måndag 11 augusti 2008

FRA avslöjar brist på ledarskap i politiken

Intressant läsa IDAG-artikeln i SvD om nätverket bakom Stoppa FRAlagen.nu, och hur eldsjälars engagemang bidrog till att allt fler blev varse vad som var på G i riksdagen. Men om de inte förmått att skaka liv i de etablerade medias ledarskribenter och journalister hade det inte blivit det samspel, som senare gett sådant eko. Själv tog jag inte in det förfärliga förrän den 9 juni, då jag läste om saken i Norrtelje tidning och senare i SvD. För mig var det fullkomligt otänkbart att en liberalt sinnad regering skulle kunna driva igenom detta. Något som jag har gemensamt med många andra samhällsintresserade på nätet.

I svallvågorna efter Fredrik Reinfeldts sommartal i Vaxholm, där han avfärdade kritiken mot FRA-lagen som man viftar undan en fluga, arbetar vi bloggare vidare med opinionsbildningen till skydd för svenska folkets integritet. Själv blev jag rejält förvånad, när jag slog upp Norrtelje Tidning och såg mitt genmäle till Gunnar Andréns sågning av mig publicerad på nytt – men rubriken var snärtigare denna gång. Det tackar jag för. Förklaringen kan vara ett inte dagsfärskt mejl i en mejlbox, som flutit upp, nu när ordinarie ledarskribent är tillbaka efter semester.

När jag sedan läste Per Svenssons artikel i Expressen, fick jag lust att göra detsamma – bjuda på ett da Capo. Även om jag länkar finns det i artikeln ett avsnitt, som är så skarpt formulerat att jag bara måste få upprepa det:

Men lika alarmerande som sakfrågan är det förakt Reinfeldt och hans regering har visat för väljarna, riksdagen, politiken, sig själva. Allt detta trixande, all denna dåliga teater (den gråtande Federley), alla dessa krumbukter, alla dessa ad hoc-argument, all denna skamlösa iver att förnedra riksdagsledamöter och reducera dem till partilinjens kassabiträden. Regeringen har verkligen ansträngt sig för att få politiken att framstå som en sjaskig hantering. Varför? Det kan förefulla gåtfullt. Men då ska man komma ihåg att gåtfullhet ofta bara är ett annat ord för tomhet. Misstro mot idéer. Övertro på taktisk smartness. Formen som innehåll. Instrumentaliseringen som ideologi”. Klockrent!!!. Vi får uppenbarligen vänja oss vid, att dagens politiska ledarskap följer samma mönster, som det vi sett tidigare. En mindre klick inom alliansen drar sig inte för att utnyttja andra ledamöters okunskap och/eller lättja eller rent av både/och. Sedan begär man att vi ska visa respekt för deras beslut.

Att gott omdöme är en bristvara, skriver också MinaModerataKarameller om. Hon har dessutom några länkar, till annat som är läsvärt; bl a JörgenL, som skriver om varför vi reagerar så starkt mot att staten ska ges teknisk möjlighet att avlyssna oss?

Det ska bli intressant att följa hur Centerpartiet kommer att hantera saken – fortsätta på den inslagna vägen och applicera några plåsterlappar – eller ta ett rejält grepp för en omgöring. Annie Johansson berättar om att deras hearing blir av den 29 augusti. Blir detta bara ännu en manege för mötesrävar, som ser till att få igenom det som de gillar, eller är det en ärligt menad estrad för dialog och demokrati? Ja, jag hoppas naturligtvis på det senare. Det finns många engagerade och insiktsfulla FRA-motståndare även inom Centern, som t ex Erik Hultin. Här kan du läsa mera och – om du är journalist med eller utan presskort – anmäla ditt deltagande. Annars ska man kunna följa det hela i SVT 24.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vem som helst kan anmäla sig som åhörare. Man behöver alltså inte vara journalist. Det finns däremot begränsat med platser, så det är först till kvarn som gäller.

Anonym sa...

Kan bara återigen berömma din "sågning". Utmärkt att den får spridning - så varför inte - på dom igen!
Min internetanslutning fungerar inte bra ännu - men kunde inte låta bli att vänta in din sida...

Anonym sa...

"all denna dåliga teater (den gråtande Federley)"

Själv tror jag inte att det var teater utan äkta. Däremot berodde det nog inte på att Federley hade sådana samvetsbetänkligheter med själva förslaget (varför annars kompromissa?) utan på hans rent personliga situation, inklämd mellan liberala väljare och en anti-liberal partigrupp.

Gun Svensson sa...

Erik: Jag tolkade formulärets fråga om Ja eller Nej betr. Presskort, som att det var underförstått att arrangemanget i första hand vände sig till journalister. Jag har nu anmält och avvaktar besked, vilket kommer per mejl några dagar innan.
Gubben: Läste att du har problem med din dongel ;-) varför jag blev glatt överraskad att du hälsar på. Tack för support! Börjar längta efter den "semester" som fått anstå p g a spelet kring FRA-lagen.
Martin: Mitt farmorshjärta grät när jag såg vad de stora ledarna i alliansen utsatte dessa yngre ledaöter för. Att en riksdagsledamot, som tillhör den lagstiftande makten, inte ges tillåtelse att använda sin i lag garanterade rätt att rösta efter sitt eget samvete, är ett sådant lågvattenmärke att jag tvivlar på att vårt demokratiska styrelseskick är riktigt friskt. Att sossar gjorde så, det visste jag av egen erfarenhet, men eftersom jag lagt min röst på ett alliansparti hade jag hoppats att skyddet för vår integritet och värnet om vår demokrati skulle vara i säkrare händer. Nu håller jag på att lära mig demokrati i praktiken oavsett partikulör. Där är det GD:s och försvarsministerns stab samt en liten klick politiker, som bestämmer. Förre försvarsministerns statssekreterare HG Wessberg är idag Fredrik Reinfeldts statssekreterare - inte utan att jag tycker synd om Fredrik R.