Idag har ridån gått upp för det arbete som pågått internt inom Centerpartiet under sommaren och där olika grupperingar av kritiska medlemmar getts möjlighet att komma till tals. Enligt DN, SvD och Expressen föreslår nu Centerpartiet att ingen FRA-spaning ska ske gentemot svenskar. I SVT säger Folkpartiets Erik Ullenhag att han är positiv till förslaget liksom försvarsminister Sten Tolgfors, som välkomnar centerns "konstruktiva inspel". Tolgfors poängterar att lagen inte ska rivas upp utan kompletteras med fler integritetsstärkande åtgärder. - Signalspaning som börjar eller slutar i Sverige ska inte tillåtas, säger han. I AB säger dock Birgitta Ohlsson (fp) att hon fortfarande är kritisk och överväger att gå ihop med oppositionen för att kunna riva upp lagen.
Av artikeln i AB om förslaget framgår att partiets egna interna kritiker är nöjda. Men, som Mark Klamberg mycket riktigt påpekar är det hela ännu så länge bara på pratstadiet – Centerförslaget finns inte. En sak är dock säker: Om Staffan Danielsson, Centerpartiets försvarspolitiske talesman, och andra i partiets ledning spelar ett dubbelspel i förhållande till de egna kritikerna bland medlemmar och väljare, då får partiet betala ett mycket högt pris vid nästa riksdagsval.
För att få ett grepp om substansen i detta utspel kan det vara intressant att läsa en del bloggar skrivna av en del av de berörda aktörerna; Staffan Danielsson, Annie Johansson, Erik Hultin, Magnus Andersson CUF, Per Ankersjö, Den liberala Misantropen för att bara nämna några och därtill några ledarkommentarer i Östersunds-Posten och Norrtelje Tidning. Sydsvenskan skriver om politik som det möjligas och det omöjligas konst. Det kan man filosofera kring sedan man läst en rad bloggar om förslaget: Fritänk 1 och 2, Rick Falkvinge, Pär Ström 1 och 2, HAX 1, 2 och 3, Mark Klamberg, Svensk Myndighetskontroll, Opassande, Enligt min humla, Motpol, Tvivlar, Mårten Schultz, Tomas, Conjoiner, Sidvind, Projekt på riktigt, Syrrans granne, Kanalen och Sagor från livbåten.
Intressant se om Centerpartiet klarar att övertyga lagens kritiker att det går att låta telekomföretagen särskilja svenskars trafikdata innan leverans sker till FRA:s filter. Då har man i vart fall löst problemet i förhållande till dem som anlitar telekomföretag vars servrar finns i Sverige, medan jag själv med gmail-konto får finna mig i att bli ”FRA-föda”. Jag blir ju hur som helst granskad av USA:s system. Men, det har jag inte något problem med, så länge som Sveriges riksdag och regering upprätthåller värnet om en grundlag värd namnet. Tidigare idag har jag fått rådet att jämföra min kommunikation på nätet med vykort, som kan läsas av alla under vars ögon det passerar på sin väg. Det är ju också ett förhållningssätt – Förtrolighet är något för svenskar, som anlitar svenska företag och håller sig till umgänge inom landets gränser!
Av respekt för mig själv och andra ansluter jag mig till den uppfattning som NT:s chefredaktör gav uttryck för i slutet av sin ledare – i den nya säkerhetspolitiska situation som uppstått vore det klokt att riva upp FRA-lagen och göra upp över blockgränsen. En bra lag för signalspaning där man tillgodoser medborgarnas behov av en rättssäker hantering borde inte vara en partiskiljande fråga. I likhet med MinaModerataKarameller och många andra förhåller jag mig tvivlande till att det kan vara tekniskt möjligt att genomföra Centerpartiets förslag utan att riva upp vitala delar av den lag, som regeringen pressade riksdagsmajoriteten att säga Ja till.
3 kommentarer:
Det är väl inte ett problem, att Centerns nya förslag med nödvändighet innebär att den liggande lagen rivs upp?
Om förslaget verkligen innebär detta är det helt lysande, men det är inte glasklart - ännu så länge.
Tack Amanda - har lagt ut en länk på dagens bloggpost.
Ha det!
Skicka en kommentar