torsdag 24 juli 2008

Politiskt ledarskap och FRA

Först kort: Bra kommentarer till den insändare i SvD synpunkt, som jag bloggade om igår, finns att läsa hos MinaModerataKarameller och Claes Krantz. Själv hoppas jag på att min per mejl skickade kommentar kommer in i papperstidningen, eftersom skribenten knappast läser bloggar.

Sedan till dagens huvudämne: I SvD Brännpunkt tar Fredrik Bynander, säkerhetspolitisk forskare vid Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet, till orda och blottlägger vad FRA-debattens kärna består i och efterlyser ledarskap:

Om Sverige på sikt står inför rimligt sannolika externa hot mot samhället måste landets politiska ledare erkänna och beskriva detta faktum samt acceptera de inrikespolitiska konsekvenserna, till exempel behovet av en modern underrättelsetjänst. Försvarsminister Sten Tolgfors, vars departement ansvarar för FRA, och tunga säkerhetspolitiska företrädare måste tala ur skägget om den politiska utvecklingen i Ryssland och de underrättelsebehov som uppstår av säkerhetspolitiska samarbeten inom EU och Partnerskap för fred. Annars bör de utan vidare ceremonier gå FRA-lagens motståndare tillmötes och ompröva hela försvarsunderrättelsetjänstens vara eller icke vara.

Den sista meningen låter som ett val mellan pest och kolera. I andra sammanhang berömmer vi oss av att Sverige besitter många skarpa hjärnor, som kan klura ut innovativa lösningar på komplicerade problem, men det förefaller inte gälla här. I en demokrati är politikers roll att vara lekmän, som ska granska experters framåtanda ur medborgarnas perspektiv. Om politikerna höll hårt i sitt perspektiv – i detta fall medborgarnas rätt till en privat sfär utan allmän statlig övervakning – och utmanade kunniga inom IKT i världen utanför FRA, skulle något kunna hända. Nu utvecklas saken till en alltmer prestigefylld kamp, där vakna medborgare får finna sig i att bli klappade på huvudet, som mindre vetande barn, när regeringen tar sig friheter, som grundlagarna egentligen ska förhindra.

Andra som bloggar intressant om detta är: MinaModerataKarameller, Rhodin, Opassande, Folkpartiet i Nacka, Intensifier, Rickard Wendel och till sist som alltid med glimten i ögat Gubben vid Rämen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"I am Åkesson of FRA. Resistance is futile.

Your life as it has been is over. From this time forward, you will service us."
———

Ett citat från en känt TV-serie, omskriven litegrann..

Lite skoj måste man ha ibland, bland allt allvar….:-)

Gun Svensson sa...

Oh, jag som trodde att jag redan var herr Åkessons tjänare ;-)

Anonym sa...

[/ironi]
Nej Nej Nej Gun, du är inte Mr.Å's tjänare... Du är hans kollegors röstboskap ;)

Se så, det kommer bli bra. Nu vallar vi vidare och så röstar vi rätt nästa val. OK?
[/ironi]

Gun Svensson sa...

Daniel: Åh, då förstår jag varför de inte gillar när ett kreatur tar till orda - de dagens debatt i Norrtelje Tidning
http://www.norrteljetidning.se/site/page/1290?nid=5111997