lördag 26 juli 2008

Mångfald leder till framgång

Läser i DN att Jan Stefansson, kristdemokratiskt ledamot i SL:s styrelse, tycker det är “olyckligt" att SL sponsrar Pridefestivalen med regnbågsflaggorflaggor på bussarna. Ett formaliafel av presidiet i SL:s styrelse, som tagit över det som VD har att bestämma om, blir Stefanssons ingång i saken, som egentligen handlar om hans aversion mot att SL sponsrar Euro-Pride, som i år hålls i Stockholm.

Med all respekt för Stefanssons syn på homo-, bi- och transsexuella personer och deras fest, så tycker jag att det var ett bra initiativ, som politikerna Christer G. Wennerholm (m), Lennart Rohdin (fp) och Lars Dahlberg (s) tog genom sitt brev till VD. Alla som hört talas om eller läst något av Richard Florida förstår SL-ledningens initiativ. Där tolerans öppnar för en mångfald av människor med olika bakgrund och erfarenheter blomstrar kreativitet, vilket leder till utveckling av ett samhälle både socialt, kulturellt och ekonomiskt. Richard Florida är ekonomisk geograf och professor i Public Policy vid George Mason University i USA. Han är författare till bland annat boken The Rise of the Creative Class som kommit ut på svenska med titeln Den Kreativa Klassen. Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet påbörjade under 2006 ett samarbete med Richard Florida eftersom Västra Götalands-regionen vill rusta sig inför den framtida utvecklingen.

Och det är inte bara Stockholm som bjuder på Prideparad utan det gör även Piteå, där festivalen Piteå dansar och ler pågår för fullt just nu. Något som P4 Norrbotten berättat om. Att vi alla vänjer oss vid att det finns människor av annan sexuell läggning än hetero, gör det naturligtvis lättare för svenska landslagstjejen Viktoria Svensson att öppet berätta om sin fru och lilla dotter, vilket Expressen skriver om. Där berättas även om Martina Navratilova, den tidigare tennisstjärnan, som i samband med ett tacktal vid utdelning av ett jämställdhetspris 2000 sa: – Jag får ofta frågan: ”Nu när du har kommit ut, vad mer kan du göra? Mitt svar: Uppmana andra att komma ut!”.

När jag läser detta tänker jag på ett samtal, som jag hade på en uteservering häromdagen om just detta att vara tolerant gentemot homosexuella. Där kom vi fram till att det nog var lättare om man själv har eller har haft en vänskapsrelation till någon med annan sexuell läggning, även om en av gästerna frankt deklarerade att hon stod ut med dotterns val av partner, men mer kunde ingen begära. Där hade nog någon av Guds mera fördomsfulla uttolkare haft ett finger med i spelet ;-)

Uppdaterar sedan jag funnit att Politikerbloggen har en intressant direktblogg från Sthlm EuroPride

2 kommentarer:

Anonym sa...

Christer G. Wennerholm (m) är öppet bisexuell och aktiv i HBT-frågor.
Kan det ha inverkat på hans beslut?
Inte värre konspirationsteori än du kommer med.
Men OK.
Nu är det fritt fram för alla att ha sina flaggor på bussarna.
För vi kan ju inte ha SL som en åsiktspolis?

Gun Svensson sa...

Vad jag kan förstå har Lennart Rohdin och Lars Dahlberg inte låtit fördomar mot hbt-personer påverka sig, eftersom de varit eniga med Christer G. Wennerholm, utan mera sett till att det nu handlar om ett arrangemang med gäster från hela Europa och (vilket jag hoppas) att de vill göra en insats för att motverka fördomar. Om du är mera fokuserad på "olämpligheten" med denna öppenhet så har du något att jobba på.