onsdag 23 juli 2008

Åkesson vs folket

Idag kommenteras starten av det borgerliga nätverket mot FRA-lagen i bl a SvD. FRA:s generaldirektör Åkesson anlägger moteld genom att gå ut och berätta i SvD, DN och en rad andra tidningar via TT om vilken nytta landet haft av FRA under den gamla goda tiden. Underförstått är det denna typ av underrättelser, som Sverige går miste om ifall FRA inte kan få rätt att tvinga svenska internetoperatörer att ansluta kablarna till FRA:s filter vid ett antal samverkanspunkter.

Om inte om hade varit, hade suggan simmat över Ålands hav, brukade min make Guy, säga, när meningsmotståndares argument blev alltför yviga. Åkesson menar tydligen på fullaste allvar att svenska folkets integritet lagd i den andra vågskålen väger lätt som en fjäder. Intressant. Och eftersom landets främsta politiska ledare låter honom hållas, måste vi anta att de antagligen delar denna hans uppfattning. Men, hallå! Märker ni inte att vi nu blir allt flera som vill att ni backar och börjar om. För den som fortfarande har svårt att förstå varför kommer här en länk till bloggen Enligt Min Humla, som förklarar saken så att även min gamla mamma hade förstått vad saken gäller.

Att det är generaldirektören, som går i bräschen för FRA-lagens förträfflighet, tolkar jag som att mitt antagande igår håller d v s att saken drivits fram av en relativt liten krets och att en majoritet av alliansregeringens riksdagsledamöter blivit tagna på sängen. Men, allt eftersom de får klart för sig vad detta kommer att leda till, biter de huvudet av skammen och medger att de skulle ha satt ner klackarna. HEDER åt alla dem. Av betong bygger man inte en fungerande demokrati. Men, demokrati förutsätter förstås förmåga att följa andra tankebanor än Fredrik ”Flipper” Filéns hos Badlands Hyena.

Det kan MinaModerataKarameller, som verkligen skriver engagerat och initierat om att frågan om FRA-lagens konsekvenser angår oss alla. Inte bara ”pojkar i åldern 18 – 35, som alltid tror att de vet bäst" vilket Thomas Eliasson, Malmö påstod i en insändare idag i SvD:s papperstidning. Något som jag har bemött och återger här nedan eftersom det inte är åtkomligt på nätet:

«Som bloggande farmor, 71, har jag dragit slutsatsen att han är upprörd över att svenska folket fått en inblick i hur det går till när viktiga beslut piskas igenom i riksdagen. Riksdagens majoritet, som har den lagstiftande makten, kan av regeringens ”inpiskare” antingen pressas till ett Ja eller låta sig kvittas ut för att slippa delta i sådant som man inte har mage till. En ledamots rätt att rösta efter det egna samvetet är inskrivet i lag, men detta har ingen verkan sedan partierna övertalat sina kandidater att avtala bort denna lagliga rätt. Attityden inom vanliga media gentemot oss bloggare är mycket ambivalent, varför det tog tid innan de tog till sig det, som många bloggare försökte göra riksdagens ledamöter medvetna om – att den tekniska lösningen, som FRA ville ha, skulle innebära en massavlyssning av hela svenska folket. Jag kan förstå att en person, som tror att nätanvändare står för allt ont i världen, tycker att det kan göra detsamma. Men, med tanke på att teknik varken är ond eller god, utan att detta bestäms av dess användare, gäller det att folket är på alerten och bevakar vad som händer när brev med teknikens hjälp blir mejl och vi fortfarande vill att brevhemlighet ska gälla. Thomas Eliasson väljer att se på nätet, som en värld befolkad av mer eller mindre ansvarslösa unga män i åldern 18 – 35. Min erfarenhet är att gott förstånd inte är så åldersbundet, som man ibland kan förledas tro, och att nätet är långt bättre än sitt rykte».

1 kommentar:

Anonym sa...

Du är bara 12 år yngre än min farmor som inte vet vad ett SMS är eller aldrig läst ett mail eller surfat på webben. Det värmer min skäl att se att även den äldre generationen använder bloggar! Nog om min åldersrasism, det är också väldigt skönt att din generation också avskyr den här lagen och vägen Sverige valt att slå in på.