måndag 6 oktober 2008

FRA-lagen nu baxad hit

Fick tidigare idag besked att Vänsterpartiet avsåg att lägga in en motion, vilket nu bekräftats i ett inlägg på Newsmill. Dessutom har Socialdemokraterna och Miljöpartiet enligt DN , Sydsvenskan och Corren lämnat in en gemensam motion. Politikerbloggen har hela texten till s + mp-motionen. Intressant. In i det sista var vi många som hoppades att Folkpartiets och Centerns ledare skulle inse det problematiska i att hålla på och lappa och laga, men ack ...

Visserligen fanns det ett tillägg från det utskott, som behandlade frågan vid Folkpartiets partiråd, vilket visar att även ombud vid detta möte kände ett behov av att gardera sig. Tillägget löd "Utskottet betonar vikten av den fortsatta preciseringen vad gäller den reformerade FRA-verksamheten." När detta förslag behandlades av partirådet som helhet, yrkade partiets ledning bifall till utskottets tilläggsmening. Några andra yrkanden förekom inte och det var ett enigt partiråd som tog beslutet.

Det är svårt att beskriva sinnestillståndet, men det handlar nog om konsten att hantera en djup besvikelse, och behålla tron på att det trots allt finns politiker, som ärligen vill finna en lösning värdig ett land med ett demokratiskt styrelseskick - inte bara till namnet - utan till gagnet. Nu återstår att se om den kraften finns inom oppositionen. Men, som bekant skyr bränt barn elden. Dock är vi många, som börjat talat om att FRA-frågan skulle kunna vara den larmklocka, som ruskat om riksdagen. Eja att detta väckte dem till insikt att folket ställer krav på en mera vital demokrati än det som vi fått se prov på här. Partipiska och ett missbruk av kvittningssystemet är inte sådant som vi vill betala för. Och här en, som efterlyser liberala integritetsförespråkare, Magnus Krantz i Västerbottens-Kuriren.

Andra som skriver om motionerna är Opassande, MinaModerataKarameller, Hax, Mitt i steget och Scaber Nestor för att bara nämna några. Olof är nu klar med de frågor, som fortfarande är viktiga att ställa till riksdagens ledamöter, och efterlyser en avstämning med oss andra. Undrar om det som avslutning finns något som kan locka till ett gott skratt. Jo, minsann Anders Widén har en riktig skröna om FRA:s spaningar, som säkert upprör vän av ordning. Men, efter alla dessa dagar av hopplös kamp är satiren det enda som ett folk kan tillgripa gentemot avlyssande ledare.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tillägget fr partirådet kände jag till men frågan är vad det innebär? Är det en öppning för de folkpartister som ev.inte kommer att vara nöjda med skrivningen av de 15 punkterna i kommande remiss, att rösta med S eller är det bara en vacker fras? Positivt ändå att det nu finns en motion i den riktning vi jobbat för. Måste ärligt säga att det just nu känns som att batterierna skulle må gott av en paus från detta men det dyker ju upp nyheter antingen om FRA eller om andra förslag i samma riktning i stort sett varje dag. Har kommenterat en del nya galenskaper i bloggen som du kke sett. Nu ska jag vidare till Politikerbloggen för att läsa motionstexten. Natti natti!

Lars-Erick Forsgren sa...

MJ.
Jag vill tolka tillägget som en brasklapp som ger de kritiska tolkningsföreträde när "preciseringar" kommer.
Om de tar den chansen, vilket inte är självklart för dem. Men för mig...

Har varit borta fr bloggskrivandet lite pga mera direkt skrivande/påverkan vilket nu förefaller ha gett visst resultat. Vart det leder står dock i stjärnorna.

Anonym sa...

Farmorgun, michael, lars-erick!

Vill ni inte vara med och ställa frågorna till våra riksdagsledamöter?

Man mailar dem, tjatar lite om de inte svarar, och sedan samlar vi ihop svaren tillsammans.

Fem ja/nej/vet-ej-frågor som är enkla att förstå, och svåra att bortse ifrån...

Mer info:
Fem frågor

Lars-Erick Forsgren sa...

Olof Bj.
Jag har ställt (liknande) frågor. Beklämmande låg svarsfrekvens o svar. Se ett inlägg på min blogg för ngn dag sedan.

Kolla in min blogg lite senare idag även för att läsa en ny text av Hans Lindblad!!!

Anonym sa...

Lars-erik!

Cool spanar in din blogg ikväll då!

Svars-frekvens: jepp jag vet vad du menar, been there done that! Men denna gång jobbar vi i grupp, och försöker få det lite mer samordnat. Enkla ja/nej-frågor (inget slinger, liten tidsåtgång).

Eftersom vi är många - åtta hittills, hoppas på er också - har vi lite mer resurser att "tjata och gnata". Den som är riktigt "på det" kan ju t.o.m. ringa upp :)

Just nu är vi nere i 44 ledamöter/person, men vi kan pressa ner det ännu mera tror jag!

Lars-Erick Forsgren sa...

länk till hans lindblads senaste.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/10/hans-lindblad-turerna-i-fra-frgan-r.html