fredag 1 augusti 2008

FRA, MUST, Säpo m m

Nu gäller det att vi i bloggosfären inte drabbas av högmod. Det skrivs om oss i Aftonbladet som den fjärde statsmakten. Dit det bär, bär det iväg! Jag har i vart fall lagt märke till att vi i denna sfär får genomslag först sedan vi lyckats fånga intresset hos dem som verkar inom traditionella media. Just nu skriver jag nästan lika ofta en debattartikel i Norrtelje Tidning som jag skriver ett blogginlägg. Det beror på FRA-debatten, som fortgår i oförminskad styrka.

Här en, som nyss fångade mitt intresse: ”Säpos register fullt av nonsens” där framförallt det sista stycket är värt att upprepas: ”Att olika säkerhetstjänster konkurerar med varandra, som HAX också nämner är helt normalt. MUST och Säpo har aldrig varit kompisar och nu när FRA är fristående från militären har vi en tredje organisation som konkurrerar med de andra om att få avlyssna mest och bäst”.

Aha – nu förstår jag: Ännu ett exempel på gossarnas benägenhet att vilja ha störst organ ;-). Skämt åsido – det är mycket som flyter upp till ytan i den här debatten. Men nog förklarar väl dragkampen mellan olika statliga organ en del av situationen som vi hamnat i.

Nu kan vi också se att FRA-lagens tillskyndare eller ”bloggsordiner” tar plats i kommentarsfälten på en del bloggar, bl a hos Henrik Alexandersson, kallad Hax. Där är det några, som gör ett stort nummer av att han är en drogliberal, bosatt i Belgien och därför underförstått inte ska ha någon talan här i Sverige. Men, hos mig stärks intrycket; Genom att anmäla Hax till JK fick GD Åkesson och hans gäng chansen att visa styrka – man tar itu med brott mot sekretessen. Men, samtidigt dök en osökt möjlighet upp att slå in en kil i motståndet mot FRA-lagen. Lyckligtvis vet de, som känner mig, att jag inte kan inrangeras varken bland nyliberaler, drogliberaler eller struntar i sekretesslagen. Men, det hindrar inte att jag ser dessa liberaler, som människor med rätt att ha en åsikt. Om inte, finns en uppenbar risk att min egen åsiktsfrihet är i fara.

Bland kommentarerna på Hax´s blogg fann jag en riktig pärla, som jag bara måste återge: ”Hmmmm. Visst kan jag kan förstå att man som förespråkare av lagen vill splittra upp motståndet. Det är ju faktiskt rätt jobbigt att kommunister, liberaler, sossar, moderater, bögar och flator, feminister och annat löst folk faktiskt hittar en gemensam nämnare istället för att tryggt harva runt i de gamla invanda mönstren. Nä, lite dikotomi är nog på plats. Vem vet vilka nyordningar den här typen av minglande kan ge upphov till?”

Bloggsordiner är för övrigt ett ord som myntats av MinaModerataKarameller, som nu senast skrev om Dataanalys och Terrorism. Intressant, som alltid. De, som läst att FRA kan jämföras med ett virus, kan hos Badlands Hyena läsa en kommentar, som kan locka till skratt eller det omvända beroende på var man står. Opassande skriver om att vi numera är misstänkta för brott, tills vi bevisat att vi är oskyldiga. Att den utvecklingen inte oroar riksdagens ledamöter får vi väl se mot ljuset av FRA.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej FarmorGun,
NT verkar inte tycka att nedanstående kommentar till Herr Andrén's inlägg 29/7, är relevant så du kanske kan ta upp det med honom om er lilla duell fortsätter;)

"
Hej Gunnar
kan du förklara för en som inte förstått, varför den två veckor långa remisstiden startade den 22 December och voteringen lades i midssommarveckan?
(Som exempel, remisstiden för "könsneutrala äktenskap" var 29 veckor om jag har fattat rätt.)

Det är vällovligt att du har kämpat för vår integritet, men hur tänker du hantera välvilliga advokatkontor som tillhandahåller proxy-servrar till allmänhetens fromma?
"

(En proxy gör att du kan surfa genom en annan dator, så att när din data går över gränsen kommer den från t.ex ett advokatkontor.)

Det är lite väl uppenbart att makthavarna har en något dold agenda som man inte gärna vill dela med sig av.

Ifall disskutionen börjar att ta upp Odenbergs avtal, samt ev andra avtal som redan har tecknats med annan stat,så tror jag att statsministern kommer att bli mer benägen att lyfta sin lekamen från badhanduken!

Ha en trevlig helg!

Anonym sa...

Odelbergs avtal från 2007 har debatterats på aftonbladets debattforum, svartmandag.se, helgon.net samt har skrivits om på bloggar sedan dagarna efter omröstningen, undertecknad inräknad.

varför detta avtal inte kommit upp i prasselmedia vet jag inte.

Anonym sa...

@scaber_nestor
Jag har sett en del av den debatten.
Anledningen till att jag är lite rabiat i frågan är att ARTICLE 20/4 klart antyder att aktiviteter redan pågår, och Homeland Security tycker att det är viktigt att dom fortsätter?

"4. Unless otherwise agreed, termination of this Agreement shall not affect the validity or duration of any Cooperative Activity previously undertaken pursuant to it."

Kan det verkligen vara enbart eterspaning man syftar till?
(Lite konspirationsteori kanske, men det skulle inte förvåna mig ifall man redan har påbörjat "metodutvecklingen".)

deeped sa...

Nä, högmod går före fall. Det som det handlar om är snarare att det som många sett ske i USA nu sker i Sverige: att bloggarna faktiskt blir en opinionskanal. Det var väl ungefär det vi ville säga med debattartikeln.

Gun Svensson sa...

Det är klart att det finns ett och annat som "Hemliga klubben" inte vill att vi ska veta. Och de får gärna vara hur hemliga som helst och hur länge de vill för mig, bara de ger f-n i vad jag och andra gör på nätet!!!
Det är lätt att gå vilse i den snårskog, som teknikens möjligheter utgör, varför jag har bestämt mig för att satsa på det som varje människa tycker är självklart, även tanter och farbröder, som inte äger en dator - att samma skydd ska gälla för mejl som för brev och att ingen "brevbärare" har rätt att kartlägga med vem jag umgås på nätet. Inte heller vem jag pratar med i telefon. Om det inte finns något som kan hållas för heligt, då går det åt h-vete med detta land. Vi befinner oss på ett sluttande plan. Civilkuragelag - jag skratar på mig! Rädslan för allt och alla är snart var mans egendom och ur rädslan växer sådant som jag skulle vilja beskriva som en inre terror. Vi behöver inga terrorister utifrån eftersom vi är så duktiga på att skapa egna inre. Själv har jag slutat att läsa Göran Petterssons blogg eftersom jag inte vill att hans hjärnspöken ska tränga in i mitt huvud. Det betyder inte att jag slår dövörat till för världen utanför. Men, jag väljer vad jag vill ägna mig åt - inte han.
När detta är sagt vill jag att ni båda ska veta att jag sätter värde på all input som jag från från mina meningsfränder i bloggosfären - det är så lärorikt. Och självklart kommer ett och annat till användning, så fortsätt komma med kommentarer. Men jag vill att ni tänker på vem/vilka, som också läser, vilket jag gör ;-)

Gun Svensson sa...

Niclas: Såg inte din kommentar innan jag kommenterade de andra två. Jättebra att du är observant på dig själv. Artikeln var bra, men vi gör klokt i att inte gräva ett dike i förhållande till traditionella medier. Det är där som i politiken - det finns skit på ömse håll och fasta tuvor i träsket, som kan ha de mest skiftande kulörer ;-)