söndag 6 juli 2008

Tomhylsan förtjänar sitt öknamn

Vanligtvis har jag svårt för att man ger människor förklenande öknamn, men sedan jag läst artikeln ”Massavlyssning är inte möjligt” i dagens SvD, har jag omvärderat min ståndpunkt i vart fall när det gäller försvarsminister Sten Tolgfors.

Redan i ingressen får vi veta vad i stort sett varenda medborgare begripit, nämligen att det är stört omöjligt att manuellt ta del av varenda liten beståndsdel i all den trafik som pågår mellan stationära eller mobila enheter som förmedlar meddelanden människor och/eller företag emellan. Vad han däremot förtiger det är att en kopia av all denna trafik vid vissa så kallade samarbetspunkter ska slussas in i FRA:s system för att kunna skapa den flod ur vilken FRA:s sökmotorer ska fiska efter meddelanden för manuell hantering av deras anställda. Om han inte medvetet förtiger detta faktum, då är det så illa att han inte förstår varför jag, som medborgare i ett demokratiskt land, värjer mig mot att förse FRA:s spaningsflod med material – även om detta mest kan ses som ”smolt”. Att det är en robot, som sköter fiskafänget åt FRA:s anställa gör för mig ingen skillnad.

Även om risken är minimal att något av det som jag gör, skulle fastna på deras krokar, har det inte någon som helst betydelse i sammanhanget. Idag betyder tolkningen av FRA-lagen att vi alla som bidrar med trafikdata ska finna oss i att ses som tänkbara fiender till vårt fosterland. Och vad som gör att en del av oss ska ses som verkliga fiender, det ska jag och andra överlåta till politiker att bestämma. Politiker, som inte kan freda sin egen integritet och sin egen rätt att rösta efter eget samvete. Politiker, som finner sig i att riksdagens lagstiftningsmakt sköts av regeringen. Politiker, som blir kränkta när folket påminner dem om på vems mandat de sitter i regering och riksdag. Här verkar det inte spela någon större roll vilket parti, som från tid till annan dominerar regeringsmakten. Att vi inte kan vi lita på att politiker tänker mera utifrån medborgarnas perspektiv än myndigheternas – det är FRA-lagens framväxt ett bra exempel på. Dessutom kan man ju undra när även en terrorexpert talar om FRA-systemet som ineffektivt, som Expressen skriver om.

Som vanligt bloggar många andra intressant om SvD:s artikel, bl a Teflonminne, MinaModerataKarameller, Opassande, Anna Troberg och Lakes Lakonismer men flera finns hos Bloggportalen och knuff.se – sökord FRA.

För övrigt tycker jag att flera ska göra som jag - skriva på namninsamlingen för Brev som brev, till stöd för bevarandet av brevhemligheten när brev övergått till att vara mejl.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta, angående FRA-lagen.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag har flera gånger gjort FRA-liknelsen med att sätta en jätterobot på postcentralen i Tomteboda som sprättar upp alla brev och scannar igenom dem. Den ska inte "läsa" alla, men sprättar lik förbaskat upp dem, vilket den måste för att kunna scanna innehållet.

Med den liknelsen brukar även icke datavana förstå vad FRA-lagen handlar om.

Jag gillar också:
http://www.brevsombrev.se/

Gun Svensson sa...

Anonym: Vem avgör om mitt mjöl håller måttet? Riksdagsmän som inte klarar att stå upp för sin egen integritet och rösta efter eget samvete istället för att låta regeringspartiernas inpiskare bli lagstiftare i deras ställe!!! Sverige som demokrati befinner sig sannerligen i fritt fall.
Lake: Tack för alla liknelser som gör det enklare att förklara för de som inte är så vana vid internet. Läste för övrigt en kanonbra saga på bloggen A highway to hell - despotism.
http://christopherkullenberg.se/?p=151

Anonym sa...

Till farmorgun
Ja om du följer demokratiskt beslutade lagar har inte att frukta för FRA-lagen.

Gun Svensson sa...

Anonym: Lagar som beslutats på samma sätt som FRA-lagen kom till? Det är svårt att respektera lagstiftning där riksdagen överlåtit sin lagstiftningsmakt till ledarnas partipolitiska inpiskare. Den ledamot som är tillfreds med att endast till formen utöva den demokratiska makten, den ledamoten skrämmer mig. Så går demokrati lätt över i sin motsats. Jag tror att vi just nu kan tala om Sverige som en demokratisk diktatur.