tisdag 17 februari 2009

Striden i rätten angår oss.

Inleder med Aftonbladets artikel Åklagaren backar, där vi får någon slags förklaring till att Håkan Roswall ändrade gärningsbeskrivningen för de åtalade. Går vidare till Andra dagen i rätten, där vi får veta att rättegången beräknas pågå under 13 dagar – idag gjordes dock ett väl tidigt uppehåll redan på eftermiddagen. Lotta Gröning skriver på sin blogg ”Problemet för rättsstaten är att den har mycket svårt att få tag i de skyldiga och därför angrips de som tillhandahåller verktygen för nedladdning. Men det hela blir ju lite löjligt.”. Hon verkar förstå det som t ex Peter Kadhammar och för den delen Björn Ulvaeus på Newsmill har svårt att ta in – vi lever i en ny tid, som kräver nya lösningar på distribution av musik till en stor del av kunderna. Om jag minns rätt startade Piratbyrån som ett svar på Antipiratbyråns d v s upphovsrättslobbyns verksamhet.


När denna industri ställde till så att Spotify blev tvungna att reducera en del av sitt utbud, då blev jag, ”gamla mänskan”, en aktivist, som gick med i Facebook-gruppem ”3 week global medie-boycot” för att visa dessa producenter vad jag tycker om det, som de håller på med. Sent skall syndaren vakna, tänker jag när jag ser att VD Kenth Muldin, Stim, nu försöker slå in en kil mellan mig och andra, som börjat fatta vad grabbarna bakom The Pirate Bay och Piratpartiet jobbar för. Läs och begrunda hans inlägg i Sydsvenskan ”Piraterna är inte representativa”. Intressant.


Expressen skriver också om att åklagaren ändrade sin talan och att han just nu inte vill motivera varför. Det som de åtalade ser som tekniska missförstånd i hans föredragning, gick han inte närmare in på, utan här hänvisade han till kommande förhör med tekniska experter. Lars Lindström ställer i sin krönika en rad frågor, som känns mycket relevanta i sammanhanget. Men, om inte industrin redogör för vad deras lobbyverksamhet och jakt på pirater kostar dem och deras artister, är det inte särskilt intressant att veta vad The Pirate Bay lagt ner på den utrustning, som krävs för att hålla verksamheten igång. Lake har också hittat en del intressanta saker om The Pirate Bay. Hos SVT Opinion skriver Johanna initierat om bakgrunden till rättegången.


Efter detta en stunds betraktelse kring Näringsutskottets Ja till IPRED-lagen. Om detta skriver nu bl a SvD, Aftonbladet och Expressen. Mårtensson konstaterar att det blir en sorgens dag den 25 februari då riksdagen klubbar igenom denna lag. Tycker i likhet med MinaModerataKarameller Kan man inte vänta med IPRED-lagen!? Instämmer också i Erik Laaksos slutkläm på Newsmill: ”Det finns många saker som oroar i frånvaron av politiker i diskussionen om öppenhet, fildelning, kultur och mediaindustri. Rädslan att öppenheten ska förändra deras egen situation och plattform är förståelig men obefogad eftersom det kallas demokrati. Mer oroväckande är om frånvaron beror på okunskap om ämnet och ett för stort öra för lobbygrupperna som snart ges polisbefogenheter. Då är det riktigt illa”. Hax tycker att alliansens företrädare borde ta sig en rejäl funderare på sitt förhållande till rättssäkerheten och Opassande reflekterar kring hur rättegången och Ipred-lagen kommer att påverka oss.

Inga kommentarer: