torsdag 22 november 2007

Mina fönster mot världen

Den bästa stunden på dagen är morgonen, då jag kan öppna mina båda fönster mot yttervärlden - Norrtelje Tidning och Svenska Dagbladet - i den ordningen. Tidningsläsandet sätter fart på hjärncellerna och gör mig klarvaken.

De lokala nyheterna toppas av ett kyrkligt praktgräl i Edebo och beskrivs närmare under rubriken Storbråk vållar massflykt i kyrkoråd. Det man är oense om är Edebo prästgårds framtid och flytten av pastorsexpeditionen till Ununge. Domkapitlet ska nu pröva om man gjort något formellt fel inom pastoratet. I övrigt har en förskola anmälts för diskriminering sedan man skiljt ett par tvillingar åt, där det barn som är funktionshindrat tvingats stanna hemma vid olika tillfällen, med hänvisning till personalsituationen vid förskolan. Mamman har nu anmält förskolan till handikappombudsmannen, vilket förvånar förskolans rektor.

Med Svenska Dagbladet tar jag mig vidare ut i Sverige och Världen. När jag ser att krisen i Ericsson förvärras och att man tänker rida ut den bl a genom att förlänga betalningstiden till leverantörerna från 60 till 90 dagar, tänker jag på ett av de norrtäljeföretag som finns med i det sammanhanget. Hoppas att de klarar det. När jag läser artikeln "Svanberg har inte sparkats" tänker jag att det är inte bara i bloggosfären som rykten sprids ;-) Sedan fastnar jag för rubriken Aktielånare klipper på fallande börs vilket låter som en riktig skröna, men det visar sig vara sant. "Principen med aktielån är enkel. Medan aktiesparare hoppas på stigande kurs vill aktielånaren eller blankaren att den ska falla. Denne lånar aktier av en storbank. Aktierna säljs omgående. När de ska köpas tillbaka hoppas aktielånaren att kursen har fallit. Mellanskillnaden minus ränta till banken blir vinst." Artikeln avslutas med "Aktielån kan vara det perfekta sättet att utnyttja insiderinformationen".

I min enfald har jag hittills trott att man inte får sälja något, som man lånat av någon annan, och tjäna pengar på detta, innan man köper tillbaka och återlämnar det. Det verkar handla om ett pokerspel i den högre skolan. Något som fyra norska kommuner också förefaller ha sysslat med när de intecknade beräknade inkomster på kraftproduktion som sedan investerades i obligationer på den amerikanska bostadsmarknaden. Narviks kommun måste nu låna för att kunna betala ut decemberlönen till sina anställda.

Inga kommentarer: