torsdag 16 oktober 2008

Folket och dess representanter.

Fuderar på om jag igår var för negativt inställd till SKL:s projekt om medborgarpaneler bl a i Tyresö kommun, som SvD skrivit om. Det kan kanske vara ett av många andra sätt att bända upp de låsta positioner, som våra politiker emellanåt intar. Med tiden blir det väl utvärderat och då får vi se om mina farhågor – att det bara är ett annat sätt att styra och kontrollera folket – kommer på skam. I hd.se/kultur finns andra exempel, vilka berörs i artikeln om Gränslösa Bloggar.

Där har man lagt märke till den diskussion, som pågår på nätet, om behovet av en mer levande demokrati, och där vi gränsöverskridande från höger till vänster diskuterar behovet av ett bättre fungerande styrelseskick. När riksdagsledamöter inte tillåts ha egna åsikter utan blir inpiskade eller utkvittade, för att de inte delar åsikterna med maktens innersta krets, då är det hög tid att finna nya lösningar. Ja, jag vet att jag är tjatig, men det kan inte sägas nog många gånger. Speciellt inte dagen efter att jag fått klart för mig att Camilla Lindberg, som stått upp för värnet av det svenska folkets integritet, blivit flyttat från Justitieutskottet. In kommer partiets inpiskare nr 1 Johan Pehrson – ordningsmannen i den klassen. Mer om det smarta draget i NT-bloggen – länk uppe till vänster.

Lars-Erick, vars inlägg omnämns i Hd.se:s artikel, har skrivit mycket kloka saker under en längre tid och jag länkar ofta till honom. Dessutom länkade jag också till Mårtensson, som inspirerade mig när jag skulle knyta ihop alla trådar i mitt förra inlägg Open Source – modell för politiker.

6 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Lagar och riksdagsledamöter.
Alltså, 2-frontskrig.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/10/avgrunden-ppnar-sig-alltmer-i-fra.html

cnab sa...

Hej! Har lagt in en kommmentar i forumet på http://www.spogg.se//riksdagssvar/ som förhoppningsvis kan vara av intresse när det gäller jakten på svar från riksdagsledamöterna.

Gun Svensson sa...

Lars-Erick: Du har rätt i att det inte är helt enkelt att orientera sig, men jag tycker att det verkar vara något av bastionen riksdagens ställningskrig mot folket - de är ju lagarnas skapare. Jag tycker mig se att den rädsla och slutenhet som vi ser i FRA-lagens spår redan har spritt sig i riksdagshuset.

cnab: Kollade och var på väg att anmäla mig som medlem, men här jag läste de allmänna villkoren började jag fundera över om det var någon större skillnad på dessa och de regler som vi försöker bekämpa genom att bevaka paragraf 32a i Telekompaketet. Rätta mig gärna om jag har fel. Operatörer ska inte kunna stänga av mig utan att det går till på ett rättssäkert sätt eller ...

Anonym sa...

Medborgarpaneler och liknande är ju bara ett sätt att lura medborgarna att det har något att säga till om när de egentligen inte har det. Medborgarna vill ju ha mer direktdemokrati och inte en massa konstiga icke-beslutande forum där de ska bli klappade på huvudet av makten.

För övrigt tycker jag att FRA-lagen ska rivas upp!

Gun Svensson sa...

Populisten: Jag har också en del tvivel, men man ska inte skåpa ut något innan det prövats. För övrigt anser även jag att FRA-lagen ska rivas upp och göras om.

Anonym sa...

Det har ju prövats i en massa kommuner. Namnen brukar varier: fokusgrupper, områdesgrupper osv osv. Här i Botkyrka blev det viktigt med dessa tramsforum när den politiska majoriteten fick klart för sig att det fanns en mycket stark opinion för att göra Tullinge till egen kommun (även om de aldrig kommer att erkänna det sambandet). Plötsligt uppstod Dialogforum Tullinge där medborgarna är välkomna att komma och tala om vad de tycker. En egen kommun anses alltså demokratiskt likställt med ett rent tyckarforum. Dessutom har det med all önskvärd tydlighet visats sig att de etablerade politikerna skiter fullständigt vad som framkommer på dessa möten.

Nej, så snart en politiker lyfter fram ett icke-beslutande organ som ett led i demokratiarbetet ska man bli starkt misstänksam.

Inpasset om FRA har naturligtvis inget med detta att göra förutom att Mary X Jensen fick mig att minnas min klassiska historia tidigare idag. Därför gör jag som Cato d.ä. och avslutar även detta med:

För övrigt tycker jag att FRA-lagen ska rivas upp!