fredag 8 augusti 2008

Hur många gillar FRA?

Aftonbladet har låtit SIFO undersöka svenska folkets inställning till FRA och redovisar nu resultatet. Ett resultat som även kommenteras av Patrick Krassén i SvD . Det visar bl a att det finns en liten övervikt för dem som är mot FRA-lagen, men det mest intressanta är att motståndet är störst bland unga. Nära sju av tio mellan 18 och 29 år gör tummen ned för FRA-lagen. Rätt självklart eftersom de i högre utsträckning än medelålders och äldre använder nätet för en stor del av sina privata liv. Många äldre odlar hellre myter om att nätet är en tummelplats för allt ont i världen istället för att lära sig att det där, som överallt annars, finns både/och.

Läste nyligen bloggen Ericson i Ubbhult, som skrivs av riksdagsledamoten Jan Ericson (m). Ett tack till Michael G., som satte mig på spåret. Den 4 aug skåpade Ericson i Ubbhult ut Pia Kinhult (m), som var en av de fjorton moderata politiker, vilka protesterade mot lagen på DN Debatt. Dessutom orerade han om att MUF lokalt var mera förstående än MUF centralt. Han gillar nog inte Nils Wykmans blogg! Ericsons vision som politiker är ”att människor måste få bestämma mer över sitt eget liv. Människan måste sättas före systemen, individen före kollektivet!”. Om FRA-lagen skriver han bl a Signalspaning är till för att upptäcka yttre hot mot landet. Skall man upptäcka nya hot räcker det ju inte att spana mot redan kända brottslingar! Vem skall förresten avgöra vem/vilka i utlandet som "misstänks vara inblandad i något som är ett yttre hot"? Och hur skall man kunna upptäcka de misstänkta om man inte får spana på dem förrän de är misstänkta? Ericson har, trots att han har ansvar för lagstiftningen, inte klart för sig att vi lever i en rättsstat, där misstanke måste föreligga innan det är OK att utsätta en individ för en närmare granskning. Genom FRA-lagen blir vi alla misstänkta, tills vi bevisat motsatsen. Om vi överhuvudtaget ges chansen att bevisa det. Intressant.

Sedan försöker statsministern och en rad andra göra troligt att det är sådana ledamöter, som klarar av att värna min och andras integritet, när de i höst ska ordna med övervakare åt övervakarna hos FRA. Tidigare kunde vi bevittna hur en hel rad ledamöter fegade ur inför beslutet om att införa lagen. De klarade inte av att stå upp för sin egen lagliga rösträtt att följa det egna samvetet. De valde att antingen kvitta ut sig för att slippa eller att böja sig för partipiskorna och rösta Ja till FRA-lagen. Endast en kvinna klarade av att säga Nej. Ändå betalar svenska folket rätt rejält för att de ska vara närvarande och då göra det på ett hedervärt sätt.

Systemet med kvittning är skapat för ett annat helt legitimt behov, nämligen att bevara den maktbalans som folket beslutat i val, när en ledamot är sjuk eller frånvarande av andra skäl, än för att dölja ren och skär feghet. Eller snyggare uttryckt inte klarar att utsätta sig för andras spott och spe, då man inte ens i Sveriges riksdag respekterar åsiktsfriheten. Nu är det den lagen, som statsministern hävdar är en i demokratisk ordning antagen lag, som inte kan/ska rivas upp, utan endast kan ändras i vissa delar. Jag kunde inte drömma om att Fredrik Reinfeldt hade så låga anspråk på innebörden i begreppet demokrati.

Ledarskap förpliktar. Den politiske ledare, som slarvar med att upprätthålla respekten för demokratiska beslut, som beslut fattade av en upplyst majoritet, kommer att bli tagen på sängen, när dumheten för sitt intåg! Här har vi nog bara sett början på en utveckling där makt tillintetgör rättrådigheten. Beundrar MinaModerataKarameller, som kämpar på för att ljus ska lysa upp de fördunklade sinnen, som skapat denna lag. För att inte tala om det, som är på G i EU, vilket Hax bloggar om. För att inte förtvivla behövs goda skratt - tack Gubben vid Rämen och Badlands Hyena!

11 kommentarer:

Lennart Nilsson sa...

Ha, ha, han Ericsson i Ubbhult verkar ju vara riktigt rolig. Han manglar på i extremlånga inlägg utan kommentators funktion och allt han får höra från folk är att FRA är bra, utom då han blir "mailbombad" (men det kanske FRA kan sätta stopp för). han skriver också "hade alla media förmedlat en allsidig bild är jag helt övertygad om att en majoritet hade sagt ja." Det behövs kanske någon som ser till att media förmedlar en "allsidig" bild så att människor förstår sitt eget bästa och inte utsätts för osunda idéer. Påminner om ett land jag besökte en gång faktiskt...

Gun Svensson sa...

Ja, envägskommunikation eller dito med ett kommentarsfält med ett begränsat antal tecken är tydligen det nya greppet för riksdagsledamöter att sköta kontakten med väljarna. Med mejladresser på nätet är de ju (ännu så länge) åtkomliga med frågor som folket lyfter fram. Jag har ju fått veta av både Gunnar Andrén och Göran Pettersson att jag får gå till deras blogg om jag vill veta något. Men de tänker inte alltid på att vi läsare hittar guldkorn, som de själva inte har en aning om :-D

Anonym sa...

Alla som säger nåt positivt om FRA mobbas omedelbart. Härliga grabbar och tjejer på motståndarsidan... Verkliga demokrater.

Gun Svensson sa...

Ja, så var det visst i riksdagen också. Vad har du för positivt att säga om FRa-lagen?

Anonym sa...

Ingen bryr sig om FRA-lagen längre. Det är redan gjort så gå vidare någon gång! Blogga om något vi vill läsa om istället inte gammal skåpmat!

Anonym sa...

Det är tydligen några som är trötta på dina FRA-skriverier här. Oberipligt att de letar upp din blogg och läser den i så fall, när det finns så mycket annat man kan läsa på internet. Jag menar, jag som inte är engagerad i frågor om husdjur skulle ju kunna uppsöka en blogg där det skrivs om hundar och kommentera att de ska skriva om något jag är intresserad av och inte tjata så mycket om hundar - men det vore ju bara enfaldigt.

Anonym sa...

Usch vad tråkigt att Jan Björklund idag på ett LUF-möte en gång för alla förklarat att FRA-lagen står fast!

Janne sa...

[quote]Endast en kvinna klarade av att säga Nej.[/quote]

Om rätt ska vara rätt så röstade en hel del icke-borgerliga kvinnor också nej till lagen.

Gun Svensson sa...

Janne: Håller med Tapio om att du - om du är trött på diskussionen - kan gå till bloggar som du gillar. Sedan detta att det fannas andra kvinnor, som röstade nej. Javisst, men tillhöriga oppositionen saknade de makt att påverka saken. Dessutom är "kvittningsinstitutet" en skapelse av socialdemokratiskt maktpolitiskt märke, som med tiden kommit att bli ett kryphål för politiker som fegar ur. Något att vara stolt över?
Borgerlig: Jag har noterat att Jan Björklund, f d major, lyssnar mer på forna arbetskamrater än väljare.

Janne sa...

Det finns tydligen två Janne som kommenterar. Personligen är jag inte trött på debatten om FRA-lagen. Tvärtom är det väldigt bra att den här debatten förs.

Vem som uppfann kvittningsinstitutet är väl ganska irrelevant i detta sammanhang. Jag tror partierna överlag tycker om systemet eftersom det ger dem ökad möjlighet att få ledamöterna att rösta "rätt". Nej jag är inte stolt över det.

Gun Svensson sa...

Janne: Glad att åtminstone en Janne inte tröttnat på FRA-debatten och att denne Janne inte är stolt över "kryphålet" för riksdagsledamöter, som inte klarar att motstå mobbningen de riskerar att bli utsatta för ifall de står upp för sin rätt att rösta efter eget samvete. Då har vi åtminstone detta gemensamt.