torsdag 24 juli 2008

Tung c-politiker tar till orda om FRA

Redan innan torsdag blivit fredag har Fredrik Bynander, som skrev i SvD Brännpunkt, blivit bönhörd. Kerstin Lundgren, Centerpartiet, gör ett längre debattinlägg i NT till stöd för FRA-lagen, som piskades igenom på det skamligaste sätt i riksdagen den 18 juni. Kerstin Lundgren hyser inga betänkligheter kring HUR beslutet kom till, utan fokuserar på de till leda upprepade argumenten för lagen och gör dessutom gällande att de uppdrag till regeringen, som kom till fem minuter i tolv efter en snabbremiss på några timmar, innebär att det nu sker en rimlig avvägning mellan statens behov och våra krav på mänskliga rättigheter. Vem hade väntat sig något annat? Erik Hultin bloggade igår Nu är argumenten för FRA-lagen helt slut, men då visste han naturligtvis inte att tunga riksdagsledamöter i Centern än en gång skulle börja dra på veven och upprepa det som vi hört många gånger tidigare. Men, det blir inte trovärdigare för det.

Ser i Expressen att Svend Dahl efterlyser statsminister Fredrik Reinfeldts förklaring hur regeringen resonerat, när man kom fram till att det beslut man tagit är en rimlig avvägning mellan statens intresse och medborgarnas. Intressant?

Jag upprepar det jag skrev igår: «I andra sammanhang berömmer vi oss av att Sverige besitter många skarpa hjärnor, som kan klura ut innovativa lösningar på komplicerade problem, men det förefaller inte gälla här. I en demokrati är politikers roll att vara lekmän, som ska granska experters framåtanda ur medborgarnas perspektiv. Om politikerna höll hårt i sitt perspektiv – i detta fall medborgarnas rätt till en privat sfär utan allmän statlig övervakning – och utmanade kunniga inom IKT i världen utanför FRA, skulle något kunna hända. Nu utvecklas saken till en alltmer prestigefylld kamp, där vakna medborgare får finna sig i att bli klappade på huvudet, som mindre vetande barn, när regeringen tar sig friheter, som grundlagarna egentligen ska förhindra».

Bland många andra läsvärda bloggar väljer jag till sist Badlands Hyena för ett gott skratt och Ögonblick i norr för god iakttagelseförmåga.


1 kommentar:

Anonym sa...

"eller ska vi göra oss beroende av andras spaning?"

Ja, åtminstone enligt Åkesson, så att vi kan byta till oss information om Afganistan etc.

FarmorGun, jag gick igenom litegrann om vår käre utrikesminister, han verkar att ha en väldigt imponerande umgängeskrets och vara ganska kreativ med att tjäna pengar.

Länk till kommentaren hos Anna T.
http://rosettasten.com/2008/07/24/sanningen-om-homomaffian/#comments