torsdag 14 augusti 2008

Dataspel hjälper FRA?

Vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser Garudas Modern spelteori. Först tänkte jag att det var ett skämt, men länk till en ledarkommentar av Per Gudmundson, SvD, och norska Dagbladet tvingar mig att inse att det kan vara så att svenska försvaret bygger sitt agerande på ett i USA konstruerat dataspel??!

Garuda skriver bl a ”Spelet kom ut 2001 och det var strax därefter som FRA fångade upp spelet på nätet genom en svensk fildelare, som förde in programmet över gränsen. Där lärde man sig att Ryssland skulle invadera sydossetsien i Augusti 2008. Därför skickades svensk personal i god tid till området. Det är med dessa goda erfarenheter i bagaget som FRA nu expanderar datorkraften för att kunna spela ännu mer spel på arbetstid och på så sätt lära sig ännu mer om världen”.

Norska Dagbladets artikel gör att det är berättigat att ställa frågan om hönan och ägget. Av Gudmundsons ledare framgår bl a:

I ett tal på Försvarshögskolan i Stockholm den 9 april i år lade Tolgfors ut texten om beredskapen.”Den svenska försvarsmakten är även delaktig i andra internationella miljösamarbeten. Man har till exempel hjälpt till att införa ett nytt miljöledningssystem i Georgien. På så sätt ska den georgiska försvarsmakten tänka mer miljövänligt från försvarsledningsnivån till förbandsnivån.”. Intressant.

I Göteborgsposten skriver Wilhelm Agrell en redogörelse under rubriken ”Avlyssningen har förlorat sin hemliga karaktär” och när man läst den, blir jag ännu mera nyfiken på om Sveriges närvaro i Georgien har ett samband med det spel, som det här talas om. Helt dj-la otroligt i så fall.

En annan som måste hämta sig efter sin upptäckt är Anna Troberg. Att kunskapande är nödvändigt tycker även MinaModerataKarameller. Ett hedervärt försök att påverka Folkpartiet gör Lars-Erick. Kan bara hoppas att den partigruppen inte varit hos FRA på Lovön och blivit försedd med en arsenal av dräpande argument, vilket jag skrev om i ett tidigare inlägg. Att det finns en argumentationsteknik i den högre skolan skriver Daniel Braw på HD:s ledarblogg. Mark Klamberg analyserar om regeringen lyssnar och kommer med ett gott råd. Sist men inte minst bjuder MUF, Malmö på ett roligt filmklipp till låten Den ljusnande FRAmtid.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej farmor!! Har just lämnat Petterssons blogg och det var länge sedan jag såg någon få så mycket stryk i en debatt! Det var ett rent nöje kan jag säga. Ha en trevlig fredag och en skön helg!

Gun Svensson sa...

Hej Michael! Det är länge sedan jag offrade krut på den mannen, men om andra tror att det har någon verkan, är det OK för mig ;-) Önskar dig detsamma!