söndag 5 oktober 2008

Intresse för FRA i EU och Sverige.

En av mina favoritbloggare Mark Klamberg, folkrättsjurist, berättade tidigare att ledamöter i den liberala gruppen ALDE är intresserade av hans medverkan vid ett seminarium i Bryssel där ämnet är "Privacy in the digital age". Det händer nu på tisdag och inför detta har han bett andra kunniga inklusive FRA att granska hans material, då han vill att informationen ska vara helt korrekt. Intressant. Här hemma har hans kunskaper inte fullt ut tagits tillvara bland fp-liberalerna, som låtit försvarsmaktens anspråk på alla våra trafikdata väga tyngre i den kompromiss som Folkpartiets partiråd ställde sig bakom i fredags. I Aftonbladet kunde vi tvärtom läsa att irritationen var stor när Mark, gift med Birgitta Ohlsson (fp), och ordf i Fp:s Östermalmsavdelning, tog sig friheten att fungera som ett kvalificerat juridiskt stöd åt sin hustru vid de förhandlingar, som föregick kompromissen. Det kan väl förklara en del.

Nu återstår att se vad oppositionen, framförallt Socialdemokraterna och Miljöpartiet menat med sin överenskommelse att riva upp lagen. Hur ser deras politik för denna verksamhet ut? Vad jag kan se finns en möjlighet att presentera en motion i saken senast på tisdag och då med en ingång genom en passus i Budgetpropositionen, som jag läste i en artikel hos Newsmilll av Maria Rankka, Timbro. Där sägs följande:

"Regeringen avser att för 2009 initiera en översyn av underrättelseverksamheten. Regeringen återkommer med en utförligare redogörelse av utgångspunkterna för en sådan översyn" (Budgetpropositionen, Utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap sid 50, Försvarsunderättelseverksamhet Inriktning för 2009.)”.

Jag vet att s+mp talade om att riva upp lagen om de fick en majoritet för det i nästa val, men sumpar dessa partiers riksdagsledamöter den möjlighet, som finns redan idag, ger jag inte mycket för deras ambitioner. Då tolkar jag det som att det är viktigare för dem att använda debaclet i FRA-lagen i ”krigsretoriken” mot alliansen, än att verkligen se till att frågan utreds ordentligt och olika alternativ till denna massavlysning blir utsatta för en saklig prövning och att lagen den 18 juni rivs upp i avvaktan på den översyn som det talas om i Budgetpropositionen. Min bedömning är att om kablarna ansluts, blir det omöjligt att göra något bra av detta. Intressant.

9 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Hoppsan, nu skrev jag 2 inlägg idag ändå. Annars har tiden använts till att söka påverka historiens gång på andra sätt.

Till exempel att ge oppositionen chansen att bekänna färg. Som Farmor antydde att de borde göra nu. Jag hoppas att fler drar i de trådar som de kan ha. Annars får man söka hitta trådändar ändå.

Sjukdomsinsikt saknas, det är en sak jag spunnit mina tankar kring idag. Men har de inte insikten själva så måste den klargöras genom andras insatser.

Eller hur?

Gun Svensson sa...

Jag har skrivit till en utvald liten grupp i s och likalydande till en liten grupp i mp, där jag dristat mig till att tala om vad vi förväntar oss av dem. som talat vitt och brett om vad de ska göra om det kommer till makten. Jag visar på det tillfälle som ser ut att finnas redan idag i samband med budgetproppen. Intressant se hur detta bemöts.

Anders sa...

farmor, jag försöker ladda om, hitta den absurda vinkeln.
I slutändan går det inte att spana, anser jag. Det är en omöjlig uppgift att spana sig till trygghet.
Jag försöker på ett smått absurt sätt bevisa det i ett långt inlägg.
Kan man börja slipa sådana argument tro? Mitt inlägg är lite långt för att vara vasst i debatten, men det är en start.

Anders sa...

tillägg. På arvid falk har jag försökt att sammanställa åtminstone ca 14 lagar/motioner som hämmar vår frihet.
De flesta kommer från mitt parti...
På lämligt sätt ska jag börja sparka inåt.
I valrörelsen 94 gjorde jag det bäst genom att inte vara sosse, utan att jag kom utifrån som "intellektuell" författare.

Jag har än idag svårt att avgöra vilken position jag bör inta för att sparka på rätt sätt.
94 tror jag det var väldigt effektivt att jag stod utanför.
Men jag måste nog snart in o gegga bland sossarna, kanske. ..

Gun Svensson sa...

Kan se att vi tre brottas med i stort sett samma problematik dock utifrån något olika utgångspunkter. Hur kunna påverka en skuta vars besättning verkar vara på drift mot okänt mål. Samtidigt har vi blivit allt mer frågande - efter vilken karta navigeras det, när något som FRA-lagen kan poppa upp. Hur står det till med demokratin när partipiska och utkvittning anses vara något helt naturligt, även bland riksdagens granskare i de etablerade medierna.

Ja, frågorna är många. Jag tror att det handlar om vad makt gör med människor - alldeles oavsett inom vilken grupp man verkar. Skräcken för vad ens motståndare kan använda en eftergift i den egna gruppen till, gör att metoder kommer till användning, som man normalt skulle inse vara kontraproduktiva.

Jag har börjat luta åt att processen kring FRA-lagen skulle kunna utgöra ett underlag för ett studiematerial om den interna partidemokratin - om dialogens betydelse för att undvika maktmissbruk. Där skulle man också kunna beskriva hur överstatliga överenskommelser mellan makthavare i speciella konstellationer sedan förväntas bli accepterat i de breda folklagren. Telekom-paketet har visat att lagstiftningsmakten har flyttat till Bryssel. Såg på Hax blogg en text igår om FRA:EU-spåret som visar att Sverige är en stor spelare i underrättelsebranschen, vilket förklarar varför lagen försvaras med näbbar och klor.

Anders sa...

Farmor. Det här skrämmer mig. Det känns som om ingenting räcker.
Du, alla andra intelligenta människor här ute.
Det skrämmer mig att misstron partier emellan är så djup...

Läget är mer låst och hemskt än jag från början insåg.

Och Hax belyser en sak jag konstigt nog glömt.
Jag är ju gammal officer, innan jag vapenvägrade...
Vi hade ett tag världens 3:e största flygvapen, med vidhängande duktiga FRA, och en armé på hela 800.000 man...
En armé som kunde mäta sig med Sovjet eftersom de inte kunde ställa upp med fler i Norra Europa, utan att dränera gränsen mot Kina osv på soldater...

Pyttesverige har länge under kalla kriget varit en vansinnigt genommilitariserad liten stat.

Nu vill man givetvis behålla sista lilla tårtbiten av detta stolta arv.
De här herrarnas tänk hänger ju också kvar från den tiden. De VET att världen är grym och att fienden inte går att lita på. Man måste väpna sig till tänderna, med informationer, med vapen, helst med kärn- dito, vilket vi också höll på att skaffa ett tag...

Vi måste bryta oss loss från de här gubbarna!

Gun Svensson sa...

Bloggaren: Min vän! Du sätter ord på det sinnestillstånd man lätt ramlar ner i, när man tänker efter. Men, då dessa aktörer är människor, precis som du och jag, brukar jag kunna återfå mitt lugn. De är inga övermänniskor och vi har i den här saken visat att om människor kan lägga partipolitiken åt sidan för ett gemensamt försvar av viktiga värden, så är vi inte så små och svaga som vi ibland kan känna oss. Idag hörde jag någon på P1 tala om Aristoteles och de goda dygderna, vilket kändes gott, när alla media exploderar med den ena rapporten värre än den andra om finanskrisen. Jag är så naiv att jag fortfarande tror på möjligheten att med folkbildning på nätet kunna återerövra demokratin - den är ju också något som vi över alla gränser från väster till höger skulle kunna restaurera. Grundlagsutredningen ligger ju nu i pipen. Ska presenteras under december. Och Integritetsskyddskommitténs förslag SOU 2008:3
http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/96373
knackar väl på riksdagens dörr eftersom partierna tagit fram dokument och kommer med förslag om en särskild ombudsman.En webbplats för Vakna medborgare där vi samlar regeringens och riksdagens opus i frågor som rör våra grundläggande fri- och rättigheter.

Anders sa...

Låter bra att samla opus på ett ställe, mejlchattade just idag med "opassande" om att vi borde ha en sorts wikipediaplats för saker.
För ett tag sen lade hon ihop en lista med propar, SOU osv, jag rev tag i hennes lista, gjorde om, lade till - och ut ploppade en sorts debattartikel som tar upp detta, att vi måste få till nya former för samtal över partigränser.
Hitta tillbaka till någon form av heder och ärlighet som gör justa uppgörelser möjliga!

Idag är jag lite glad. jag tycker jag fick till texten om FRA som i framtiden sitter och spanar videosar för att avslöja om där finns skumt innehåll.
Man fattar knappt hur det går till, men det rasslar in många hundra fler än det brukar per dag.
Men det är väl redan "frälsta" motståndare. Man har ju att återerövra sådana läsare som man nästan tappat sedan jag slutade skriva puttrigt om mina barn och blev trååååkig politiker, som en del av dessa mina vänner uttryckt det.
Helst vill man ju att några med rätt att trycka på knappen i kammaren äntligen ser absurditeten!

Gun Svensson sa...

Bloggaren: Jag har skrattat så tårarna runnit åt ditt senaste inlägg - i sanning en satirtext värdigt FRA. Men, du får räkna med att sådan drift med ett för Försvarsmakten och övervakningsindustrin så viktigt företag faller inte alla på läppen. Tvärtom, finns det nog en och annan FRA-kramare som kommer att uppröras. Men, just nu känner jag inte för att vara snäll och förstående. Istället för att gråta känns det gott att skratta rått.