torsdag 10 juli 2008

FRA - skälen okänt för utskottet!

Efter en trevlig samvaro med vänner, som visade sig vara talträngda när det gäller FRA-lagen, försöker jag nu summera dagen.

Ser i SvD att skälen för FRA-lagen, vad gäller rysk internet- och teletrafik, varit okänt för försvarsutskottet. Självklart, då detta uteslutande ingår i Moderaternas strategi för att göra FRA till en isolerad höger-vänster fråga, sedan de upptäckt att de "skitit i det blå skåpet". Göran Eriksson gör en analys och menar att fakta på bordet gör en bättre debatt. Det tycker förmodligen även vår Göran Pettersson (m), som vill att Sverige ska sluta med sitt dubbelspel och gå med i Nato?!

Vad Göran E. inte berör, det är det som Pär Ström nu talar om - att FRA i Sverige är en nod i USA:s världsomspännande system - Echelon. Men, om det är för att Göran E. inte tänkt så långt eller att han smusslar med den kunskapen i tro att vi - folket - inte klarar av att möta och hantera den sanningen; om detta vet bara Göran E. själv.

Annars är det intressant att senaten i USA nyligen ändrat sin avlyssningslag innebärande bl a att telebolag fått immunitet mot lagprövnng för utlämnande av trafikuppgifter till staten. Jag är inte förvånad - jag noterar bara. Ledarskribenten Per Gudmundsson, på plats i Almedalen, rapporterar från den enda (i förväg planerade) FRA- debatten, där f d försvarsminister Mikael Odenberg var den som försvarade regeringens ståndpunkt. Intressant! Håller med Per Gudmundsson; Det hade varit bättre att man fört ut FRA till en allmän diskussion tidigare. Istället för (som jag och många med mig tänker) försöka smyga igenom ett beslut fem i tolv när alla i riksdagen ville lämna riksdagen för ett välbehövligt sommarlov.

Detta - att lägga viktiga beslut "sent på dagordningen" är en dålig vana, som alliansen ärvt av sina företrädare. Dåliga förlorare klarar nämligen inte av att hantera en opposition, varför de måste ta till sådana knep! Om alliansen vill vara trovärdiga i folkets ögon, när de talar om demokrati, måste de lägga av med dylika knep samt ofoget att tvinga enskilda ledamöter att antingen dagtinga med sitt samvete och hålla med den stora hopen eller att kvitta ut sig för att slippa detta. Men, hur de än vänder sig förlorar de med detta folkets respekt!!! Det om något visar turbulensen kring FRA-lagen!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jäkligt bra rutet!

(Applåder)

Gun Svensson sa...

Man tackar!!!