I morgon onsdag kommer ett seminarium om FRA att anordnas i Almedalen. Arrangör är Centerpartiets nya tankesmedja Fores. En presentation om denna think-tank fanns tidigare i bl a Expressen och SR:s P1. Det ska bli intressant att följa denna verksamhet, som till skillnad mot Timbro vågar sig på att satsa på medverkande ur olika partipolitiska grupperingar under ledning av en i många läger respekterad ledare, Martin Ådahl. Mångfald i praktiken med uppbyggnad av kunskap och användandet av dialogen som metod, skulle man kunna säga. Men, vid sidan om planerade seminarier i Almedalen, sker även spontana inhopp, vilket bl a Claes Krantz, bloggar om.
När det gäller Centerns situation i FRA-debatten kunde vi igår i SvD läsa om CUF:s krav på en medlemskommission för att granska hur det gick till när Centerns ledning gick på tvärs mot Öppenhetsmanifestet, som partiet presenterade före valet 2006. Dessa ungdomar har värmt mitt hjärta. De gillar inte att man kohandlar med det som är grunden för våra demokratiska fri- och rättigheter. När jag var ung, var jag SSU:are. Ung idag hade jag nog valt att bli CUF:are. LUF hade också kunnat vara ett alternativ. De har en företrädare, som vågade följa sitt samvete och rösta Nej; Camilla Lindberg, Dalarna. SSU har kvar att bevisa att de tillskriver andra människor, än sossar, ett visst mått av förstånd. Hur det är att vara ung inom Moderaterna, har Fredrik Reinfeldt själv berättat om i en bok som kom ut efter valet 1994. Det påminner SvD om i en artikel igår. Den bilden känner jag igen från min tid som socialdemokrat. Det är något fel på det demokratiska styrelseskick, som fräter sönder den etiska kärnan i de människor, som väljs in i beslutande församlingar och sedan kommer i ”regeringsställning”. Därför är det något av ödets ironi att ungdomsministern Nyamko Sabuni nu sällar sig till skaran som försöker inbilla unga väljare att FRA-lagen inte är till för att avlyssna oss, utan för att skydda oss. Det skrev Expressen om igår. Intressant.
Tänk tanken – om vi hade en robot vid postens terminal i Tomteboda, som ångade upp alla brev och scannade av dem innan breven sändes vidare, då skulle långt fler äldre också bli upprörda över brottet mot vår integritet. De scannade kopiorna skulle därefter läggas i en jättebassäng åt en annan robot att fiska ur med hjälp av olika sökord. Idag är mejl detsamma som brev, som bärs fram av en annan teknik. För att kunna söka på ord måste mejlen öppnas! Till skillnad mot brev på posten går mejl fram och tillbaka över landets gränser beroende på var man har sin mejlserver och var trafiken flyter snabbast. Därför arbetar jag för att många fler ska skriva på namninsamlingen för Brev som brev, till stöd för bevarandet av brevhemligheten, när brev idag mest sänds som mejl.
Vid sidan av att riksdagsbeslutet den 18 juni är ett brott mot brevhemligheten, är det möjligheten att utan föregående domsstolsbeslut kartlägga allt vad en människa gör med hjälp av internet, som är så skrämmande. För övrigt tycker jag att flera bör få tillgång till artikeln ”Vad Carl Bildt gjort för kriget” av Mikael Nyberg publicerad i AB strax efter valet 2006, som jag själv fick mig till livs igår. Bättre sent än aldrig! Bilden klarnar om man säger så. Men, varför i hela fridens namn valde Fredrik Reinfeldt en person som var så insyltad i kriget i Irak som Sveriges utrikesminister?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar