tisdag 8 juli 2008

Istället för FRA - ifrågasätt utrikesministern!

Läste nyligen Jan Guillous Politikens plattfiskar i AB och fick mig ett gott skratt. Bodströms roll i sammanhanget kunde vi läsa om i SvD, för några dagar sedan. Men, den gode Jan har fel på en punkt: Argumentet om svenska soldater i Afganistan är inte helt gripet ur luften, sett i ljuset av Carl Bildts aktiviteter innan han blev utrikesminister.

Sedan jag igår hade läst artikeln i AB från oktober 2006 om Carl Bildts roll i kriget i Irak, är jag helt på det klara med vad det är för yttre hot, som befaras. Med en utrikesminister, som är så djupt involverad i USA:s krig i Irak, inser jag att risken finns att Sverige här hemma och utomlands kan råka ut för galna fundamentalisters vedergällning.

Men, vore det inte enklare att ge omvärlden ett riktigt tydligt besked? Ge Carl Bildt foten som utrikesminister, istället för att utsätta hela svenska folket för den massövervakning, som FRA-lagen innebär!!! Fredrik Reinfeldt har ju haft bataljer med honom förut, vilket SvD skrev om igår. Nu kan han verkligen ta en match med Carl Bildt och denna gång i ombytta roller! Tillfället kommer, som en snigel och försvinner som en blixt, som tidningsmannen Carl-Adam Nycop en gång sa om kanonbilden eller om det var scoopet. Tillägg: Sedan kan man väl ge de allra kunnigaste i uppdrag att skapa ett alternativ till FRA, som tillgodoser ÖB:s behov utan att offra medborgarnas behov av en privat sfär.

Annars noterar jag att medan ÖB och regeringens Ja-sägare gör sitt för att idiotförklara oss, gnuggas geniknölarna när det gäller pedagogiska grepp för att förmedla till folket vad lagen egentligen innebär för den enskilde individen. Ett sånt exempel är den aktivitet som planeras i Göteborg den 30 augusti och som Opassande skriver om. Ett mycket intressant experiment i konsten att tydliggöra för oinvigda människor hur internet fungerar. En av initiativtagarna till denna FRAktivitet är Christopher Kullenberg, som också skriver tänkvärt om ÖB:s kundperspektiv.

För övrigt anser jag att vi måste sprida möjligheten att delta i namninsamlingen på nätet för Brev som brev, till stöd för bevarandet av brevhemligheten, eftersom brev nu är detsamma som mejl.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Farmorgun,

Jag är ingen jurist, men efter att ha ögnat igenom Odenbergs kontrakt samt FRA-lagen (para.1)så får jag intrycket att inga "kontrollstationer" överhuvudtaget kommer att ha någon som helst insyn i sammarbetet mellan FRA och "United States Department of Homeland Security"

Det känns nog inte ens tryggt ifall det är Åkesson som fungerar som "Agreement Director"

Allt brukar ha en orsak här i livet, även politikernas agerande.

Å andra sidan skall man inte låta konspirationsteorierna springa iväg, men man börjar att undra när man ser kontrakt&lagförslag som har alla dörrar öppna.

Nedan ett inlägg hos opassande.

http://opassande.se/index.php/2008/07/07/almedalsrapport-maud-olofsson-c/
Har ni verkligen skrivit på?

Gun Svensson sa...

Jan S: Ja, att vi motståndare till FRA är hemfallna åt allför många konspirationsteorier, det är också ett välkänt grepp hos de makthavare som själva inte vill bli synade i sömmarna. Läste för en stund sedan på bloggen www.usablogg.org många väl befogade funderingar i sammanhanget.
Sedan förstod jag inte din sista fråga: - Har ni verkligen skrivit på?

Anonym sa...

Farmorgun,

"Har ni verkligen skrivit på?"
Retorisk fråga menande: Hur i H... kunde ni skriva på något som friskriver sig från all parlamentarisk insyn och möjlighet till lagföring.

Går ej att dra inför rätta + sekretess är nog en ganska olycklig kombination.

Gun Svensson sa...

Jan S: Ja, det är en bra fråga till dem som röstade Ja till lagen!