tisdag 29 juli 2008

FRA - ett virusprogram?

Tidigare idag bloggade jag om den lokala debatten i Norrtelje Tidning, vilket gav mig ny kunskap om datakommunikation genom en kommentar av Klas H En kommentar som verkligen är väl värd att ta del av. Han gav mig dessutom en länk till webbsidan FRAPEDIA där människor kunniga i datakommunikation efter modell wikipedia hjälps åt att lägga upp information. Sedan jag läst förstod jag hur lätt det är att slå blå dunster i ögonen på internetanvändare, som inte frågar sig HUR tekniken fungerar utan bara bryr sig om ATT det fungerar.

I mitt tack till Klas framhöll jag bland annat: "Min poäng är att jag vill vara skyddad mot att statens robot rotar i det som jag betraktar som min privata sfär. Om FRA-lagen verkställs så som det är tänkt är nätet inget för mig i framtiden, vilket vore synd då jag hittills haft stor glädje av att använda det." Sedan tänkte jag: - Jag som nyss anmält mig som medlem i Folkets Parlament , en webbplats för intresserade av e-demokrati ;-)

Mary kommenterade ”Grejen är att jag tror att även de som talar för FRA bara själva vet ATT det fungerar... Dessvärre. Så illa tror jag nämligen att det är”. Hon har bloggen MinaModerataKarameller där hon just nu resonerar kring sitt förhållningssätt i fråga om FRA och den opinion som finns i frågan. Det är också tänkvärt och väl värt att läsa.

När det gäller mina egna funderingar kan den cyniske naturligtvis säga att jag får skylla mig själv, som trodde på att borgerliga politiker skulle bry sig om våra demokratiska fri- och rättigheter och de kan naturligtvis, med tanke på FRA-lagen, ha rätt i det. Men innan jag går vidare tänker jag ta reda på vad andra lokala borgerliga politiker tycker och tänker kring Göran Petterssons prat om knarkhundar och virusprogram. Ännu så länge vill jag tro att alla inte resonerar som han. Och att Hans Stergel, c-ordförande i Norrtälje stad, sällat sig till Ja-anhängarna ser jag bara som ett tecken i tiden. Entreprenören tänker satsa helhjärtat på politiken: EU nästa? Kom ihåg var du läste det först!

Avslutningsvis påminner jag om namninsamlingen Brevsombrev på nätet. Att jag upptäckt den aktiviteten kan jag tacka Opassande för. Just nu känner hon sig osolidarisk med Hax, men jag delar Marys uppfattning när det gäller publiceringen av FRA-listorna. Men jag kan ändå förstå de som följer Hax exempel – dissidenter har i likhet med andra lättare att uthärda om man är flera. Intressant?


9 kommentarer:

Anonym sa...

Görans liknelse med ett antivirusprogram är intressant,även om man inte KAN jämföra det så.Tekniskt.. men, Vill man ändå göra det..:

FRA som ett antivirusprogram kan jämföras med att ett okänt program
scanner dina filer konstant. Det finns ingen som helst dokumentation, ingen insyn av vad programmet gör med dina filer,ingen chans att upptäcka buggar i det, eller valmöjlighet att byta om du nu inte tycker programmet uppfyller dina krav (krav som är hemliga för dig).
Det låter inte användaren få någon insyn i information om de filer den tar bort, misstänkta som virus. Du har inte ens möjlighet att få en lista på vilka filer som tagits bort från din dator, (däremot kan du få en dialogruta på att filer har tagits bort.. om du frågar efter den).

Låter som ett bra,användarvänligt antivirusprogram man gärna lägger in på sin hårddisk...eller?

/Lasso
Dataingenjör

Anonym sa...

Jag lånar Lassos exempel och lägger upp det på AB-debatt.

Anonym sa...

Kanske vi kan få ta del av gustav fridolins brev till ministern frågandes om varför mossad fått grönt ljus att mörda i sverige av samtliga partier under tiden för palme & anna lind mordenosv osv.

Vaddå brev som brev.

Gun Svensson sa...

Anonym: Tack för info - jag lär mig nya saker varje dag tack vare Göran Petterssons idoga arbete att förklara för mig och andra som inget begriper ;-)
scaber nestor: det låter intressant, låt mig få veta när det sker.
wingchun mike: Brev som brev är en namninsamling på nätet med krav att brevhemligheten även ska gälla mejl - brev som brev.

Anonym sa...

Merci ; )

Anonym sa...

Jasså har man sett.

Nu är fanimig måttet rågat.

Någon gräns får det vara

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2996458.ab

Gun Svensson sa...

Wingchun Mike: De vill uppenbarligen inte ha några besökare. Då behöver jag inte gråta för att jag inte har råd med en utflykt over there ;-), jag menar inget ont som inte har något gott med sig :-D

Anonym sa...

Tack Scaber.

Nyss haft en diskussion med en som tolkar den bokstavligt på en annan blog (Görans). Tråkigt men sant.Lägger till följande om någon annan glad FRA-anhängare som läser denna blog missar metaforen...
Tolkningsfacit.


FRA som ett antivirusprogram kan jämföras med att ett okänt program
scanner dina filer konstant.

Liknelse<-> FRA scannar all trafik

Det finns ingen som helst dokumentation
Liknelse<->Det finns inga dokument att få ut om hur deras scanning fungerar i detalj för en medborgare.

ingen insyn av vad programmet gör med dina filer
Liknelse<-> Du vet som medborgare inte vad FRA gör med din information


ingen chans att upptäcka buggar i det
Liknelse<-> Eftersom du aldrig vet hur eller med vilka verktyg scanningen sker. Du har ingen insyn.

eller valmöjlighet att byta om du nu inte tycker programmet uppfyller dina krav (krav som är hemliga för dig).
Liknelse<->Du har ingen insyn i FRA's sökparametrar, eller hur detta är definierade.


Det låter inte användaren få någon insyn i information om de filer den tar bort, misstänkta som virus.
Liknelse<->Du vet inte vad för information FRA taggar som intressant och lyfter för vidarebehandling.


Du har inte ens möjlighet att få en lista på vilka filer som tagits bort från din dator, (däremot kan du få en dialogruta på att filer har tagits bort.. om du frågar efter den).
Liknelse<-> Du kan som medborgare inte få reda på vilken information om dig som finns hos FRA. Däremot kan du få reda på ATT information finns om så är fallet.

Gun Svensson sa...

Jag är verkligen tacksam för alla ansträngningar som görs för att jag och andra ska begripa att det är lätt gjort att bli bortdribblad om man fokuserar på tekniken. Jag fokuserar på principen och vill inte att där ska finnas någon "mellanhand" som hanterar trafikdata mellan mig och andra - robotar eller människor kvittar lika!!!