Upptäcker att Norrtelje Tidning nu samlat sina artiklar om Stadt under en länk tillgänglig på nätet. Föredömligt, då det är en studie i hur samvetslösa aktörer i byggbranschen kan ställa till det för såväl lägenhetsköpare som underentreprenörer, vilka får stå för notan. Men det är också en synnerligen sorglig historia för norrtäljeborna, eftersom Stadt tidigare var kronjuvelen i den donation, som en av stadens fäder E. G. Stenberg anförtrodde Norrtälje stad och som ärvdes av Norrtälje kommun 1971. Det anrika hotellet var under många decennier en mötesplats för stadens kultur- och nöjesliv.
Vad som hände strax innan och i samband med kommunens försäljning av fastigheten fram till dess att Norrtelje Tidning nu börjat syna affärerna, är minst lika intressant, då det inrymmer en hel del, som man i egenskap av skattebetalare och medborgare måste kunna utkräva ett ansvar för. Om inte annat för att saken ska kunna tjäna som underlag för åtgärder, som förhindrar en upprepning, nu när det planeras och byggs som aldrig förr i stadens centrum.
Därför är det med blandade känslor jag läser dagens ledare där Reidar Carlsson under rubriken Härvan kring Stadt är djupt tragisk, beklagar sakernas tillstånd. Även om politiker kommit och gått sedan dess, borde dagens politiska ledning låta utföra en revision, för att blottlägga alla turer från försäljningen av E. G. Stenbergs donationsfastigheter till kommunen fram till dagens situation, för att därefter komma med förslag till åtgärder i avsikt att motverka att det som hänt, ska upprepa sig. Det är särskilt angeläget eftersom planering och byggande omfattas av Plan- och Bygglagen, med ytterst begränsade möjligheter till inflytande från andra än de närmaste grannarna.
Inser dock snabbt att det låter sig sägas, men knappast göras, eftersom nuvarande kommunalråd Kjell Jansson (m) och ordföranden i Bygg- och Miljönämnden Mats Hultin (m) torde vara ganska ointresserad av att lägga några hinder i vägen för denna byggboom. Dessutom har såväl Centern, genom sitt f d kommunalråd och sin f d ordförande i den tidigare Byggnadsnämnden, som Socialdemokraterna, genom sitt f d kommunalråd och sin vice ordförande i Byggnadsnämnden haft sina fingrar i denna syltburk, under de perioder när de allvarligaste försyndelserna inträffade. Jag är rätt övertygad om att Stadt spelade en betydande roll för den maktförskjutning, som skedde vid förra valet. Moderaterna har därför ett pund att förvalta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar