onsdag 9 juli 2008

FRA-lagen – Vem hotar vem?

Under den rubriken gör riksdagsmannen Gunnar Andrén (fp) och länsordförande i ESP/PES (Europas Socialistiska Parti/Party of European Socialists) Johan Westerholm (s) idag i ett debattinlägg i Norrtelje Tidning en rejäl markering mot det som vi aktiva i opponionen mot FRA-lagen har gjort oss skyldiga till. Jag tar avstånd från det mesta av de aktiviteter, som Andrén-Westerholm beskriver, men anser att det krävs minst två parter för att en konflikt ska bli till och trappas upp. Med anledning av deras fem spalter långa debattinlägg, har jag i arla morgonstund sänt ett genmäle till Norrtelje Tidning. Om det blir möjligt att länka till deras debattartikel kommer jag att uppdatera min blogg med en länk. Här kommer den.

Eftersom det dröjer innan mitt eget debattinlägg publiceras, vill jag här återge en central del av detta: ”Jag kan förstå att det är sårande för Gunnar Andrén, som lojalt ställde upp för att hålla ihop regeringen, får mindre cred i sitt parti än en ung kvinna från Dalarna, som – enligt hans sätt att se på saken – obstruerat mot den önskvärda ordningen. Men, vad Gunnar Andrén glömt bort, det är, att nu gällde saken något långt större än själva regeringsmakten, nämligen frågan om att sälja ut hela svenska folkets rätt till en privat sfär skyddad mot övervakning av statsmakten. Egentligen en helig princip i folkpartiet sedan dess tillkomst. Man kan man säga att Camilla Lindberg (fp) fungerade som en s k wistleblower, men att majoriteten i hennes riksdagsgrupp slog dövörat till. För demokratin blev riksdagens beslut den 18 juni ett nederlag och således är det, som hänt, inte bara en förlust för Folkpartiet. Sedan kan lagens tillskyndare försöka rida på principen om att ett beslut taget med knapp majoritet ändå är ett i demokratisk ordning fattat beslut, som ska respekteras. Om riksdagen inte visar större respekt för folket, kan man inte förvänta sig att folket ska visa respekt för riksdagen”.

Nu sägs i både SvD och AB att skälet till masskollen är att spana på Ryssland. Det låter som en efterhandskonstruktion och kan förklara moderaternas fixeringen vid att FRA skulle vara en höger-vänster fråga. I Sverige är det en tradition att skrämmas med den ryska björnen och det har gått så långt att vi inte blivit varse att vi med Carl Bildts aktiva hjälp redan är indragna i USA:s moderna krigföring i Irak. Att flera tvivlar visar bl a Kulturbloggen, Salubrin Online, och jj.n. Men, att Sverige – av fundamentalister på högerkanten – ses som ett ryskt lydrike visar TheExpatSwede Report. Den bloggen säger en hel del om alla vrångbilder, som drabbar den som söker efter en sannare bild av verkligheten, än den som USA s militärindustriella komplex består oss med.

Några, som jag uppskattar för deras strävan att söka efter sanningen, är Opassande och MinaModerataKarameller. Opassande bjuder idag på en intressant gästbloggare, som benar ut konflikten och kommer fram till att ”Förespråkarna talar om lagens syfte, vi talar om dess konsekvenser”. MinaModerataKarameller uttalar på ett befriande tydligt sätt vad många av oss känner efter gårdagens utspel och mediegurus gästspel i Almedalen. Oscar Swartz har aviserat att han idag tänker besöka det enda riktiga FRA-seminariet, som anordnas av tankesmedjan Fores, vilket jag skrev om igår och SvD Brännpunkt skriver om idag. Det ska bli spännande att läsa hans rapport från detta forum. En annan intressant rapport bjuder Gubben vid Rämen på.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra skrivet

Anonym sa...

Håller med henrik. Du är tydlig, rapp och alltid pang på kärnfrågan!

Anonym sa...

Tackar för kommentaren som du skrev på bloggen min.
Helt rätt och med det så satte du ord på det som jag känner/tänker i FRA frågan.

Anonym sa...

Bloggsvar:Det är sant att det pågår ett större skådespel än vi någonsin kunnat tro.Nu gäller det att inte låta oss luras eller att slåss över klassgränser om vi ska ha någon chans att rädda demokratin.Kram!

Gun Svensson sa...

Tack alla - ni gör det lättare att hålla ångan uppe!!!

Mary X Jensen sa...

Tänk att jag skrev också ett inläg gom syfte och konsekvenser för ett tag sedan.

Jag håller med om att det är verkligen viktigt att hålla ihop fråga nu, och inte splittra upp det ena och det andra.

Gun Svensson sa...

Härligt, då är vi nu minst tre om den saken!Har just läst Norrtelje Tidning och sett att "vän av ordning" tycker att jag ska vara "farmor på stan" istället för att blogga - då vet jag att det jag gör tar skruv - i vart fall hos en del;-)

Johan Westerholm sa...

Gun

Vår poäng, som jag inte tror att du fångade riktigt, var att för att tala ren svenska "ge er inte på oskyldiga tjänstemän" som ett slag i debatten. Det är nu verklighet, det är nu idag mer än 20 familjer som tvingas leva med skydd. Tjänstemän som får betala priset för att våra förtroendevalda inte visar upp vare sig kurage eller pedagogik som nu leder till att personer med sviktande omdöme går över gränsen.

Jag ser inte att Du tillräckligt tydligt håller med om detta. Jag skulle vilja att även Du tydligt tog avstånd från de metoderna. Du säger att det krävs två parter för att det skall bli en konflikt och det är rätt. Väljare och förtroendevalda. Som verktyg har vi det fria samtalet och de demokratiska valen. Det är de vi skall använda och tycker du att våra förtroendevalda inte har ryggrad nog: bearbeta då dessa, det är din demokratiska rättighet och skyldighet.

För Gun, du kan inte mena att det bara är som "olycksfall i arbetet" nu när opolitiska tjänstemän blir uthängda med deras familjer av personer som gömmer sig bakom en anonymitetens slöja? Jag skulle uppskatta om du tog tydligt avstånd från detta av personliga skäl. För jag är fullkomligt övertygad om att Du som jag ytterst tycker demokrati är värt att försvara.

Jag och Gunnar tycker olika i mångt och mycket. Men här är vi överens oaktat sak (FRA) frågan om var gränsen går.

Jag håller med dig om att det kollektiva minnet från övertrampen i IB- och Säpoaffärer är alltför kort i Riksdagen.

Men det får inte vara så att de tjänstemän som faktiskt försöker göra sitt jobb far illa för att deras politiska ledning inte håller måttet. Oavsett om man är anställd på socialkontoret, polisen, tullen eller FRA.

Johan Westerholm
(s)

Gun Svensson sa...

Johan: Var jag står när det gäller tjänstemäns rätt till en god arbetsmiljö, behöver ingen tvivla på efter mina många år som ordförande och Huvudskyddsombud i Norrtälje Kommunaltjänstemannaförening. Finns risk för hot av allvarligt slag är det arbetsgivarens uppgift att vidta lämpliga åtgärder.

Anonym sa...

Gun: Det gläder mig men en rak fråga:

Har inte de som nu går över gränsen ett ansvar? Eller tycker Du att det är ok?

Johan Westerholm

(s)

Gun Svensson sa...

I dagens NT finns mitt genmäle på ert debattinlägg, som också lagts ut på min blogg och där skriver jag:
"Jag försvarar på intet sätt aktiviteter av den karaktär, som Andrén-Westerholm beskriver, men det krävs minst två parter för att en konflikt ska bli till och trappas upp. Och i den meningen kan inte ledarna för riksdagens partier dra sig undan ansvar för det som skett. Även om de som förivrat sig har ett eget personligt ansvar för det, som de medverkat i."
Kan det sägas tydligare?

Anonym sa...

Hade du satt punkt efter ordet beskriver och därefter utvecklat dina tankar så hade det varit tydligare men nu förstår vi varandra.

Jag upplever oss som eniga. Och det gläder mig mer än jag kan beskriva.

Min bästa väns barn lever idag med polisskydd för att det politiska ledar- och chefsskapet inte fungerat. Därav min ganska starka reaktion. Och för hans del hjälper inga skyddsombud längre. Skadan är skedd och ett liv med skydd är inte ett liv.

mvh

Johan Westerholm

Gun Svensson sa...

Jörgen: Det är väldigt tråkigt för din gode vän och visar att det politiska ledar- och verksamhetens chefsskap borde göra en ordentlig riskanalys innan de beslutar. Samt vidta åtgärder i förebyggande syfte. Dit hör bl a flera vuxna i olika ungdomsmiljöer. Killen som startade Rimboslusk - en populär lokal ungdomscommunity på nätet, som heter Christer (minns inte just nu hans efternamn) vet jag bjuder in vuxna att vara där ungdomar är.

Anonym sa...

Tack. Och som sagt det gläder mig att vi förstår varandra mer än jag kan uttrycka i text. Jag tycker debatt är bra. Jag har nu börjat blogga sen ett par veckor och vill du veta var jag står i sakfrågor se

http://mitt-i-steget.blogspot.com/

Om det är ok, kan jag lägga upp en länk till din?

Mvh

Johan

Gun Svensson sa...

I bloggosfären behöver man inte fråga om lov för att länka, det viktiga är att det finns ett sammanhang där en länk passar in, annars blir man klassad som ett "bloggtroll" lärde jag mig igår. Håller med dig i sak att "politiskan" är en styggelse. När det sedan gäller våra minoritetsspråk vill jag göra dig uppmärksam på att författaren Mikael Niemi nog skulle tycka att du inget förstått, när du skriver Tornedalsfinska istället för mienkieli, som det heter där uppe.