fredag 2 januari 2009

Politiker måste granskas från alla håll.

Först några rader om Maria Abrahamssons inlägg i dagens SvD. Strongt av henne att tala klarspråk om hur det går till idag, när ”politiskt korrekta” tjänstmän går politikernas ärenden. Till skillnad mot Maria Abrahamsson har jag dock svårt att tro att BRÅ:s ledande tjänstemän gjort detta utan att ha försäkrat sig om vad politiken vill ha. Samtidigt är det märkligt att politiker, som orerar så mycket om vikten av utbildning och forskning, rätt ofta visar förakt för kunskap när forskningsresultat inte passar in i det politiska upplägget.

Sedan något om DN:s ledare under rubriken Bättre är inte bra med kommentarer till den lagtext kring FRA:s signalspaning, vilket nu presenterats och av en majoritet i riksdag och regering påståtts uppfylla högt ställda krav på rättssäkerhet när det gäller FRA:s trålning i svenska folkets trafikdata. Det som tidigare rörde ”yttre hot”, har nu specificerats att gälla inte bara terrorism och skydd för svensk trupp utomlands, utan även gränsöverskridande brottslighet, vilket nu öppnar upp för den ändamålsglidning, som vi alla kritiker uttryckte farhågor för. ”Är dikena väl grävda är det lätt att annat också flyter med”, som det så träffande beskrivs.

Mark Klamberg hade en kort kommentar före jul kring det som inte blir föremål för någon ändring, vilket är nog så intressant. Opassande har noterat DN:s ledare idag som något stort, men jag tycker nog att det hade varit riktigt stort om DN hade varit ordentligt grävande tiden innan eländet röstades igenom. Igår och idag detta övervakningens år 2009 är vi många som bearbetar våra känslor: Olof skriver om Sveriges politiska maskin; Anders Widén om behovet av en Idédebatt; Mårtensson om nya FRA-diskussioner; Erik Hultin vill skapa opinion för Författningsdomstol; Anohito.. rekommenderar boken Laglöst land av Janne Flyghed och Magnus Hörnqvist; Svensk Myndighetskontroll har nu börjat kryptera sin post ; JörgenL förklarar varför han gått från s till Piratpartiet; Karl Sigfrid, ställer några intressanta frågor om Pirater, politik och pengar, vilka är värda en seriös diskussion utifrån våra olika perspektiv. Jens O bidrar med exempel på nya hot mot de mänskliga rättigheterna, som Scaber Nestor dödförklarat. Intressant.

Slutar med MinaModerataKarameller, som oförtrutet går vidare i sin pedagogiska gärning att leda i bevis hur felaktigt det är att tala om stöld av upphovsskyddade verk, när det finns möjligheter att låta andra använda sig av dem på ett nytt sätt. Det vore också något för de stora drakarna att skriva mera om.

8 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Skrev en kommentar hos Karl Sigfrid om partifinansering.

Gun Svensson sa...

Lars-Erick: Har gjort detsamma, samt gjort en upptäckt som jag ska gräva vidare i.

Anonym sa...

Farmor skriver:
"Politiker måste granskas från alla håll"

Folkpartisterna i Sthlm län ställer upp, vill tydligen först bli granskade i rumpan.

Källa:
http://folkpartiet.se/FPTemplates/AreaStartPage____359.aspx

Gun Svensson sa...

Anonym: Sedan jag kollat länken förstår jag vad du menar ;-). Det är inte alltid så enkelt att illustrera det politiska tänket: om det är upp och ner; eller ändrar sig allt efter som; eller bara är på lek; eller något mera svårfångat. Såg dock att de behöver ett par nya ombudsmän i länet, vilket jag förstod hela vidden av sedan jag läst konstitutionsutskottets utvärdering av partistödet, vilket visar att partierna blivit allt mer beroende av detta och i motsvarande grad har medlemmar och sympatisörer förlorat i betydelse. Det rustas inför valet 2010 helt enkelt. Det senare har inspirerat till ett nytt blogginlägg med bäring på Rick Falkvinges (pp)upprop om ekonomiska bidrag från medlemmar och sympatisörer samt Karl Sigfrids (m)tankar och frågor kring detta.

Anonym sa...

"Det politiska tänket, om det är upp eller ner"

Nä, det är inte lätt, Farmor.
Ta ett enkelt exempel:
Sitter månne Herr M Rojas i riksdagen för FP eller gör han det inte.
Folkpartiet vet tydligen inte riktigt vad som gäller.

Kolla dessa två länkar hämtade från FP´s webbsidor.

Fundera sedan över om du tror att Mauricio representerar Folkpartiet Liberalerna i riksdagen.

http://folkpartiet.se/FPTemplates/AreaContentPage____23941.aspx
Jämför med sida
http://folkpartiet.se/FPTemplates/Page____288.aspx

Kanske nya FRA kan klara ut läget för partihögkvarteret. Eller fråga Sigge - Sigge

Gun Svensson sa...

Bo B: Jag vill minnas att han förlorade sin riksdagsplats vid valet 2006, men kom sedan i som ersättare för Lars Leijonborg när denne blev minister fram till någon gång i höstas då han flyttande från Sverige. Deras webmaster har inte hängt med i svängarna ;-) Vem f-n är Sigge - Sigge? Jag brukar Googla ;-)

Anonym sa...

"SSU-ombudsmannen Niklas Sörman lämnade ut ett internt lösenord till en folkpartist, och erhöll ett Fp-lösenord (som inte fungerade) i gengäld. S-lösenordet som löd “sigge - sigge” spreds därefter för vinden; både Fp-politiker och expressenjournalister loggade in på socialdemokraternas interna nätverk för att ta del av den hemliga valtaktiken. Och nu pågår rättegången mot Jakobsson, Jodenius & co. Vad lär vi oss av detta? Att man måste ta integritet och säkerhet på allvar - även om godiset är gömt bakom ack så simpla ord som “sigge - sigge”.

Källa:http://www.attila.tecknare.se/?p=230

Politiker bör granskas, vad gör FRA

Gun Svensson sa...

Bo B: Tack för uppdateringen - och länken till Attilas kommentar. När verkligheten blir för hårdsmält är det gott att det finns människor som kan se och gestalta det komiska i situationen. Självklart har du en poäng i att det som hände då kan förklara det som följt därefter. När det gäller FRA går nog en del av deras politiska vänner fria - de biter inte den hand som föder dem. Det känns trist att jag numera sällat mig till den skara som misstror dem, som folket borde kunna sätta sin lit till.