Lena Ek, EU-parlamentariker och kandidat för Centerpartiet skriver idag i Expressen om att hon ska slåss för den enskilde inom EU. Det låter bra, men kan vi tro på det, när vi har FRA-lagen med sitt efterspel i färskt minne. Lyckligtvis händer saker i Bryssel, som gör att vi kan syna EU-kandidaterna i sömmarna före EU-valet. Nu närmast Telekompaketet och spelet kring ACTA-avtalet.
Igår fick vi i Kulturnyheterna ännu en glimt av ACTA-avtalet i de media, som Jan Guillou, Bo Rothstein och några till inom Sveriges intelligensia ser som ”riktiga media”. ACTA står för Anti-Counterfeiting Trade Agreement och om detta har DN haft en artikel för åtta dagar sedan i samband med att IPRED-lagen hade röstats igenom i riksdagen och en artikel för tre dagar sedan, då DN berättade att Obama uppmanats tala ut om hemlighetsmakeriet kring ACTA.
I artiklarna finns en stark koppling mellan illegal fildelning av upphovsrättsskyddat material med fokus på rättegången mot The Pirate Bay, men ytterst litet om det stora hotet mot oss alla och envar, som lever delar av våra liv på nätet och där nuvarande upphovsrättslag inte tar hänsyn till behovet av en immateriell allemansrätt för att vi ska kunna utbyta tankar och på olika sätt gestalta våra upplevelser med koppling till olika verk. Något som Stefan Mårtensson försöker råda bot på genom att starta en namninsamling med krav på en lag för införandet av en intellektuell allemansrätt.
SvD hade en artikel Under strecket den 21 januari författad av Niklas Lundblad och en Brännpunktsartikel den 22 februari undertecknad av Erik Josefsson, kandidat, V, till Europaparlamentet, Karl Sigfrid, riksdagsledamot, M, Erik Laakso, socialdemokratisk debattör, Erik Hultin, CenterUppropet. Här kommer internetanvändare till tals och Niklas Lundblad, som ingår i regeringens IT-råd, skriver initierat om saken ”Lawrence Lessig, professor i juridik och välkänd upphovsrättskritiker, tillhör de i och för sig kritiska upphovsrättsdebattörer som om och om igen påpekat att immaterialrättshökarnas alltmer konfrontativa attityd leder till en situation där man öppnar ett utrymme för ett radikalt motstånd mot immaterialrätten, vilket på sikt kan vara förödande för den värdefulla roll som en avvägd immaterialrätt kan spela”.
Som synes har de två mest etablerade av våra traditionella media varit synnerligen sparsmakad när det gäller att redaktionellt spegla vilka risker som följer av att politiker låter upphovsrättens hökar skriva våra lagar. Regeringen har tillsatt en utredning om upphovsrätt och där har uppdraget som enmansutredare gått till Jan Rosén, ordförande i Svenska föreningen för upphovsrätt. Som kuriosa kan nämnas att advokat Danowsky, känd från rättegången mot The Pirate Bay, sitter i samma styrelse. Anders Widén tycker att vi ska låta dom veta att vi ser. Det tycker jag också. Undrar just hur Beatrice Ask tänkt när hon utsåg honom?
Isobel har också gjort ett fynd när det gäller dessa medias spegling av det som sker. För nog kan man väl räkna Nyheter24.se till de medier, där en nyhet blir hanterad av riktiga journalister. Sedan jag läst en del bloggar samt artikeln i International Herald Tribune, där det berättas att USA-lobbyister uppvaktar politikerna i Bryssel, har jag sänt ett nytt mejl till Sveriges politiker där. Vad jag kan förstå pågår en kraftmätning mellan upphovsrättshökar och de nätaktörer, som arbetar för en neutral lagstiftning kring internet. Att rapporteringen därifrån är mager i traditionella media bekräftas i en utblick från hd.se, som Opassande funnit. Tommy K Johansson ställer frågan vilken modell för att betala för nedladdad musik, som vi föredrar, vilket är en bra fråga i sammanhanget. När vi betänker vad det kan kosta, om man hamnar i klorna på upphovsrättshökarna, vilket Svensk Myndighetskontroll bloggar om, kan det vara idé att både hjälpa industrin med tips om affärsmodeller och att engagera sig i namninsamlingen, som Mårtensson dragit igång. MiNimaliteter fortsätter att samla bidrag till FRAntologin.
Avslutar med Badlands Hyena som i god satirisk anda ger sin syn på debatten om riktiga media, bloggosfären, upphovsrätt, The Pirate Bay. Intressant.
3 kommentarer:
Har jag godkännt detta ditt skriftliga uppkast? Kanske säkerheten gör att du, Gun, bör vara försiktigare i dina uttalanden. Man kan aldrig veta var haren har sin gång.
Men vi i Malmö vet, så det så.
/Via Bo Bengtsson
Bo B: Jag vet var din brevlåda bor ;-)
Ingen Fara Gun.
Vi alla håller ihop och håller ögonen på varandra.
Cry your heart out.
Oss ska fanimig ingen stofil munkavla ,då har dom satt sin sista potatis det kan jag lova dig.
Skicka en kommentar