måndag 21 juli 2008

FRA - en knarkhund?

Det kraftiga åskvädret över Roslagen satte tidigare idag P för mitt bloggande. Efter en åskknall lackade datorn ur och min påbörjade bloggpost försvann. Men skam den som ger sig. Självklart kan jag inte låta inlägget på NT:s debattsida från vår riksdagsledamot Göran Pettersson (m) stå oemotsagt. Han tillhör FRA-lagens varmaste tillskyndare och är därför intressant. Men inte bara därför, måste jag spärra upp ögonen inför hans argumentation. Hans jämförelse mellan FRA:s filter och knarkhunden, är så korkad att jag måste utgå från att han medvetet vill föra alla tekniskt inte insatta bakom ljuset. Till skillnad mot knarkhunden måste FRA:s robot söka igenom innehållet efter olika sökord och andra kombinationer och för att kunna göra detta, måste innehållet scannas d v s läsas av. Knarkhunden behöver inte öppna några paket!

Efter en tillbakablick till en tid då fiberkablar inte var transportvägen för mina och andras privata brev och andra göromål, som kräver trafik på nätet, ger han sig sedan på konststycket att reducera debatten om FRA till en fråga, där sossarna inte drar sig för att utsätta landet för fara, bara det gagnar deras sak, medan de kvinnor i folkpartiet, som kommit på bättre tankar och ändrat sig, placeras i det nyliberala facket tillsammans med den allt starkare opinionen inom bland annat Centern.

Underförstått skulle upproret mot FRA-lagen handla om att nyliberaler förvridit huvudet på mig och alla andra, som inte vill att skyddet för vår personliga integritet ska offras på detta altare. Många tekniskt kunniga tvivlar starkt på om FRA med den trafikmängd, som det blir fråga om, kommer att finna de hot mot rikets säkerhet, som man letar efter. Allt till priset av att brevhemligheten röjs, att meddelarskyddet är i fara och att allt som vi medborgare använder nätet till kommer att kartläggas. Göran Pettersson försöker göra troligt att de tillägg till beslutet, som ett par av Centerns yngre riksdagsledamöter i sista stund pressades att acceptera för att inte riskera fälla regeringen, skulle vara ett tillräckligt skydd. Det är möjligt att Göran Pettersson och andra tror att det gör skillnad med ytterligare några som övervakar övervakarna, men trovärdigheten har under resans gång krackelerat. Vem tror på allvar att man under några timmars återremiss, lyckades lösa det verkliga problemet med FRA-lagen – att den tvingar internetleverantörer att leverera in trafikdata i FRA:s nät, som öppnar för en allmän övervakning av oss alla.

NT:s vikarierande politiske ledare Lars Nyborg ger sin kommentar till folkpartikvinnornas ställningstagande under rubriken Det blir surt, men ta tjuren vid hornen. I SvD Brännpunkt skriver Birgitta Ohlsson om sina bevekelsegrunder för att hon deltar i folkpartiets nytillsatta referensgrupp om FRA. Många har skrivit om henne och de andra, varför det är bra att hon själv träder fram och redogör för situationen. JörgenL ger henne rätt i sak och förklarar varför generaldirektören Åkessons tal om teknikneutralitet inte håller. Något som Intensifier även noterat. Folkpartiet i Nacka gör av förståeliga skäl vågen och hoppas på ett under, d v s att regeringen tar sitt förnuft tillfånga. Syrrans granne försöker tolka vad Åkesson menar, eftersom det blir allt obegripligare och Johan Westerholm gör en utblick mot den tyska lagtraditionen, som vi tycks ha en del att lära av. Slutligen: Politiskt inkorrekt noterar att vår ledamot Göran Pettersson, moderaterna, behöver hjälp att komma ur FRA-hålet. Men om inte en av hans favoritbloggare MinaModerataKarameller lyckats med den saken, har jag inget hopp om att någon annan ska lyckas heller.

Sist, men inte minst Badlands Hyena, som ger sin egen oefterhärmliga syn på saken.

PS. Igår länkade jag till Deep.edition, som skrev uppskattande om kvinnor, som har modet att bita huvudet av skammen och säga som det är. Nyss fann jag en artikel, skriven av Solveig Hellquist, en av dessa kvinnor, i Ö-viks Allehanda (liberal), vilket även lett till en kommentar på tidningens ledarsida. DS.


4 kommentarer:

Anonym sa...

En övervakare som övervakar övervkaren fungerar aldrig har vi inte fått tillräckligt med bevis för detta genom hitoriens gång.

Riv Fra vi vill itne ha den.

Och försök inte icensätta statsterrorism för att få igenom lagen vi har redan genomskådat Nwo agendan.

Anonym sa...

Voff

Mary X Jensen sa...

Idag tog jag FRA-paus, men imorgon är jag nog igång igen...

Tror du att jag är en favoritbloggare? Jag är verkligen emot och tänker inte ändra inställning. Nuvarande lag ska rivas upp och göras om från början. Jag ser fram emot Europadomstolen men undrar varför man måste vänta på den.

Gun Svensson sa...

Mike: Mig behöver du inte övertyga jag är helt emot att FRA-lagen verkställs.
Buster: Woff på sig själv!!!
Mary: Ja, på den tiden då jag själv hade G P som en favorit, la jag märke till att han hade valt dig ;-) Kollade nyss och så är det fortfarande, så respekten är ömsesidig. Det visar att respekt är långt viktigare än okvädningsord. Själv lyckas jag inte alltid, men gör så gott jag kan.