lördag 30 augusti 2008

Öppen hearing om FRA-lagen

Dina mejl inte målet skriver AB i en kort snutt om signalspaning, som utryckt ur sitt sammanhang blir vilseledande. SvD, DN och AB noterar att Anders Eriksson, ordförande i Säkerhets- och Integritetsskyddsnämnden, anser att det finns goda skäl att tillsätta en parlamentarisk utredning som går till botten med alla oklarheter kring FRA-lagen. I den hearing som olika grupper inom Centern höll igår, var han mycket tydlig kring behovet av tydliga regler till skydd för den personliga integriteten samt rättssäkerheten för enskilda individer. Han var rätt säker på att lagen, som anmälts till Europa-domstolen, kommer att fällas. Något som dock Håkan Jevrell såg fram emot. Om det skulle hända, kommer Sverige naturligtvis att arbeta om lagen. Ett uttalande som skvallrade om brist på omdöme – är det bättre att belasta den överbelastade Europa-domstolen med något, som inte ens uppfyller miniminivån i Europakonventionen, än att backa och göra bättre. Med det skulle regeringen dessutom vinna tid. Är det prestige eller ligger här en gravad hund?


Det var ett mycket kvalificerat gäng som Centerns olika grupper hade trummat ihop och ett mycket bra initiativ för att höja kunskapsnivån både här och där. Jag förstår Centerns riksdagsledamöter och deras medlemmar, som är trängd mellan pest och kolera och därför kommit fram till att en separering av trafiken redan hos operatörerna, vore bättre än den ursprungliga lagen. Men, även om alla intryck från hearingen behöver smältas, är jag rätt klar över att deras nya förslag inte räcker. Kunde notera att Anders Eriksson efterlyste en rad saker, som måste vara uppfyllda. Hur ska man annars kunna göra efterhandskontroller? Därutöver något jag känner för att surra om redan här, som handlar om Sveriges ITC-utveckling. Under hearingen sa Håkan Kvarnström, TeliaSonera, bl a att det ser ut som om vi går mot en utveckling där internet är på väg att bli nationella öar. Detta bekräftas i ett inlägg hos Det progressiva USA. Det kan vara en förklaring till överenskommelser om utbyte av information mellan olika länder. I SvD (papperstidningen) redovisas att Centerns idé att begränsa teknikflödet till FRA:s filter kan genomföras, men det kräver dyrbara tekniska lösningar. Artikeln avslutas med ett klargörande uttalande av Håkan Jevrell: - Lagen är antagen, glöm inte bort det!

Nej, minsann – det glömmer vi inte! Sättet som regeringen piskade igenom denna lag är så skämmigt att jag fortfarande har svårt att finna ord för vad jag tänker och känner inför detta exempel på tillämpad demokrati. Demokrati ser ju annars Sverige som något av en exportprodukt till andra länder. Skolboksprodukter hjälper dock varken oss eller andra. Ledamöters respekt för enskild ledamots lagliga rätt att rösta efter sin egen övertygelse måste återupprättas och missbruket av kvittningssystemet måste åtgärdas. FRA-lagen är inte en lag, som – antagen i god demokratisk ordning – måste respekteras! Därför kommer jag och många andra att i god demokratisk ordning göra allt vad vi kan för att riksdagens politiker ska inse det kloka i att backa hela vägen och skriva om den.

Märkligt nog finns det fortfarande saker att lära sig om denna lag. Igår redovisade bl a Mark Klamberg, under den avslutande frågestunden, tanken bakom uppbyggnaden av analysdatabasen, som kan förklara varför FRA behöver ett helt vattenfall när det bara är innehållet i en tesked som är intressant. Mark skriver om detta på sin egen blogg. Andra som också skriver om sina intryck från gårdagen är Erik Hultin, Per Ankersjö, som har flera läsvärda inlägg från seminariet på sin blogg – länkar till det första, Magnus Andersson 1 och 2, Helen Törnqvist, Opassande, JRL, Rick Falkvinge och Christian Engström. Dessutom Mark Klamberg, som har ett förslag till fortsatt strategi; Enligt min humla, som lagt ihop ett och annat; samt Lars-Erick, som också kämpar för en demokrati värd namnet. Medan vi alla jobbar på kan det vara bra att notera att Advokatsamfundet nu fått stöd av CCBE, (Rådet för advokatsamfunden i EU), som nu ansluter sig till samfundets hårda kritik av FRA-lagen. Intressant.

Till sist vill jag bjuda på ett besök hos Badlands Hyena, som relaterar till en rörig TV-debatt och Gubben vid Rämen, som kan skoja till det mesta. Kom ihåg att rösta på Oscar, som MinaModerataKarameller skriver om.

3 kommentarer:

Mark Klamberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mark Klamberg sa...

Tack för omnämndandet Farmorgun! Jag tyckte du pressade på bra i din fråga. Det var FRA-medarbetaren som talade om vattenfall och sked. Jag påpekade detta eftersom jag tycker liknelser förvirrar. Jag trivs bättre när vi talar om vad som står i lagen. Jag tror vi är närmare sanningen då.

Anonym sa...

Ja, Håkan Jevrell är ett riktigt stolpskott - redan när vi diskuterade innan lagen blev antagen var han ute och ljög häcken av sig i media.