämma hur man ska vara klädd i jobbet – det är bara att förhandla och dokumentera att det inte handlar om diskriminering. Förhandling mina vänner - förhandling! I övrigt ska ingen lägga sig i hur kvinnor vill vara klädda, även om vi ibland kan tycka att de utsätter sig för faror när de följer den egna uppfattningen.

Inga kommentarer: