torsdag 7 augusti 2008

FRA - Positionsförflyttning pågår?

Inleder med en artikel i GP Svensk övervakning har djupa rötter, som är en tillbakablick gjord av Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, med vars hjälp vi kan förstå dagens diskussion. Hur var det Alf Henriksson diktade om vikten att se bakåt ...?

Noterar sedan att statsministern talat vid en träff med media bl a Rapport på Rosenbad tidigare i dag, men på den fronten inget nämnvärt nytt. Magnus Andersson, förbundsordförande i CUF, är förhoppningsfull i det arbete som pågår inom Centern för att förändra FRA-lagen. Eftersom vi är många, som anser att Fredrik Federley och Annie Johansson blev martyrer för att ledarna skulle klara omröstningen, är vi naturligtvis oroliga för att allt tal om ändring och/eller tillägg bara ska tjäna till att slå blå dunster i folkets ögon. En intressant detalj i det, som Magnus nu skriver om, är att folkpartiet gjort ett utspel, som kan tolkas som att en kamp pågår om vem som är bäst i klassen, när det gäller att ändra till det bättre.

Det är klart att Magnus har all rätt att vara förhoppningsfull. Men, jag tror att hans styrka är att vi, som har våra dubier, fortsätter kämpa mot lagen. Jag skrev nyss bl a att Alla meddelanden om att slaget mot lagen är vunnet, är falska – fortsätt kämpa! Det måste vi göra hela vägen, intill dess att vi får se det färdiga resultatet. Blir vi då dragna vid näsan en gång till, återstår bara att rösta på ett helt annat parti vid nästa val. Det är alltid första gången, som det är svårast. Eftersom man känner sig som en svikare, trots att det egentligen är tvärtom. Men sedan man, som jag, har prövat detta några gånger, inser man värdet av att kunna rösta med fötterna. Personvalsinslaget gör att man, trots dess brister, alltid kan visa sitt stöd för de politiker, som man uppfattar som hederliga i sina ambitioner att arbeta för folket och är vaksamma på sig själva när det gäller de frestelser till missbruk, som följer med makten.

Läste på Peter Karlbergs blogg att sossarna tänker mönstra sin partiapparat för att ställa upp med röda fanor den 16 september då riksmötet öppnar, och att Åström hos V bjudit in de riksdagens ledamöter, som är emot lagen, till ett möte den 27 augusti. Vad dessa aktiviteter kan få för effekt på alliansens partiledare och deras inpiskare, kan vi bara spekulera om. Men risken finns att om vi, som röstat på något av dessa partier, inte klarar att mobilisera eller mönstra alla de kritiska människor, som hört av sig till oss, och då kan vi avfärdas som en ”liten lort”, som bara går oppositionens ärende. Det har för övrigt redan skett i samband med de fjorton moderaternas uppror. Alternativt kan jag, som den otrogne väljare jag tillåter mig vara, bättre använda mina krafter i ett arbete för ett nytt lokalt parti med fokus på demokrati med väljarinflytande och mänskliga rättigheter?! Måste kanske göra en marknadsundersökning ;-)

En, som spånar om en trolig utveckling i FRA-saken, är Erik Hultin. Men, att Tolgfors skulle avgå, det tvivlar jag starkt på. Jag har noga lyssnat på statssekreteraren Håkan Jewrell, Försvarsdepartementet och läst vad statsminister Fredrik Reinfeldt sagt och kan inte höra eller se att där finns någon öppning i fråga om den springande punkten – alla operatörers plikt att leverera in alla trafikdata in till FRA:s samverkanspunkter. Det är möjligt att arbetsgrupperna i Centern och Folkpartiet tror sig om att kunna slå hål i den moderata försvarsmuren, men jag tvivlar. Ordkrig liknar i allt väsentligt vilket annat krig som helst och då handlar det om vem som har bäst resurser. En som synat korten är Rick Falkvinge i Piratpartiet. Han har läst igenom och kommenterar det mejl, som partiledningen skickade ut m a a den pågående debatten. Intressant.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Back to basics nu, hög tid. Diskutera kan man oändligen. Någon gång får man komma till skott med ansvarsfull avgörelse. Kan saken avgöras enkelt på grundval av en koncis och korrekt problemformulering må så ske. Polemik för polemikens egen skull saknar däremot all meningsfullhet i det långa loppet.

Jag menar, vad är önskat slutresultat? Visst är integriteten hotad! Det kan inga plåsterlappar i världen ändra på; men vad skall man göra? Ensidig kritik är förvisso av värde men kan i sig aldrig bli konklusiv. Här måste ju säkerhets- och integritetsintresse vägas mot varandra, och jag måste för min del mot full bakgrund stödja FRA-lagen; det är förfärligt tråkigt, men jag ser ingen utväg.

Hela debattstormen är otroligt välgörande och vitaliserande för samhället. Specifikt drivs fram förbättrad makthavarkompetens, vilken löser vårt aktuella problem långt mer effektivt än all världens konstitutionella agremanger. Så blir slutet förhoppningsvis trots allt gott. Detta är dock en helt annan femma.

Anonym sa...

Jag har lagt upp kontaktuppgifter till alla riksdagsledamöter. Bara att ta kontakt, sända mail för den som har något att säga till just sin ledamot.

http://enbart.blogg.se/2008/july/080719-enbart-folkomrostning-om-fra-1.html

Anonym sa...

"Signalspaning är till för att upptäcka yttre hot mot landet. Skall man upptäcka nya hot räcker det ju inte att spana mot redan kända brottslingar! Vem skall förresten avgöra vem/vilka i utlandet som "misstänks vara inblandad i något som är ett yttre hot"? Och hur skall man kunna upptäcka de misstänkta om man inte får spana på
dem förrän de är misstänkta? "

Hej!

Ovanstående är hämtat från en blogg vars upphovsman heter Jan Ericsson. Jan är moderat riksdagsledamot för moderaterna. Därmed är han också en av dom som kan få en plats i något av de s.k "integritetsskyddande" nya nämnder och allt vad det heter som kopplas till lagen allt eftersom man konstruerar någon ny sådan. Vet inte om det känns så tryggt att ha en man med den inställning han beskriver ovan, som mitt skydd mot integritetskränkningar. Tänker då särskilt på den sista meningen som har förutsättningar att bli en klassiker på "dum-toppen"

Jag läser med förtjusning Din blogg och skriver under på att faran är långt ifrån över. Bara att bita ihop och skriva på. Hoppas det blir många och synliga motståndare till lagen vid Reinfeldts sommartal i Waxholm på lördag.

Mina Bea artiklar är skrivna i syfte också att försöka få ut henne i debatten. Det lär inte gå med bara dom så jag brukar uppmana även andra att försöka hitta sätt att få fram henne. Jag anar nämligen en spricka och det vore roligt att slå in en djup kil just där!!

Ha det bra o kämpa på!

Anonym sa...

Det som är åt helvete är ju vår underbara grundlag som måste upprätthållas - Reinfelt har ju huvudansvaret som statsminister (fra-lagen är väl hans skapelse och pådrivskraft).
Att inte följa svensk grundlag är ju kriminellt (minst sagt en ku fråga).
Jag anser att kungen borde ta upp det å försvara konstitutionen.

Det är rent åt helvete - att grundlagen inte följs
skydda allmänheten från avlyssning
Jfr Bush och fördelar politiskt

R ska ju i fängelse

Gun Svensson sa...

Kraxpelax: Vi gör alla våra val, som vi får ta konsekvenserna av och de val man gör, som bygger på tillit till människor tillhör de som det är svårast att hantera när det visar sig att man tagit miste. Men inget ont... Nu vet vi att vår konstitution inte håller måttet.
Peter PC: Jag har verkligen försökt att beröra våra folkvalda i riksdagen, men ... Om du läst vad en av dem Jan Ericson (m) skrivit på sin blogg - se vad Michael G. skriver nedan - så förstår du varför vi talar för döva öron. Frihet och integritet finns inte i deras sinnevärld. Och som vanligt är det många riksdagsledamöter, som håller tyst och traskar patrull, och dom har jag svårast att ha fördrag med.
Michael G: Jag har besökt hans blogg och läst och det var inte måttligt hur stött han är över kritiken från Niklas Wykman och Pia Kinhult. Typiska härskarmanér. Men jag såg också hans slutkläm:
"Eller också tvivlar vi på att signalspaningen kommer att medföra en nytta som står i proportion till riskerna för integriteten. Då är det lika bra att skrota FRA-lagen och lägga ned FRA. Däremot kan man inte bedriva signalspaning och samtidigt garantera 100% integritet eller bara signalspana mot kända brottslingar, det inser alla som verkligen satt sig in i den komplicerade frågan.”
Även en blind höna finner ett korn ;-)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gun Svensson sa...

Inlägget borttaget då det möjligen, kanske, eventuellt kan ha en mycket långsökt koppling till ämnet i min bloggpost.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gun Svensson sa...

Anonym: Förstår inte kopplingen mellan din kommentar och mitt inlägg.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.