torsdag 2 oktober 2008

Säpo mot ändring av FRA-lagen

Igår kunde vi i Aktuellt höra om Säpo-chefens oro över alliansens överenskommelse förra veckan. Då var kritikerna bl a i Folkpartiets riksdagsgrupp glada över att de hade lyckats med att begränsa kundkretsen hos FRA till Försvaret och Regeringskansliet. Säpos och polisens tillgång till signalspaningen skulle utredas vidare. Då trodde bl a Camilla Lindberg att kritikerna inom alliansen lyckats tygla detta monster. SVT Opinions redaktionsblogg ställer Säpo-chefens utspel mot vad den förre Säpochefen sagt tidigare och ser att utspelet blir svårt att tolka. Kan det vara ett led i att baxa lagen tillbaka till ruta ett, eller ...? Ja, det vete katten, eller den som gravat hunden. Är det så konstigt att vi som vill veta börjar fylla i alla luckor med egna funderingar, som börjar handla om vilka bindningar som kan finnas mellan de mest inbitna FRA-kramare, övervakningsindustrin och det inre kabinettet. Sedan alla rationella förklaringar prövats återstår alla irrationella.

Hur som helst tar vi i bloggosfären nya tag, sedan vi kunnat konstatera att lagen även efter alliansens uppgörelse vilar på konstruktionen att internetoperatörer ska tvingas leverera in alla trafikdata till FRA:s filter vid så kallade samverkanspunkter. Uppgörelsen handlar om vad FRA får göra, men sedan kablarna anslutits vid samverkanspunkterna, handlar det om vad man kan göra, om specialdomstolen, som ska granska beställningarna från Försvarsmakten och Regeringskansliet, tycker att det är lämpligt. I kommentarsfältet på gårdagens blogg fick jag en redovisning av vilka statliga myndigheter, som kan anses höra till Regeringskansliet, vilket var en ansenlig mängd. Sedan behöver man inte vara Einstein för att räkna ut att tricket att bryta ut Säpo och Polisen ur uppgörelsen, skulle göra det hela trovärdigt eftersom man talat om yttre hot. Men, när kablarna väl anslutits är resten en baggis – butiken kan öppnas igen via ingången Regeringskansliet. Har man missat att informera Säpochefen om strategin? Det allra viktigaste för det inre kabinettet är att lagen inte rivs upp i den del som gäller kablarnas anslutning till FRA:s filter!!! Intressant.

Copyriot menar att ”specialdomstol” betyder Skugg-FRA, och skriver ”I själva verket är det oftast ingen människa som lyssnar, utan en dator som letar mönster. Hur sådana mönster kan se ut har illustrerats tidigare av Olof. Apropå detta med sociogram skrev Datasvammel igår om att sådana byggda på öppna källor redan idag kan användas för att kartlägga Maktbasen i politiken med exempel från Norge. Snacket om att det bara ska spanas i vissa ”trafikstråk”, kan GD Åkesson inte förklara, vilket MinaModerataKarameller noterat. Mark Klamberg skriver också om detta samt länkar till SvD, som noterat innehållet i de 15 punkterna. Tankar från rooten, som ställde frågan om trafikstråk, ger sin version. Olof har börjat kartlägga nackdelarna med FRA-lagen och dessa punkter med hjälp av alla andra bloggare. Basic skrev om saken för flera dagar sedan.

Samtidigt finns det några detaljer som är bra i överenskommelsen, nämligen möjligheten att efteråt få reda på att man varit utsatt för spaning. Idag kan Säpo gå runt och slå i olika dörrar, utan att de människor som drabbats kan göra ett skvatt åt den saken. Det skrev jag om den 11 september m a a Metros artikel av Nabila Abdul Fattah. Detta är förmodligen bara toppen på ett isberg – vem vill berätta om att man haft Säpo på besök. Rättssäkerhet – ett kriterium på en rättstat – gäller i vart fall inte muslimer bosatta i Sverige, eller ... ?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är alldeles utmärkt att man satt stopp för Säpo och polisen som kunder i FRA-shopen. Betänk vilka helt nya möjligheter polisen fått att använda tvångsmedel i förebyggande syfte. Det räcker mer än väl.

Märk också att såväl terrorism som grov brottslighet fortfarande finns med på FRA-agendan. Men inte med det personfokus mot misstänkta terrorister (=islamister) som Säpo vill ha. Det handlar om säkerhetspolitiska aspekter, och inte brottsbekämpning.

Men naturligtvis vill Säpo fortsätta jobba med FRAi den juridiska gråzonen.

/Jonas

Gun Svensson sa...

Jonas: Jag kan naturligtvis inte vara helt säker, men så som saken har hanterats hittills finns det all anledning tro att det bara är en tidsfråga innan den tilltänkta utredningen om Säpo och polisen har kommit fram till att de kan gå bakvägen via Regeringskansliet till FRA-shopen. Har kablarna anslutits finns ingen återvändo. Varför är det omöjligt att begära att administrationen tar fram alternativa lösningar? Det begär man av oss - som inte har dessa utredningsresurser!!!

Anders sa...

Ja, farmor. Det här är inte kul att följa. Jag har en tjeckisk vän. Han sa att det eländiga inte kom omedelbart, när stridsvagnarna rullade in.
Det var så att säga bara maffigt rent bildmässigt att ha ryska stridsvagnar i Prag.
Sen kom verkligheten, den hemska, krypande med djävulen i de små detaljerna, som lades till varandra i en aldrig sinande ström...
Lag, lades till lag lades till lag.
Lite som i Östtyskland med stasi som till slut sysselsatte ena halvan av folket att spana på den andra...

Jag försöker nu hitta mitt röstläge, som du vet. Du föreslog gycklarens, att det behövdes fler sådana. Nå, nu skenar mitt alter ego von Oben igen. vid tid kolla gärna in
http://djingis.blogspot.com/2008/10/fesknappen-20.html

och följ sedan länken till Arvid falk.
Du är mitt argusöga!
Kan jag förbättra?
Vad kan jag tänka på?

Anonym sa...

Att regeringen bedragit oss är nu uppenbart men man skall inte koncentrera sig på sladdage. Om FRA skall få tillgång till all trafik krävs speciella arrangemang men om det gäller en del av trafiken blir det lättare. Switcharna är naturligtvis uppkopplade på internet och det är FRA också. En möjlig lösning blir en vanlig kryptotunnel.

Gun Svensson sa...

aa: Det låter intressant det du säger, men jag kan inte tolka det du säger fullt ut. Menar du att den lösning som politikerna valt i sin kompromiss skulle göra det enkelt för FRA att runda domstolen, eller vad?