söndag 18 november 2007

En hederlig betraktelse

Ja, så uppfattar jag Fredrik Braconiers kolumn i SvD:s Näringliv idag söndag. Tråkigt nog kan jag inte, trots ett idogt sökande, finna den i SvD:s webbupplaga, varför jag här måste återge delar av Braconiers inlägg rubricerat "Bäddat för nya bonusmiljonärer?".

Fredrik Braconier berättar inledningsvis hur det gick till när Carl Cederschiöld och H G Wessberg, politiskt tillsatta styrelseledamöter i f d Birka Energi, medverkade till att Stockholm stads hälftenandel i Birka Energi såldes till det finska statskontrollerade Fortum, eftersom staden inte skulle syssla med sådan verksamhet. Sedan skriver han "Det Fortum fick betala framstod redan då som billigt. Idag kan försäljningen tävla som en av de sämsta affärer som någonsin gjorts i Sverige. För bottenlågt reapris fick Fortum andelar i svenska kärnkraftverk och många fina vattenkraftverk. Kraften och ett omfattande monopolitiskt elnät i Sverige har höjt Fortums vinstnivå. Förutom miljoner till majoritetsägaren finska staten har Fortums ledning fått sin beskärda del genom ett bonusprogram i bästa Skandiastil. Under de senaste veckorna har Carl Cederschiöld och HG Wessberg åter låtit tala om sig. Trots höga inkomster har familjen Cederschiöld haft svart städhjälp i många år. HG Wessberg har blivit statssekreterare åt statsminister Fredrik Reinfeldt. Han är nu en av de mäktigaste männen i Sverige. Med tanke på att regeringen vill sälja ut stora företag och aktieinnehav, eftersom staten inte skall syssla med sånt enligt alliansens uppfattning, är det lite oroande."

Fredrik Braconier avslutar med en fråga, som jag och många med mig tycker är relevant i sammanhanget: - Blir det nya bonusmiljonärer när svenska medborgares tillgångar slumpas bort av ideologiska skäl?

Inga kommentarer: