fredag 15 augusti 2008

FRA-lagen drar in oss i Nato

Läste i DN och AB att USA:s president George W. Bush talat till världen med adress till Rysslands ledare att de ska dra tillbaka sina trupper. Tidigare har vi hört talas om det av Frankrikes president Sarkozy framförhandlade sexpunktsprogrammet, där det bland annat fanns en punkt om ryska soldaters närvaro i Georgien i avvaktan på internationell närvaro i någon form. Det avtalet hade USA:s Condoleezza Rice med sig när hon anlände i dag till Georgien, för samtal med Georgiens president Micheil Saakasjvili. Enligt SVT Rapport uppger hon att det finns några viktiga punkter i uppgörelsen, som behöver klargöras för att säkerställa georgiska intressen. Därtill nås vi i SvD av nyheten att Ryssland reagerar på det polsk-amerikanska samarbetet kring ett robotförsvar.

Eftersom min nyfikenhet väckts kring vilken roll, som Sverige och Sveriges utrikesminister spelar i konflikten på Kaukasus, har jag sökt efter någon trovärdig källa, då det är svårt att värdera de nyheter vi får från slagfältet. Krigets första offer är som bekant sanningen. Jag har då funnit ett inlägg av Hans Blix, ordförande för Internationella kommissionen om massförstörelsevapen, i tidskriften Fokus. De har för övrigt flera intressanta artiklar i saken. Bland annat en om hur kriget delar EU i två läger. I AB görs också en analys av Wolfgang Hansson. Striderna är över, men då trappas ordkriget upp, skriver Gunnar Johansson i Expressen; - Ord mot ord – gång på gång. Risken är att propagandakriget spårar ur och leder till riktig upptrappning. Intressant.

Det är helt uppenbart att USA och Nato gör anspråk på världsherravälde, vilket Ryssland ogillar – i vart fall i sitt närområde. Till det kommer att fyra öststater känner skräck för Ryssland och att de själva ska råka illa ut. Det är här jag måste ta till mig att FRA:s signalspaning ingår som en del i USA:s och Natos plan, vilket jag tidigare hållit ifrån mig. Flera bloggare har berört detta, bl a integritetsombudsmannen Pär Ström. Själv har jag fokuserat på kampen för att det svenska folkets integritet ska skyddas mot statens intrång i privatlivet. Något av mycket stor vikt även för MinaModerataKarameller, som länkar till en läsvärd artikel i Dagens Juridik.

I den kampen har jag i likhet med många andra, fått finna mig i att bli grovt misstänkliggjord av FRA-lagens tillskyndare, vilket Copyriot beskriver. Den inre kärnan består av ett antal moderata och förmodligen folkpartistiska politiker och försvarsanställda, som vill att Sverige ska bli medlem i Nato och således ingå i USA:s intressesfär. Antingen är du med mig eller emot mig; det är doktrinen. Den typen av argument för att skapa demokrati, är inte mycket att hurra för!!! Jag har tidigare skrivit om att utrikesminister Carl Bildt utan tvivel har väldigt många fingrar i den här syltburken och när jag igår läste artikeln av Maj Wechelmann i AB, som – om bara hälften är sant – lägger ytterligare pusselbitar i ett mönster, där jag ser att Carl Bildts karriär i världspolitiken ska ske till priset av att hela svenska folket ska övervakas av FRA. Det är lika illa på det internationella planet, som när kommunalrådet Håkan Jonsson (s) här på det lokala planet, inför utsikten att få frottera sig med kändisar i krogbranschen, sålde Stadshotellet till fastighetspekulanter. Med hjälp av ”stora gråtvalsen” fick krögarens vänner senare igenom en stadsplaneändring med ett hos oss känt skandalartat resultat – i Norrtelje Tidning beskrivet som Stadthärvan. Vad gör vi med dessa ledare, som sätter egna intressen före folkets? Lär oss av Gubben vid Rämen hur vi kan häckla dom, så att vi åtminstone får oss ett gott skratt för allt vad vi kostar på dem?!


21 kommentarer:

Anonym sa...

Ja du säger att första offer är sanningen. Där satte du huvudet på spiken tycker jag efter ha läst din blogg. Du slaktar sanningen brutalt.

Anonym sa...

"Vad gör vi med dessa ledare, som sätter egna intressen före folkets?"

Ja sådana är den nya världsordningens politiker. Allt jag kan komma på att göra är att försvära mig till populismen, ta avstånd från den politiska klassen och göra mitt bästa för att inte hjälpa till att legitimera taskspelet.

Gun Svensson sa...

Joakim: Met ett sådant glatt och intellektuellt fullödigt tillrop inser jag att jag är på rätt spår.
Populisten: Jag kan förstå den som ger upp hoppet, men då vårt demokratiska styrelseskick bygger på folkets engagemang, för att kunna fungera, är det ingen lösning för mig. Däremot tror jag att det på detta område, som på alla andra, att stelnande organisationer behöver utsättas för konkurrens, vilket nu är på G om jag tolkat det jag ser och hör rätt.

Anonym sa...

Att jag gett upp hoppet om just den form av parlamentarisk demokrati som vi har i Sverige just nu betyder inte att jag är oengagerad. Jag sprider ju t.ex. mina åsikter bäst jag kan på min egen blogg och i andra bloggars kommentarsfält. Däremot tror jag att de etablerade partierna är tämligen ruttna in i märgen. Tyvärr. Eftersom det är ytterst svårt att skapa nya partier som kan vara alternativ och jag dessutom tror att ett nytt parti snart är lika mycket med i spelet som dagens (för Miljöpartiet tog det endast 15 år) så återstår bara att beröva den politiska klassen så mycket legitimitet som går för att på sikt kunna få ett korrigerat bättre system på plats. Som det ser ut nu kommer jag att förespråka aktivt blankröstande nästa riksdagsval. Förra valet var andelen 2%. Jag skulle gissa att med en andel mellan fem och tio procent så skulle debatten bli så kraftig att något skulle hända.

Om du inte tror att det är en verksam metod så kan du fundera på hur legitimt och viktigt EU-parlamentet känns? Kan det kanske ha att göra med att valdeltagandet var ca 30% i de flesta länder som saknar röstplikt?

Anonym sa...

Hej Farmorgun
Några ledtrådar om konflikten i Kaukasus som iofs. inte har med CB att göra men är ganska interessanta ändå.

En möjlig anledning.
Wag the Dog: How to Conceal Massive Economic Collapse
http://www.infowars.com/?p=3964

A Path to Peace in the Caucasus -Mikhail Gorbachev Tuesday, August 12, 2008
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/08/11/AR2008081101372_pf.html

Till sist, känns det här igen från mediabevakningen av "FRA-frågan"?
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A58127-2004Aug11.html

Gun Svensson sa...

Populisten: Jag har inte satt mig in i vad som händer med blankröster, men jag skulle bli förvånad om det är annorlunda för dem, som det är med de c:a 15 procent i opinionsmätningar, som anger att de inte har något parti att rösta på - de räknas bort innan skillnaderna mellan de som valt ett parti redovisas. Det tredje största "partiet" vid opinionsmätningarna talar ingen högt om. Hur som helst är det en intressant diskussion som behöver kanaliseras i ett forum vid sidan av partipolitiken, eftersom det handlar om gemensamma spelregler. Jag är obeskrivligt upprörd över möjligheten för ängsliga eller oinsatta politiker att kvitta ut sig och för inpiskare att hindra riksdagsledamöter att använda sin lagstadgade rätt att rösta efter sitt eget samvete. Riksdagen borde börja hos sig själv när det gäller att stärka den enskilde ledamotens civilkurage.

Gun Svensson sa...

Jan S: Jag har kollat in länkarna och tycker att det är mycket intressant. Kan just undra hur detta om medias agerande i USA efter den 11 september skulle kunna bli mera känt här i Sverige. Märker dock hur ordkriget mellan höger och vänster hindrar politiskt intresserade människor att föra sansade samtal om en annan väg än den "uppladdning", som leder till att den för tillfället starkaste kör över en stor del av det svenska folket. Är det alla dataspel med krig, som ska vinnas, vilet gör grabbar och män mera intresserade av krig än fred? Nobels fredspris är inte så attraktivt längre, eller vad? Jag menar, här läser jag om hur världens regeringar i FN lovat bekämpa orsaker, som utgör grogrund för terrorism, men istället satsar t ex vår regering på övervakning av hela svenska folket.

Anonym sa...

Blankröster räknas inte in men redovisas i det officiella valresultatet som "Ogiltiga, blanka". Detta påverkar förstås inte mandatfördelningen, men att en stor del av väljarna visar att valet är viktigt (dvs går och röstar) men att inget parti är nåt att ha blir en oerhört stark signal. Med tanke på hur varenda procentenhet upp eller ner i i valdeltagande diskuteras runt valen så skulle ett högt blankröstande ge ordentlig diskusion.

Bäst vore förstås att ta med det i beräkningen och tillsätta eventuella blanka mandat med tomma platser.

Gun Svensson sa...

Vill minnas att det fanns en grupp som kallade sig Talande tomma stolar med en enda kandidat på valsedeln, där idén var att de genom att delta i valet skulle kunna åstadkomma det som du tar upp. Läste nyss en kommentar i Nya Wermlands-tidningens ledare den 16 augusti om opinionsmätningar som landade i att personvalet behöver stärkas, men det får vi nog inte uppleva eftersom s och m kom överens om annat. Jag har sagt det förut och säger det igen: -Det är de största lassen, som räds de små tuvorna. Det är ju FRA-lagen ett bevis på.

Anonym sa...

Jag tror tyvärr att vi redan befinner oss halvägs.

Har lagt in ett inlägg i frågan på min weblog.

Gun Svensson sa...

Jan: Som sagt - jag finner inte ord för vad jag känner sedan jag läst inlägget på din weblog

Anonym sa...

Farmorgun

När jag tidigare såg Petterssons motion om ett ev. NATO medlemskap, så trodde jag att man försökte att "backa" in i NATO.

I går såg jag hos "Folkpartiet i Nacka" att FRA verkar att ha lika mycket datakraft som NSA, så jag gjorde en ganska snabb sökning och blev förvånad över omfattningen av samarbetet.

Det finns förmodligen mycket mer, men jag tycker att det jag fick upp visar ganska så klart herrarnas intentioner.

Jag tror att det vore önskvärt om den disskussion som föres på alla bloggar, kom ut till dom som inte använder internet, några ideér?

Gun Svensson sa...

Måste nog tänka på saken - Rom byggdes ju inte på en dag, som bekant. Studieförbundens stora höstgrej är väl stickning, tror jag ;-)

Anonym sa...

En lite sen replik om talande tomma stolar. Jag kommer också ihåg dem. Tyvärr fungerar inte tanken eftersom vallagen stipulerar att även namn handskrivna på partivalsedlar utam namn ska räknas. Dvs om inga anmälda kandidater finns som kan besätta ett mandat så blir det den person vars namn skrivits för hand av flest. Det räcker alltså med att en eller annan person skriver Sven Olsson eller nåt på en Talande Tomma Stolar-valsedel för att förstöra hela konceptet.

SD råkade ju föresten ut för något liknande förra valet. I en kommun i Småland där de inte hade några kandidater anmälda fick de ett mandat i kommunalfullmäktige. Den som sitter på detta mandat är dock inte SD:are utan strenhård motståndare till dem. Det fanns nämligen endast ett namn skrivet på en enda SD-valsedel och av någon anledning var det hans.

Gun Svensson sa...

Populisten: Ja, där ser man - det finns ingen enkel väg, men efter att ha läst artikeln Rädslan som det politiskt normala i SvD Kultur idag tror jag att bristen på kunskap om det demokratiska styrelseskicket fått stryka på foten för olika trick att sälja politik som vilken vara som helst. Det behövs en uppryckning inom de politiska partierna och en stark medborgarrättsrörelse. Det kanske är det senare som vi ska gå ihop kring med hjälp av nätet?

Anonym sa...

Jag tror också på en slags medborgarrättsrörelse. Men är inte våra tankar möjliga att förena? Kunde inte en sån rörelse propagera för blankröstande för att sätta tryck bakom orden?

Gun Svensson sa...

Populisten: Googlade och såg att det redan finns en medborgarrättsrörelse med en blogg där Dick Erixon, vald ordförande, skriver, bl a om att man träffat utredare i Grundlagsutredningen. Han är ju för övrigt en välkänd skribent och kandiderade i valet 2002 för partiet Fria Listan, som väl var ett försök att förena frihetligt sinnade människor över blockgränserna, om jag minns rätt. Kom inte ihåg hur det experimentet lyckades.

Anonym sa...

Jag kollade valmyndihetens hemsida och det gick minst sagt dåligt för fria listan 2002. 274 röster i hela riket.

Jag ska sluta tjata om blankröster snart men poängen är att det är lättare att samla folk med olika åsikter bakom ett sådant budskap. Det enda som behöver förena är att man vill protestera mot de etablerade partierna.

Gun Svensson sa...

Så förbannande som en del människor är idag tror jag att de har lust att vara ännu tydligare i sitt straff, vilket kommer att gynna partier som ser invandrare och flyktingar som syndabockar - tyvärr! Kan rekommendera programmet i Kunskapskanalen i måndags den 18 augusti kl 23.00 Populismen - demokratins baksida. Det var en uppvisning av politiker som vet hur man kanaliserar människors frustration över den samhällsförändring som de inte känner sig delaktiga i.

Anonym sa...

Risken är överhängande, men hittills har de svenska extrempartierna varit rätt dåliga på att vaska fram karismatiska ledare. Jimmie Åkesson (för så heter väl SDs ledare?) är ju inte direkt nån Mogens Glistrup eller Carl I Hagen.

Gun Svensson sa...

Det är nog bara en tidsfråga. Eftersom de fått fäste i en del kommuner finns en "träningsarena" där kandidater kan etablera sig, precis som Göran Persson, kommunalråd i Katrineholm :-D. Om det inte blir som i Småland ;-)