Först några ord om nöjet att läsa debattartikeln Riv upp FRA-lagen i Norrtelje Tidning undertecknad av Anders Wijkman (kd), Camilla Lindberg (fp) och Per Ankersjö (c). Det är synnerligen välkommet eftersom vi här i Norrtälje har haft två riksdagsledamöter tillhörande alliansen, som har sagt Ja till lagen, utan att reagera över att det skedde under de mest odemokratiska former. För mig är det helt klart att ett beslut, som kommer till på sånt sätt, inte kan ses som ett i demokratisk ordning fattat beslut, vilket måste respekteras! Därför har jag skrivit under namninsamlingen, som pågår på den webbplats, som nätverket etablerat. Den, som inte känner för att ställa sig på den sidan, kan delta i namninsamligen, som pågår till stöd för brevhemligheten även när det gäller mejl – Brev som Brev.
Även om statsministern hänvisar till att beslutet är fattat och därför inte vill diskutera saken mera, kommer han nog inte undan. Han kommer ut ur sin tystnad lördagen den 9 augusti i Vaxholm. Till dess bör han noga studera den bild, som ritats för att förklara för alla dessa oförstående Ja-sägare när i proceduren, som kränkningen av den personliga integriteten (statens intrång i den privata sfären) sker med användningen av den metod, som FRA dyvlat på regering och riksdag. Jag fann den på Olofs blogg under den intressanta dialogen mellan Niklas Starow och GD Åkesson från Expressens chatt. Statsministern bör dessutom läsa vad Mark Klamberg, doktorand i folkrätt vid Stockholm universitet, skriver om FRA:s sökbegrepp och filter. Intressant.
Sanna Rayman, som skriver på Ledarbloggen i SvD, är en ordnybildare och skriver om Rondelldebatt m a a chatten mellan DN:s läsare och GD Åkesson. Det rör sig också på annat håll i landet – här bland annat på Lars-Ericks blogg, som refererar till en ledare i Gefle Dagblad om ”FRA och byråkratins roll” och funderar kring M-ledningens kritik av sina kritiker; Onsdag, som smular några av GD Åkessons chattsvar i DN; Dexion, som menar att FRA-hanterandet är för politikerna vad rötmånaden är för skaldjur, som glömts framme; Bogge, som skriver om Roger Tiefensees ( c) mejlsvar samt MinaModerataKarameller, som sammanfattar FRA-debatten på sitt underfundiga sätt.
3 kommentarer:
Tack för omnämnande!
Det känns olidligt spännande att höra vad Reinfeldt har att säga på lördag! Jag är trött på att toppskiktet bagatelliserar frågan om allas våran integritet och i förlängningen yttrandefrihet! Det är viktiga demokratifrågor som Sverige bör värna om att utveckla, inte avveckla!
Vill också tipsa om en intressant radiodebatt från programmet Studio Ett i P1 från igår onsdag. Den kan man lyssna på här:
http://sr.decenturl.com/p1-studio-ett-6-aug-om-fra
Mvh
/Olof
Olidligt spännande? Njae, det var länge sedan Reinfeldt sa ngt spännande, tyvärr.
Han sa ju ngt nyss, men det var slirigt och så löst i konturererna att man bara suckar...
Han gillar inte kritik. Väntar bara på att det ska blåsa över, därför måste vi stå ut och stå på. Ständigt påminna. Och visa att det inte bara är "anarkoliberaler" som är emot FRA, utan vanliga sunda människor som uppskattar demokrati och avskyr integritetskränkningar.
Olof och Lars-Erick: Jag, tycker mig också se och höra att vägen till klarhet är lång för en del. Spånar därför på en ny bloggpost kring vad som sker på annat håll och bästa strategin för mig med begränsad ork.
Reinfeldts, Håkan Jewrells och en del andras strategi är att bita sig fast vid att beslutet redan är fattat i demokratisk ordning, och underförstått ska respekteras. Grundbulten i det är att all trafik ska in i FRA:s samverkanspunkter. Det visar att man har samma syn på den praktiska tillämpningen av demokrati, som s hittills varit mästare i att utöva. Det är ingen tillfällighet att s och m var överens om att begränsa möjligheterna för personvalet att få större genomslag. De är de stora lassen om är mest rädd för de små tuvorna ;-)
Skicka en kommentar