torsdag 31 juli 2008

FRA och Gunnar Andrén

Som jag skrev igår, har jag nu läst igenom och begrundat Gunnar Andréns debattinlägg i NT. Det är också rätt bra att sova på saken, när tonläget är högt.

Uppe före tuppen har jag fixat ett genmäle, som jag nu väntar ska publiceras när plats finns för det. I avvaktan på det kan jag plocka in slutklämmen här:

Jag är säker på att Gunnar Andrén gjort vad han förmått, för att hantera denna heta potatis. Men, om han inte tål att jag visar mitt missnöje både när det gäller hur skamligt det gick till, när lagen klubbades igenom, och hur den utformats, då tycker jag synd om honom. Som offer tänker man inte konstruktivt. De senaste dagarna har jag fått allt mer input om tekniken och förstår att det är lätt att dribbla bort även den ambitiöse Gunnar Andrén. Därför säger jag bara kort och gott – respektera folkets rätt till en privat sfär även nu, när nätet fungerar som brevbärare och transportör av alla uttryck för det interaktiva liv, som vi väljer att leva där. Landets behov av underrättelser för att avvärja hot mot rikets säkerhet måste gå att lösa på annat sätt. Eftersom regeringen ser ut att vara oförmögen att klara det, tycker jag att de kan upphandla den expertis, som behövs för att göra det. Finns inte egen kompetens måste marknaden tillfrågas.”

Den sista knorren blev jag inspirerad till när jag läste Sanna Raymans blogg Alternativen kommer inte att serveras i SvD häromdagen. När jag hämtade länk till den här bloggposten upptäckte jag där ett intressant blogginlägg, som jag bar måste länka till - rubriken Ett försök till nyansering och är bland det bästa jag läst på länge. Intressant.

Det är också värt att notera att mitt genmäle till Kerstin Lundgren (c ) publicerats idag, dock utan att vara tillgänglig på nätet. Jag skrev om hennes debattartikel här den 24 juli. Annat värt att notera att en NT-läsare, Gunnar Hellström, känt sig manad att ta itu med Göran Pettersson argumentation. Rubriken är talande: Allt piskas fram nu för tiden och har sin utgångspunkt i frihet och integritet. Det är verkligen synd att inte heller den är tillgänglig. Hallå Norrtelje Tidning: Ni måste hänga med i utvecklingen – flera debattartiklar önskas åtkomliga på nätet!

Slutar med Badlands Hyena, som jag tipsade om Gunnar Andréns debattartikel.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för länken, då kanske du är intresserad av att kika på del 2 i mitt försök till nyansering.

http://rhodin.blogg.se/2008/august/ett-forsok-till-nyansering-ii.html

Gun Svensson sa...

Tack - jag gillar att det finns dom som tar sig tid att förklara så att den, som tidigare aldrig funderat på hur nätet fungerar, begriper. Och det är nog det som komplicerar saken. De flesta bryr sig bara om ATT det fungerar, och blir därför lätt förda bakom ljuset, när saken förklaras av konstruktören, som inte vill eller tycker det är obehövligt att vanligt folk ska förstå det hela fullt ut.