torsdag 17 juli 2008

FRA – motstånd även inom Folkpartiet

Får ett snabbt återfall, när jag nås av nyheter, som livar upp i den världsfrånvändhet, som jag ställt in mig på. I en av mina morgontidningar SvD, läser jag artikeln Svagt stöd för FRA-lag i fp:s förbund. Och inser att semestern får skjutas upp till i morgon ;-). När jag sedan vid datorn söker efter artikeln, finner jag att fp redan tillsatt en FRA-grupp, som dock mera verkar ha som syfte att göra den lag, som beslutats, mera aptitlig. Men, självklart hoppas jag att de ska överraska mig och visa att jag har fel. Bloggaren Frihet & Integritet säger kort och koncist vad jag och många andra tänker. Artikeln Missnöjet med FRA växer inom regeringspartierna, talar sitt tydliga språk. Och som vanligt har MinaModerataKarameller en klok kommentar. Och Gubben vid Rämen hjälper oss dra på smilbanden åt det hela.


Björn Elmbrant, Dagens Arena, kommenterar och vid en jämförelse med den s k Almstriden, som påbörjades i maj 1971, betecknar han dagens uppror mot FRA som Den digitala generationens almstrid. Det finns onekligen stora likheter. Då som nu vägrar de politiska ledarna att lyssna och senare visar det sig att det är tjänstemän, som varit starkt pådrivande och värvat politikerna för sitt projekt. Sedan gör Elmbrant följande reflektion:

”Statsministern kan måhända vifta undan signalspaningslagens kritiker med att säga att de bara är en överhettad obetydlighet av opinionen, några hundra bloggare, med några tusen väljare i släptåg. Men det är inte att rekommendera. För just misstaget att underskatta genomslaget gjorde socialdemokraterna i Stockholm under Almstriden. Ska vi böja oss för gatans parlament? frågade man retoriskt, och medverkade därmed till att det växte fram ett nytt parti, Stockholmspartiet. Idag lurar Piratpartiet i vassen i FRA-frågan, även om det kanske i utgångsläget inte riktigt känns som det kan komma in i riksdagen. Men det kan ändå inte uteslutas att de borgerliga förlorar tillräckligt många röster till Piratpartiet och till soffan för att det ska uppstå problem för Reinfeldts gäng i valet 2010.”.


Onekligen en intressant jämförelse, tänker jag och bestämmer mig för att botanisera i det utbud av aktiviteter som ordnas runt om i kommunen så här års. Under tiden lyssnar jag på Walter Wanderley´s Summer Samba på You Tube. Det är bara en i raden av alla de underbara bossanovas som han skapade.

1 kommentar:

Johan Westerholm sa...

Hej Gun

Min insändare börjar kännnas som den kom rätt i tid. Nästan creepy...

Glad för ditt stöd även fast det gnisslade lite från oss bägge på vägen :-D

Så, du gillar Bossanova? Cool. Grupo Art Popular tycker jag är bra.