Olyckligtvis klantade jag mig när jag skrev mitt senaste mejl till riksdagsledamöterna i Sthlms län. Den länk till Mark Klambergs redogörelse för FRA:s databaser, som jag hänvisade till fungerade inte som tänkt. Retfullt. Men, snabbt insåg jag att det gav mig anledning att återkomma, vilket inte var helt fel eftersom tidigare mejl inte gett fler svar än tre. Dessutom har jag under mellantiden hunnit läsa igenom både Justitieutskottets och Konstitutionsutskottets yttranden samt en del riksdagsledamöters utläggningar till försvar för sin ”sjuka moster”. Har därför sänt ett nytt mejl – nu enbart till alliansens företrädare i länet – och denna gång med en fungerande länk. Mark har sedan dess läst FöU:s yttrande och kunnat konstatera att regeringen inte lämnar någon förklaring till omfattningen av den trafikdatalagring som klustret av lagar för FRA:s verksamhet ger utrymme för.
Jag förstår att det inte är någon lätt situation, som allianspartiernas interna kritiker har att hantera, sedan de av de mera garvade i partietablissemanget målats in i ett hörn. Säger de Nej, sitter de i en ännu sämre sits, än den, som de satt i den 18 juni 2008. Då hade ett Nej verkligen gjort skillnad! Säger de Ja kan de hålla masken och inte låtsas om att de blivit dragna vid näsan – de kan hoppas att väljarna fortsatt tror dem på deras ord – att de gjort vad som stått i deras makt. Själv tycker jag att alla som inte är 100 säker på att de gör rätt, borde välja försiktighetsprincipen och lägga ner sin röst.
Som Camilla Lindberg skriver på sin blogg – kritikernas motvärn har lett till att begreppet integritet blivit ett ord på var och varannan riksdagsledamots tunga. Hennes exempel på kollegor, som trots det inte förstått att integriteten har ett värde i sig, är helt lysande. Men, utan CenterUppropets, Piratpartiets, NSM:s, Stoppa FRAlagen och alla andras envetna kamp för att hålla grytan kokande, hade de allra flesta medborgare varit totalt ovetande om att det, som hängts på under vägs, knappast kan rättfärdiga sättet på vilken den mest integritetskränkande lagstiftningen i vårt land kommit till!!! Det kluster av lagar, som trixats genom i Sveriges Riksdag för att göra FRA:s signalspaning i kabel laglig är en styggelse för en nation, som vill ha ord om sig att vara en demokrati i både ord och gärning.
Tänk om vi kunde se informationens betydelse för ett friskt samhälle och inse att vi aldrig tidigare haft sådana möjligheter att tillgodogöra oss dess möjligheter som nu med informations- och kommunikationsteknikens hjälp. Gail Watt (M) ledamot i vår kommuns fullmäktige tipsade mig igår om Knight-kommissionens rapport och för första gången på länge känner jag optimism – internet för utveckling istället för reglering och övervakning! Med hjälp av Google Översätt kan den som är intresserad och inte behärskar språket ta del.
Men i avsaknad av en bra it-politik får vi göra vad vi kan för att synliggöra de problem som vi brottas med. Läste artikeln Därför slutar de i Svensk Tidskrift, vilken visar att ett riksdagsuppdrag kan vara rena sötebrödsdagar för den kandidat som förstår att göra det bekvämt för sig och rösta som partiledningen anser vara bäst. Att även väljare mår illa på grund av den situation som uppstått, fick vi läsa om i gårdagens Expressens där Isobel Hadley Kamptz i ledaren gjorde en bra beskrivning av situationen för den grupp av liberala väljare, som fortfarande vill hålla en klar rågång mellan det som angår staten och det som är enskilda individers ensak. Såg dock att Karl Sigfrid protesterar mot Isobels påstående – han kandiderar och hoppas bli återvald i riksdagen i september 2010. Återstår dock att se vad moderaternas medlemmar säger i provvalet som stundar.
För att vi ska förstå omfattningen av det som pågår, bidrar Opassande med en översikt; Sagor från livbåten synar FRA-kramarnas argument och finner dem vara i flugviktsklass; Olof B illusterar vad trafikdata handlar om; Olof B gör en jämförelse med brev; Hax ber alla lägga på ett extra kol för att beröra de folkvalda; Infallsvinkel larmade tidigare; Sidvind sätter sitt hopp till Piratpartiet; Majestatis Pluralis skrev tidigare Master Plan om hur kritikerna kan kollras bort; Erik Hultin efterlyser handling istället för fagra ord; Oscar Fredriksson undrar varför FRA:s argument inte synades; Lake skriver om Centerpartiets förhållande till begreppet integritet; Lars-Erick ser att såväl makt som vanmakt ropar på reglering och censur; Scaber Nestor noterar att motståndet växer i styrka; Frendos valaffisch är bara en del av ett gediget material om övervakningssamhället; Calandrella berättar att vi får en möjlighet att demonstrera mot FRA-lagen den 10 oktober – pricka in den i almanackan! Anohito frågar: - Hur vill de rödgröna hantera FRA?; Thomas Hartman noterar att AB skriver om hans och andras motion till kongressen; Anders Widén ser att Socialdemokraterna strider om frihet och sin själ; Olof B redovisar Socialdemokraternas svar till Riksdagssvar.se; Ankersjö genomskådar STIMs verkliga intresse; Väderkvarnen synar franskt spel på svensk mark; Stenudd kommenterar regeringens dubbelspel om offentlighetsprincipen; Jens O reagerar på de märkliga turerna; MinaModerataKarameller undrar vilka hemligheter som döljs och Mitt i steget ser här anledning till en bloggtsunami.
Avslutar med Byabladet, som ser livet och tillvaron ur en mera lokal synvinkel. Vad vore livet om vi inte förstod värdet av att kunna skratta med den, som vågar utmana vårt allvar?
5 kommentarer:
Karl Sigfrid stöds av fler föreningar än många andra av kandidaterna. Kan vara bra att veta.
Det var verkligen roligt att höra.
Tack för tipset till Knight-kommissionen.
Marissa Mayer på Knight-kommissionen, tillika Google och Stanford University är en skarp tjej, både till hjärnan och utseendet. Ser underbart förtjusande ut..:-)
Att vara specialist i "artificial intelligence" är inte heller helt fel.
Betr FRA känner jag ett slags vanmakt över hur rixdagens ledamöter tyx ha resignerat (trots lönelyft orkar de inte), dels att hitta en ny vinkel för att få dem att vakna.
De tyx ju inte bry sig om återval.
Eller är de så säkra på att p-ledningarna fixar återval åt dem?
Tänk om väljarna har annan mening.
@Dennis: Jag visste inget om vilka som ingått i kommissionen och arbetat fram rapporten. Jag har bara läst rapporten och mera glatt mig åt att man kan se att det finns en tänkande grupp människor, som sett teknikens möjligheter för att därmed minimera samhällets svårigheter att stärka kärnvärden som demokrati och mänskliga rättigheter. Istället för Beatrice Ask senaste förslag om lagändring tänkte jag direkt: - Tänk om man använde tekniken för att få igång reflekterande samtal kring denna problematik. Istället för remiss till människor i "de högre luftlagren" borde remissen gå ut till det lokala samhällets barn-föräldrar-andra vuxna som finns i barnens närhet under deras vakna tid.
@Lars-Erick: Hörde nyss inslaget i P1 att de kritiska riksdagsledamöterna inte bara gett upp, utan lever i tror att de har åstadkommit något stort. Oerhört sorgligt.
Skicka en kommentar