måndag 27 april 2009

Då skärper Danovsky & Co lagen.

Idag är en av de mera läsvärda nyheterna den om att Tele 2 följer Bahnhofs exempel och underlåter att lagra användaruppgifter, vilket det skrivs om i DN, SvD, Expressen, AB, Computer Sweden och Sydsvenskan. Expressen twittrade dessutom en ros till Tele 2 och andra teleoperatörer som skyddar sina kunder. Även om glädjen över detta genombrott är stor bland oss, som värnar internet som medborgerligt verktyg för åsikts- och yttrandefrihet, häpnar vi när vi läser ett uttalande av upphovsrättsindustrins advokat Peder Danovsky till SvD:s reporter. Jag citerar:


Alla i riksdagen har utgått ifrån att internetoperatörerna är lojala mot lagstiftningen och inte vill medverka till brott. Om Tele 2 intar den här attityden och det följs av andra operatörer blir det en skärpning av lagen i framtiden.


Mitt i steget har i likhet med mig och många andra reagerat på detta och säger med en travestering på ett känt citat av Shakespeares Hamlet: "Something is rotten in the kingdom of Sweden". Om det varit justitieministern eller statsministern, som uttalat sig om en skärpning av Ipred-lagen, hade man väl kunnat ha ett visst fördrag med den upplysningen. Men en part i målet, som uttalar sig om att kunna skärpa lagen i framtiden! Det är verkligen talande för hur det står till i landet Sverige. Polisen har naturligtvis synpunkter, då det omöjliggör deras utredningar, men det kommer att ordna sig när datalagringsdirektivet införs, vilket enligt SvD blir någon gång före sommaruppehållet med giltighet från i höst – sedan har vi utredningen om Säpos behov av FRA. Intressant. Låt oss ändå dra på munnen en liten stund :-).


Däremot måste vi kraftigt ta avstånd från tilltaget att hota Antipiratbyrån och dess aktörer på olika sätt, vilket bl a Expressen skriver om. Det är i högsta grad kontraproduktivt och gynnar inte kampen för ett öppet internet nere i Europaparlamentet, där striden just nu står om Telekompaketet. Förstår inte riktigt att de, som ”roar sig” på detta sätt, inte inser att det bara ger dom, som spyr galla över internet, vatten på kvarn. Det innebär att de kan fortsätta att mala på om nätets nedbrytande inverkan på det uppväxande släktet och kräva censur för än det ena och än det andra. Djävlas man med meningsmotståndare på det sättet, spelar man ”batongbärarna” i händerna och som vanligt är det några få, som förstör för de många. - Vem tjänar på att man gör på detta viset? Om alla dessa kreativa människor ställde sig den frågan, skulle de snabbt inse hur dumt det är, och använda sin skapande förmåga på ett mer konstruktivt sätt.


9 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Som vanligt måste jag hålla med dig. Man häpnas en smula över Upphovsrättsadvokaternas sturska överlägenhet när de visar vilka som bestämmer i Sverige.

Men vissa protester är som sagt kontraproduktiva.

Gun Svensson sa...

Ja, med alla ansträngningar för ett fritt internet störs jag av att en del "pirater" är så impregnerade av sina aversioner mot Antipiratbyrån och allt vad de står för att de inte kan tänka längre än näsan räcker. Även om Antipiratbyrån bäddat för det, så är det inte OK - i brist på argument tar man inte till ojusta metoder.

Traxi sa...

Visst är hoten kontraproduktiva.

Men, nu får man inte glömma att t.ex. en halv procent av Sveriges befolkning är medlemmar i Piratpartiet och, kan man utgå från, andelen av befolkningen som ogillar upphovsrättslobbyns beteende garanterat minst så stor. Vissa individer kan ha goda personliga skäl att vara mycket fientligt inställda till dem.
Ska Piratpartiet ta ansvar för alla dessa, som Antipiratbyrån retat upp? Knappast. Upphovsrättslobbyn får inte kunna göra det till Piratpartiets ansvar att någon individ som stödjer piratrörelsen är piratrörelsens ansvar. Lika lite som att om en mördare sympatiserar med (s) eller (m) så är det deras ansvar för vad de gör. På samma sätt är piratpartiet är ansvarigt inför sina väljare, men inte för sina väljare.

Gun Svensson sa...

Traxi: Känner igen argumentationen från huliganismen kring fotbollen.

Anonym sa...

Det mäktiga Samhällets inställlning till den lilla värnlösa människan präglas av totalt nådlöst illvilligt - RÄTTSHAVERI.

Bravo, statsministern. Bravo, bravo, bravo.

- Peter Ingestad, Solna

Petter sa...

Precis som Peter beskriver blir detta en reflex från de som upplever en total misstro mot samhället.
Samhället det ska vara vi medborgare.
Nu är det en stor del av dessa medborgare som känner att de står utanför, känner sig överkörda och uppretade och vill ha en reaktion på en gång, vill provocera och visa sin makt och få utlopp för sin frustration.

http://marcin.webbop.fi/post/49173

Det här visar lite vad den frustrationen tar vägen läs gärna kommentarerna.

Om någon tvivlar så håller jag helt med Farmor Gun om det som hon framför, mycket bra uttryckt.

Gun Svensson sa...

Peter: Det krävs två för att dansa tango. Eftersom kriget mellan fildelare och Antipiratbyrån pågått så länge, är bägge parter förblindade, vilket det som nu sker, visar.

Goorilla: Efter alla år, som kontaktperson för kriminella ungdomar, vet jag att hämnd är som att pinka på sig; först värmer det men sedan blir det väldigt obehagligt. Eftersom den insikten bara kan komma från insidan hos dem, som sysslar med detta, kan jag bara hoppas på att de ska nyktra till så att den romantiska föreställningen att datanördar ska vinna kriget med sådana metoder kan göra sällskap med TPB-servern på Tekniska Muséet ;-).

Bengt Svensson sa...

Peter Danowsky har redan ringt några samtal och satt sina undersåtar i arbete. Sveriges Radio 28/4, kl: 13:00

- Det jag förespråkar är att vi faktiskt har lagar som är effektiva och som faktiskt kan användas. Inga papperslagar, utan det måste vara lagar som faktiskt får effekt. Om man nu har hittat nåt, vad jag förstår, ett kryphål som gör att lagen är tandlös ... för att fortsätta på samma spår måste vi täppa till det kryphålet.
- Med hårdare lagstiftning?
- I detta fallet ... ja.

Anders Hansson, moderat riksdagsledamot, suppleant i Justitieutskottet och i Näringsutskottet.
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1720803&BroadcastDate=&IsBlock=

Gun Svensson sa...

Bengt S: Ordkriget fortsätter till ingen nytta. Motsättningarna finns mer eller mindre i alla partier, men de som förlorar mest om "buset" inte tar sitt förnuft till fånga, det är Piratpartiet - även om de likt ett fotbollslag inte kan göras ansvarig för vad deras supporters tar sig till med.