onsdag 7 november 2007

Värdet på varumärket rasar

Rubriken gäller nya moderaterna och toppade ettan på Svenskan i morse. Och dimman skingrades!!! Kom plötsligt ihåg, det jag läste i mitten av 90-talet, om hur Göran Holm, kommunalråd (m) i Vellinge kommun, lyckades med bedriften att under endast ett par mandatperioder öka väljarstödet för moderaterna och få egen majoritet i fullmäktige. Med hjälp av marknadsundersökningar, där frågor ställdes till kommunens invånare om olika prioriteringar, gick Göran Holm från att vara en medietillvänd ordförande i skolstyrelsen, till den ledande positionen i kommunstyrelsen. När Moderaterna på central nivå senare drog i härnad mot barnomsorg i kommunal regi, kunde vi häpet se och läsa om Göran Holm, som den kommunala barnomsorgens försvarare. Hans kompis, ägare till ett företag som kunde ordna med marknadsundersökningar, hade frågat kunderna och då dom var nöjda såg han ingen anledning att ändra på den!

Är det detta, som de nya moderaterna håller på med - att bygga upp sitt varumärke baserad på kundnytta? Men, hur är det då med synkroniseringen. I Täby kommun, där moderaterna också har egen majoritet, säljs en gymnasieskola ut för en billig peng till en rektor och en lärare mot elevers, föräldrars och övrig personals önskan. Detta gynnande av ett enda privat företag innebar bland annat att Carin Wiklund Jörgensen (fp) lämnade sina politiska uppdrag. Som domare och sakkunnig vad gäller lagar, kunde hon inte vara tyst längre. I det ena fallet handlar det om marknadsanpassning och i det andra om ideologi av nyliberalt snitt. Men, jag undrar: - Kan man säga att det handlar om demokrati? - Är det OK att vi medborgare ses som kunder i AB Sverige? - Vem eller vilka är det som betalar för detta kampanjmakeri?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Just det, det är åt helsicke att ideologin får stå tillbaka för den utstuderade kundanpassningen. Höger ska vara höger, vänster ska fan i mig vara vänster. Nu vet man ju varken ut eller in när vänsterpolitiker och högerpolitiker blandar alla kort så att man inte vet ut eller in. Inte ens Joe Labero skulle hitta rätt kort i leken!

Gun Svensson sa...

:-D Nu gav du mig verkligen anledning till ett riktigt gott skratt. Om du sett Uppdrag granskning i kväll, skulle du kunna se det, som jag förstått sedan en tid; Synderna är rätt jämt fördelade mellan höger och vänster, sedan de tillsammans blivit en klass för sig.

Anonym sa...

Åhå! Jag är prcksäker som vanligt :-)