tisdag 19 augusti 2008

Vilseledande tolkning av FRA-lagen

- När regeringen inte vill kännas vid vad som står i den antagna lagstiftningen så är det svårt att föra en meningsfull debatt, avslutar Mark Klamberg, Doktorand i folkrätt, Stockholms Universitet sitt debattinlägg idag på SVT Opinion. Mark Klamberg redogör för skillnaden mellan rättegångsbalken och FRA-lagstiftningen, där det sägs att hemlig teleavlyssning endast får ske när någon är skäligen misstänkt för ett brott och åtgärden är av synnerlig vikt för utredningen, medan FRA:s nya signalspaning kan omfatta all svensk kabelkommunikation. Därför är signalspaning i kabel massavlyssning, slår han fast, och påminner om att lagrådet angett att intrånget sker redan när vår kommunikation överförs till FRA. För den som inte orkar undersöka skillnader och likheter i lagstiftningen mellan avlyssning och signalspaning rekommenderar han Nationalencyklopedin som ger följande definition av signalspaning: "signalspaning, verksamhet för att genom avlyssning, lägesbestämning och identifiering ... skaffa information". Uppgiften om Marks debattinlägg fann jag hos MinaModerataKarameller.

Jag vill dela med mig av denna insiktsfulla redogörelse till så många som möjligt, eftersom desinformation pågår för fulla muggar. Centerns ordförande i Norrtälje skrev idag på sin blogg Stergels Torg följande: ”I går var jag på ett bra möte i Riksdagen som Centerpartiet anordnade med anledning av den sk. FRA debatten. FRAs generaldirektör Ingvar Åkesson gav en bra bild av FRAs verksamhet och uppdrag. Från FRA medverkade också chefen för signalspaningen på FRA. Det var uppfriskande att få en mera nyanserad och initierad bild av FRAs uppdrag. Vi var alla överens om att debatten skadat alliansen och att informationen varit dålig. Kritikernas utalande om "trålning och "massavlyssning" är helt missvisande. Brott och terrorism var ej prio i detta samanhang. En förflyttning från eter till kabel för informationsinsamling för att ge bättre underlag för Sveriges beslut vad gäller utrikes och säkerhetspolitik vara starka motiv. Lagrådets yttrande diskuterades ingående och europadomstolens beslut sågs fram emot med tillförsikt. Sveriges oförmåga att försvara sitt territorium diskuterades i relation till underättelseverksamhet. Jag är övertygad att frågan tål en folkomröstning om det varit aktuellt. Tyvärr saknades merparten av barrikadfolket som synts och hörts i media.” Intressant? Jag vet inte om de var inbjudna, men till den som vill komma i kontakt med Centeruppropet - för dig som tycker om partiprogrammet, lägger jag in en länk här.

Jag börjar luta åt att Studieförbundet Vuxenskolan och Medborgarskolan skulle kunna göra en insats för att höja kunskapsnivån i frågan. Gärna genom att engagera Mark Klamberg vid en föreläsning.

Uppdatering: Länk till inlägget på Marks blogg. Och HAX berättar om vad som är på G i EU.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, tyvärr så pågår desinformationen fortfarande. Detta trots att vissa borde veta bättre.

Jag hoppas att vår FRA-hearing ska få ett slut på detta och att den ska leda till någonting vettigt. Helt klart så kommer tillräcklig sakkunskap att finnas på plats.

Gun Svensson sa...

Jag har anmält mig till den 29.8, men besked om man kommer med kommer först några dagar innan.

Thomas Hallgren sa...

Jag kan varmt rekommendera en artikel i SvD idag med titeln Rädslan som det politiskt normala. Ett mycket bra inlägg i FRA debatten tycker jag.

Gun Svensson sa...

Tack Kanalen! Jag fick nästan glädjefnatt när jag öppnade kulturbilagan i morse. Även om jag har ett liv vid sidan av FRA, blev jag så inspirerad. Dessutom såg jag att många andra blivit det också, vilket inte gjorde saken sämre.

Magnus Persson sa...

Inbjudan för distriktets möte gick i första hand till medlemmar i distriktet. Eftersom jag är med i distriktet så deltog jag, jag var dock den enda av initiativtagarna till Uppropet, det var även ett par undertecknare med. Per Ankersjö fick jag besked från Christian Ottosson (distriktets ombudsman) skulle ha varit inbjuden, men jag såg inte till honom. Har du några frågor är det bara att höra av dig (förnamn.efternamn@centerpartiet.se), borde kanske egentligen blogga om det själv också...