onsdag 28 november 2007

Medborgarråd eller Timbro?

I tider då den, som har råd, kan köpa sig tjänster hos kommunikationskonsulter för att stärka sin stämma på allehanda smarta sätt, blir jag glatt överraskad, när jag av en slump köper Hemmets veckotidning för deras korsord och sudoku och finner artikeln Nu vet alla i Bryssel vad jag tycker. Det handlar om de Medborgarråd i olika länder, som fått möjlighet att ge sin syn på EU:s framtid. Slumpmässigt fick Kicki Lindstrand i skånska Tullstorp, beläget i utkanten av Malmö, chansen att vara med. Hon och 99 andra svenska medborgare fick en inbjudan att komma till Karlstad en helg för att påverka EU-politiken. Slutet på artikeln är väl värd en upprepning: ” Tänk att av nio miljoner invånare blev just jag vald, det är väl fantastiskt. Idag tänker jag mycket mer på kvinnor i andra länder. För vi är ju faktiskt mer lika än vad vi tror, avslutar Kicki.”

Hon har upptäckt något, som nationalister och andra främlingsrädda människor i Sverige värjer sig mot och jag tror att hon har mer att vinna på det än att förlora. Hade önskat att jag kunnat länka till artikeln, men tyvärr – Hemmets veckotidning har ännu inte upptäckt nätets möjligheter, när det gäller att skaffa flera läsare. Eller rättare sagt Allers förlag, som ger ut tidningen, har inte upptäckt detta. När kvällstidningarna allt mer fylls av trams blev det en glad överraskning att finna ett seriöst material i en veckotidning.

Med tanke på de resurser som tankesmedjor typ Timbro lägger ner på att påverka opinionen i den riktning, som näringslivets aktörer arbetar för, är det väl naivt tro att Kicki Lindstrand och de andra 99 svenska medborgarna ska kunna påverka politiken eller politikerna. Det tänker jag när jag läser artikeln i dagens SvD Timbro anställer toppmoderat där det berättas om att Henrik von Sydow, som sitter i den moderata riksdagsgruppens ledning och är ledamot i grundlagsberedningen, nu anställts för att ta fram en lista på reformer för en borgerlig regering efter 2010. Många stolar är det att hålla reda på, om man säger så.


Inga kommentarer: