onsdag 29 oktober 2008

Enad front för yttrandefrihet

Läser i SvD att Google, Yahoo och Microsoft gjort gemensam sak mot inskränkningar i tryck- och yttrandefriheten. Man har enats om ett gemensamt regelverk för sin affärsverksamhet i länder som aktivt utövar censur. Riktlinjerna sägs vara en hörnsten i The Global Network Initiative och har arbetats fram under ett par år tillsammans med medborgarrättsorganisationer, forskare och investerare. Bloggat om saken har bl a Loci.se

Själv undrar jag naturligtvis hur denna överenskommelse ska kunna verka i länder, som Sverige, där alla trafik till/från Googles användare ska levereras till ett statligt organ genom olika samverkanspunkter och att en del av detta sedan ska bearbetas av FRA, som byggt upp olika databaser, där man tidigare samlat in material som underlag för sin bearbetning. Kommer Google att protestera mot denna hantering av mig som användare av deras tjänster? Lars-Erick, som försökt ta reda på hur långt regeringen avancerat när det gäller tilläggsproppen till FRA-lagen och därmed sammanhängande andra lagar, berättar att försvarsministern svarat rätt intetsägande. Däremot har Lars-Erick fått ett annat brev som gjort honom och många av oss andra riktigt upprymda. Det finns en och annan som inte hukar bakom riksdagshusets väggar, vilket trögheten i svarsfrekvensen till riksdagssvar.se kan vara ett tecken på. En av samurajerna i vårat gäng Anders Widén ställer frågan Hur kom alliansen till makten – egentligen? Och hans fundering har naturligtvis närts av den frustration, som han och vi andra känner över att våra riksdagsledamöter tycks vara oroliga över att vi ska göra dem illa om de besvarar våra fem frågor. Personligen tror jag att de gör sig mest illa själva genom att låta bli – det ser helt enkelt väldigt illa ut. Men ännu finns några dagar kvar att ge sig själv en möjlighet att vara med i denna medborgaraktivitet.

Läser Hax och förstår att det krävs ytterligare medborgaraktiviteter med fokus på EU och Telekom-paketet. Jag har tidigare skrivit till våra ledamöter, men vet inte om alla verkligen är på hugget och bevakar tilläggen, som togs vid den första läsningen. Det blir till att ställa frågan på nytt.

1 kommentar:

Lars-Erick Forsgren sa...

Nu har ju även ett par till svar inkommit fr fra-kritiska ledamöter.

Se uppdateringen av brevsvarslänken.